MENÜ

Somogy megyében 
is megkezdődött 
az őszi árpa aratása

Oldalszám: 27
Dózsa Gergely László 2014.07.02.

25. hét végén Somogy megyében is megkezdődött az őszi árpa aratása. A korai kitavaszodás ellenére Somogyban is szinte a megszokott időpontban kezdődik az aratási szezon. 

A múlt hét végén Somogy megyében is megkezdődött 13 500 hektáron az őszi árpa aratása, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara május végi termésbecslése szerint a termésátlagok 5 tonna közelében alakulhatnak, melyet helyi szakértői vélemények is alátámasztanak.

A gabonakultúrákban az enyhe tél és a csapadékos tavasz következtében az alap gombaölő szeres kezelésekre szükség volt, de a megyében szélsőséges helyzetek nem alakultak ki, ugyanez volt a helyzet a mezei pocok kártételével is. Jelen van ugyan Somogyban is, de súlyos károkat nem okoz.

A repceállományokban már folyamatban van a növények deszikkálása, mely technológiától függően történhet 2 héttel, vagy 5–7 nappal az aratás előtt. A várható termésátlagok e növény tekintetében is jónak mondhatók, egyes termelők becslése szerint nem ritkák az 4-5 tonna/ha közötti várakozások sem. Tehát sikeres betakarítás esetén, amennyiben az aratásig a feltételek is optimálisak maradnak, úgy gabonából, mint repcéből is jó termésátlagokra számíthatunk Somogy megyében.

A kapás növényeink esetében már kicsit más a helyzet, itt nagyon hiányzik már a kiadós csapadék, amelyet a gazdák a meteorológusok információira támaszkodva már nagyon várnak, de a kultúrákról általánosságban elmondható, hogy jól fejlettek. Ezekben az állományokban a jól sikerült gyomirtó alapkezelések ellenére a csapadékos tavasz következtében felülkezelésekre volt szükség, ami meg is történt. Alapvetően a gombaölő szeres kezelések is jól sikerültek ez idáig, mivel általánosságban elmondható, hogy különösebb kártétel nem jelentkezett. A jellemzően jó áttelelés következtében többszöri védekezés volt ajánlott a rovarkártevők ellen is, de súlyosabb kártételről itt sem számoltak be a gazdák.

 

27.1.termény árak
Nagyításhoz katt a képre!

 

27.2búza
Nagyításhoz katt a képre!

 

27.3.kukorica
Nagyításhoz katt a képre!

 

27.4.napraforgó
Nagyításhoz katt a képre!

 

Dózsa Gergely László

gabonamarket.hu

36 gabonamarket