MENÜ

Tarlóhántás és alapművelés 
= Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátor

Oldalszám: 88
Páska Norbert 2014.06.04.

A következőkben egy tarlóhántásra és alapművelésre is alkalmas eszközről, a Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátorról lesz szó.

Elterjedt technológia a Güttler-hengerekkel kapcsolatban, hogy tarlóhántás után a talajt Güttler-hengerrel zárják le a nedvesség megőrzése érdekében. A Güttler most ezzel a szántóföldi kultivátorral nyújtja azt, amit eddig két gép összekapcsolásával vagy külön menetben lehetett elvégezni. Ismert és bevált megoldás a tárcsák és a Güttler-hengerek kapcsolt üzemeltetésével végezni a tarlóhántást. A Güttler PrimusPlus egy berendezésben ötvözi a tarlóhántó szántóföldi kultivátort és a lezáró hengert. Az alábbiakban nézzük meg, hogy hogyan is működik!

Ezzel a nehéz kultivátorral 15 cm-től 33 cm mélységig dolgozhatunk attól függően, hogy épp tarlóhántást vagy alapművelést végzünk. A kultivátor széles kapákkal rendelkezik, így a talajt teljes munkaszélességben átvágja, míg a kapák szögállása akkora, hogy éppen megfelelő mértékben emeli a talajszelvényt az optimális átlazítás érdekében. Ennek megfelelően a kapák nem mozgatnak feleslegesen földet, így energetikai szempontból előnyös a gép vontatása. A kultivátor kapák mögött takaró tárcsák gondoskodnak a tarlómaradvány bekeveréséről, illetve az egyenletes talajfelszínről. A gép legutolsó művelőeleme természetesen egy Güttler Simplex hengersor, ami felel az egyenletes, nagyobb rögöktől mentes, megfelelően tömör, zárt talajfelszínért. Ezzel a technológiával egy vékony rétegű, de a felszínen található talaj-szármaradvány keveréket kapunk. Ez az ún. mulcs réteg felel a talajnedvesség megőrzéséért, segít a gyomosodás megelőzésében és visszajuttatja a szerves anyagot a talajba, így növeli a talaj humusztartalmát is.

Páska Norbert

agrármérnök-tanár

 

Amennyiben úgy dönt, hogy Güttler PrimusPlus szántóföldi kultivátort vagy LK 30 AS Földmestert vásárol, akkor elhatározását kedvezménnyel is támogatjuk.

Az akció részleteiről érdeklődjön kollégánknál, Szögi Gyulánál,
a +36-30/555-4948-as telefonszámon!

Ne késlekedjen, hívja még ma!

www.guttler.hu