MENÜ

A titán hatása a növényekre

Oldalszám: 54
Grzegorz Cieśliński 2014.06.03.

A titán az átmeneti fémek közé tartozó kémiai elem, pozitív hatását a növényekre Pais professzor is vizsgálta Magyarországon. Ez az elem nagy mennyiségben van jelen a talajban. A földkéreg felületi rétegének átlagos titántartalma 0,33%, tehát jó néhányszor magasabb, mint a cink-, illetve mangántartalom. Sajnos azonban a földben rejlő titán többsége a növények számára nem elérhető.

Ahhoz, hogy a növények titánellátását biztosítani tudjuk, lombtrágyaként kijuttatott tápanyag-utánpótlásra van szükség, könnyen hasznosítható formában. A műtrágyapiacon jelenleg csak egy termék van jelen, mely a titánt fő tápanyagként tartalmazza – ez az INTERMAG cég által gyártott TYTANIT®, melynek kizárólagos forgalmazását Magyarországon az Altoterra Kft. látja el.

A TYTANIT® egy folyékony ásványi műtrágya, melynek biostimulációs hatása van a növényekre. Segítségével a növények sokkal gyorsabban képesek felhasználni a talajon és a lombon keresztül kijuttatott tápanyagokat. Pozitív hatással van a virágpor életképességének növelésére, fokozza a fotoszintézist és növeli a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. A vízben könnyen oldódó, a növények számára könnyen hasznosítható magas titántartalom (8,5 g tiszta titán/liter) lehetővé teszi a számos élettani folyamat serkentését a növényekben, ezáltal növelve a terméshozamot és a termés minőségét még a rendkívül alacsony adagok mellett is (egyszeri használatnál 0,2–0,4 liter/ha).

A TYTANIT® használatával járó legfontosabb agrobiológiai előnyök a határozottan magasabb terméshozam valamint az abiotikus stresszhatásokkal (kedvezőtlen időjárási, környezeti és művelési körülmények) szembeni ellenálló képesség növelése. A TYTANIT® használható számos mezőgazdasági és kertészeti 
kultúrában. Különösen nagy előnyt jelent olyan növényeknél, melyek érzékenyek a talajművelési és környezeti stresszre, mint pl. a kukorica és a búza.

TYTANIT hatása a relatív terméshozam növekedésre kukoricában, búzában és repcében valamint a biomassza felső részének növekedésére, Tarnów, Karzinczka, 2012
TYTANIT hatása a relatív terméshozam növekedésre kukoricában, búzában és repcében valamint a biomassza felső részének növekedésére, Tarnów, Karzinczka, 2012

KUKORICA

A kukorica különösen igényes növény az éghajlati körülményeket és talajviszonyokat illetően. 
A kukorica vetőmagjának gyors és egyenletes csírázásához szükséges a 10°C feletti hőmérséklet. A növények megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez szükséges a 16–22°C közötti hőmérséklet. A biomassza gyors növekedése miatt a kukoricának magas tápanyagigénye van.

A kukorica jól reagál a TYTANIT® használatára, ugyanis a TYTANIT® jelentősen hozzájárul a kukorica stressztűrésének növeléséhez, illetve a kukorica terméshozama átlagosan 12–20%-kal nő, ami a kukoricacsövek terméshozamának javulását eredményezi átlagosan 1–1,5 tonnával hektáronként. A TYTANIT-tal kezelt növények gyorsabban nőttek, aminek nagy jelentősége lehet a kukorica silózásánál. A TYTANIT® adagolása: 0,2 l/ha.

ŐSZI BÚZA

Az őszi búza terméshozamát az őszi és téli időjárási viszonyok nagyban befolyásolják. 
A hótakaró nélküli korai fagyok nagy pusztítást végezhetnek a növények között. A tavaszi 
időszak alatt a búza negatívan reagál a vízhiányra, illetve a túlzott vízmennyiségre a bokrosodás, illetve szárbaindulás idején, ami a vegetációs időszak kiterjesztéséhez és a szemek kései éréséhez vezethet. Ezenfelül a búza termékeny, szabályozott pH-értékű termőföldet igényel, mely szerves és ásványi anyagokban gazdag. A növények kondíciójának javítása és a természetes életfolyamatok ösztönzése agrotechnikai módszerekkel nemcsak jobb terméshozamot eredményez, hanem biztosítja a növényeknek a jó egészségi állapotot és a megnövelt ellenálló képességet a kedvezőtlen termesztési körülményekre, ezáltal növelve a jövedelmezőséget.

Az őszi búza termesztésénél a TYTANIT® használata ajánlott a bokrosodás végén, szárbaindulás kezdetén és a virágzás végét követően. Az egyszeri adag 0,4 l/ha, osztott kezelésnél 0,2 l/ha. Ez lehetővé teszi a terméshozam növekedését átlagosan 24%-kal (ábra), néhány esetben pedig akár 40%-kal.

A TYTANIT® hatással van a növényekben végbemenő élettani folyamatokra, amelyek közvetlenül befolyásolják a terméshozam mennyiségét, annak minőségét, a növények egészségi állapotát és ellenálló képességét a kedvezőtlen termesztési és környezeti tényezőkkel szemben. A TYTANIT® alacsony hektárdózisának köszönhetően a készítmény használatának költséghatékonysága igen magas.

Grzegorz Cieśliński,

INTERMAG