MENÜ

Gazdaság

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság Támogatás Agrárgazdaság MFB

Az agrárgazdaság finanszírozásának támogatása. Eredmények

A mezőgazdaság és az élelmiszeripar (együttesen agrárgazdaság) finanszírozását az elmúlt időszakban a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Kormány hathatós támogatása mellett, döntően az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) közreműködésével működtetett, kedvezményes kamatozású, illetve díjú hitel-és garanciaprogramokkal, a hitelekhez-, hitelprogramokhoz költségvetési forrásból nyújtott kamat- és kezesi díjtámogatás nyújtásával, valamint a kezességvállaló intézmények (alapvetően AVHGA) saját vagyona terhére nyújtott kedvezményes díjú intézményi kezességvállalással segítette, figyelemmel az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó szigorú előírásaira. 2010 óta számos új kedvezményes hitelprogram indult, illetve került módosításra, amelyek egy része az agrárgazdaság beruházási és fejlesztési célú hitelfelvételét ösztönözte, másik része a forgóeszközök finanszírozását szolgálta. 

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság MVH Támogatás de minimis

De minimis támogatások változásai

Az ún. csekély összegű (de minimis) támogatásokkal kapcsolatban fontos változásokra hívjuk fel a figyelmet. Aki a jövőben de minimis kategóriás támogatást (pl. képzés, bemutató üzemek, egyes erdészeti jogcímek, kamattámogatás…) szeretne igényelni, annak különösen fontos a tájékoztatók megismerése. (Forrás: VM, MVH)

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság hibrid Kukorica Gazdálkodó

Egy pillantás „Kukoricaországra”

Kelet-Magyarországon, az észak-alföldi régió közepén helyezkedik el Hajdú-Bihar megye. Mezőgazdasági jelentőségét mutatja, hogy az ország egyik legértékesebb termőtája a hajdúsági löszháton található. Ez az adottság megalapozza, hogy az itt gazdálkodók magas technológiai színvonalat tudjanak elérni. Természetesen nem mindenhol találhatunk ilyen kiemelkedő talajadottságokat. Elég csak megemlíteni a megye északnyugati részén található hortobágyi füves pusztát, ahol a talajviszonyok korántsem optimálisak, de az északi irányból a megyébe benyúló nyírségi homoktalajok sem ideálisak 
a gazdálkodásra.

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság Kalászos gabona sárgarozsda

Hajdú-Bihar megyében is erős a sárgarozsda jelenlét

Az enyhe tél következtében igen hangsúlyos különbségek fedezhetőek fel a kalászos állományok fenofázisai között, szakértők szerint Hajdú-Biharban is szétugrottak az állományok. A eltérő fajtájú állományok jelenleg a kikalászolás, virágzás, illetve az elvirágzás időszakában vannak, de a legszembeötlőbb jelenség, hogy idén mennyire elhúzódik a kikalászolás és a szemtelítődés időszaka a kalászosok tekintetében. Összességében elmondható, hogy az állományok jó képet mutatnak.

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság GDP Infláció Pénz

Júniusban léphet az EKB

Az első negyedéves GDP-adatok megerősítették az eddigi képet: a gyenge adat Amerikában az országot sújtó ítéletidőnek volt betudható – az áprilisi és májusi statisztikák a korábbi, magasabb növekedéssel konzisztens képet festenek. Míg Európában a gyenge növekedés – és az alacsony infláció – tényleges monetáris lazításra ösztönzi az EKB-t, ami júniusban, az új inflációs előrejelzés publikálásával egyidőben léphet.

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság Kukorica OTP piac

Kezdődik az időjárási piac!

Az elmúlt évek meglehetősen szélsőséges ármozgásokat produkáltak a gabonapiacokon. 2012–ben minden a szárazságról szólt, az árak az „égig” nőttek. Tavalyi évben hasonlótól tartott mindenki, de az időjárás kegyes volt, és az árak beszakadtak. Mégis mi a közös az elmúlt két esztendőben? A nagy mozgásokat az időjárás kiszámíthatatlansága okozta! De milyen lesz az idei év? Most a túl sok csapadék okoz gondot, de mi lesz júniusban? És mit tesz egy felkészült gazda saját védelmében a határidős piacon? Ne felejtsük el, tavaly ilyenkor magasabban volt a 2013. novemberi kukorica árfolyama 8 euróval a jelenlegi 182 eurós szintnél, mégis 162 euróig esett októberre!

Szakfolyóirat > 2014/06 > Gazdaság Gazdaság ukrajna ukrán

Ukrajnai helyzetjelentés - 2014 június

Az ukrán mezőgazdasági vállalkozások 6,6 millió hektáron végezték el a tavaszi növények vetésétMezőgazdasági Minisztérium becslése az ország gabona exportjára: 30 millió tonna körül várható 2013/2014 gazdasági évreICP előrejelzése szerintaz ukrán GDP 6,5%-kal csökken, 2014-benIMF prognózisa szerint az ukrán GDP csökken 5%-kal 2014-ben, az infláció 16% leszA harmadosztályú búza export ára 277 dollár/tonna maradt április 23-29 közöttAz ukrán tésztagyártás 13,1%-kal 10.500 tonnára növekedett márciusbanA legalacsonyabb napraforgóolaj export árak alakultak ki Április 23-29 között Ukrajnában, ami 0,58%-os csökkenés. Az ár 860 USD/tonna