MENÜ

A cirok felhasználásának 
új lehetőségei a gluténmentes táplálkozásban

Oldalszám: 108-110
Feczák János 2014.04.06.

Az Agro Napló szerkesztősége cikksorozatot indított a „kisebb jelentőségű” szántóföldi növényekről – amelyek hasznukat tekintve nemegyszer óriások.

A cirok kb. 300 millió ember alapvető élelmiszerforrása, fontosságát tekintve ötödik a Földön. A szemes cirok fehérjetartalma 10–12%, mely lényegesen meghaladja a kukoricáét. Legfontosabb tulajdonsága, hogy gluténmentes, így a lisztérzékeny emberek számára is korlátlanul fogyasztható, könnyen hozzárendelhető a diétákhoz. Ásványianyag-tartalma magas, főleg a magnézium (Mg), vas (Fe) és a kálium (K) kiemelkedő.

Számottevő mennyiségben tartalmaz an-tioxidáns hatású polifenolokat is, valamint a koleszterinszintet csökkentő hosszú szénláncú zsírszerű anyagokat. Ezekből az összetevőkből több található a cirokban, mint a barnarizsben, a rizscsírában vagy búzacsírában.

Megfelelő technológiával puffasztható és azonnal fogyasztható, de liszt is készülhet belőle, így egyszerűen beilleszthető az étrendbe. A ciroklisztből készült péksütemények és egyéb tésztafélék már szakácskönyvben is megjelentek, a puffasztott és extrudált cirokból is már többféle ízesítéssel (sajtos-hagymás, mogyorós, barbecue, kakaós, fahéjas, natur) kapható az Agroszemek Kft.-nél.

A cég által nemesített és forgalmazott cirokhibridek szemtermése már tanninmentes, ezért nincs kedvezőtlen hatása a fehérje emészthetőségére és az ásványianyag-tartalom hasznosulására.

108 cirok2

A cirok jelentősége

A cirok, a búza, rizs, és árpa után a világon az ötödik legfontosabb takarmánynövény. C4-es fiziológiájú, melegigényes, kiváló szárazságtűrő képességű növény. A cirokfélék elsődleges géncentruma Etiópia és Szudán, innen terjedt el Nyugat-Afrikán és Közel-Keleten keresztül Indiába, Kínába, majd Európába.

Morfológia

Gyökérzet

A cirokfélék gyökérrendszere bojtos. A főgyökér a fejlődés folyamán hamar befejezi működését, elpusztul. Szerepét a gyökérfejből dúsan előtörő mellékgyökérzet veszi át, amely a felszín alatti talajréteget sűrűn behálózza. 
A cirok szárazságtűrő képességét rendkívüli módon kifejlődött gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a ciroklevelek feleannyi vizet párologtatnak el, mint a kukorica levelei.

Szár

A száruk hengeres, belül tömött, szárcsomókra és csomók közötti részekre tagolt.

A szár és a levél lédússága és cukortartalma két egymástól független lokuszon determinált. A száraz (fás) szárat kialakító gén (D) öröklődése domináns. Ezeknél a genotípusoknál a leveleken fehér ér található. A lédús száré pedig recesszív gén (d), a levélér e típusokban sárgászöld színű. A kimondottan száraz és a lédús szártípus között sokféle átmeneti változat található. A lédús fajtákból 33–48% folyadék préselhető ki.

A szár cukortartalma monogénes öröklődésű, az ízetlen szárú genotípusok domináns, az édes szárúak pedig recesszív úton öröklődnek.

Növénymagasság

Magasságuk széles határok között ingadozik. Eredetileg magas termetűek. E típusokat sok helyen kedvelik a termesztők nagy zöldhozamuk, extenzív jellegük miatt.

A szudánifű 130–200 cm, a szemes cirok 100–180 cm, a silócirok 130–450 cm magasságú. A silócirok és a szemes cirok szárának vastagsága több mint 1 cm, néha megközelíti a 2-3 cm-t, a szudánifű 1 cm-nél vékonyabb. 
A szemescirok főhajtásából 2-3, a silócirokéból 3–7, és a szudánifűéből 3–10 mellékhajtás képződik. Különösen a szudánifű jó bokrosodó képességű.

108 cirok3

Levélzet

Felületük viaszréteggel bevont, párologtatásuk ezáltal fékezett, így szárazabb években vízgazdálkozdásuk kiváló, aszálytűrő képességük kimagasló.

Leveleik 40–100 cm hosszúak, szélességük 4–8 cm, szélük kissé hullámos. A levelek főere rendszerint erőteljes, a nagyobb cukortartalmú fajtáké sárga színű. A levéllemez sima felületű, szélessége és hosszúsága azonban eltérő. A későbbi genotípusoknak a virágzás időpontjában mért levélmérete jóval nagyobb, mint a koraiaknak.

A felálló levelű fajták a sűrű állományban is jól hasznosítják a napfényt, így a területegységre nézve nagyobb termés kialakításának a lehetőségét biztosítják.

108 cirok4

Növényszín, virágzat, szálkásság

A növény zöld részei éréskor, valamint sérülések és betegség hatására elszíneződhetnek.

A takarmánycirkok bugavirágzatának hossza 20–35 cm között váltakozik. A bugatengelyből az oldalágak általában hármasával ágaznak el. Virágjai többségükben kétivarúak, de gyakori az egyivarú, porzós virág is. Mind a kétivarú (hímnős), mind pedig a porzós kalászkának 3 pelyvája van. A füzérkék a buga oldal-
ágain kettesével, az oldalágak végén hármasával helyezkednek el. A virágzás a bugán felülről lefelé és kívülről befelé halad, általában 7–10, hűvös időben 19–21 napig tart.

109 cirok5

A cirok túlnyomóan öntermékenyülő. A szél és különböző rovarok porozzák be.

A cirok toklászainak szálkássága fajtajelleg. Az igen hosszú szálkától a tar jellegig különböző átmeneti fokozatok találhatók meg. A szálkásság egyes vélemények szerint fokozottabb szárazságtűréssel jár együtt, így a termőképességre pozitív hatású lehet.

Szemtermés

A szem alakja változó, általában gömbölyded és tojás alakú. A cirokszem színe igen változó, a fehértől a sötét vörösesbarnáig sokféle szín-
árnyalat megtalálható…

A szemtermés színe és tannintartalma között nincs szoros korreláció, a vörös szemű cirkok lehetnek tanninmentesek, illetve a fehér szeműek ugyanúgy tartalmazhatnak tannint.

A szem magas beltartalmi értékkel rendelkezik, ezért a takarmánykeverő üzemek számára kiváló alapanyag. Főleg sertések és baromfik takarmányának kiváló.

Minőség

109 cirok 1

109 cirok2

 

 

 

 

 

 

A szemminőség – a kukoricáéhoz hasonlóan – üveges, lisztes vagy átmeneti típusú lehet. 
A szemek átmetszése esetén az endospermium szintén többféle: lisztes, viaszos, üveges vagy átmeneti. Általában az üveges, majd a viaszos jellegű szem a nagyobb táplálóértékű, mint a lisztes típus. Egyes szemescirok hibridek szemtermését pattogtatni és extrudálni lehet, valamint liszt formában is kiváló alapanyag, amely kiválóan alkalmas humán táplálkozásra. Gluténmentessége folytán lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

A zöldtakarmány-cirok esetében a biológiai értéket a szár létartalma, a lében oldott cukor, a levél(szár):buga aránya befolyásolja.

Mind a szem, mind a zöld részek esetében fontos tényező az ízletesség és a táplálóérték vizsgálata. Mindezek mellett folyamatos vizsgálatot igényel a kémiai összetétel is, mert az eltérő típusok az eltérő hasznosítás esetén is értékessé válhatnak (sárga endospermium, tanninos szem stb.).

Agronómia

Tenyészidő

109 cirok

Talajigény

A cirokfélék termeszthetőségének sikerét elsősorban a hőtényező határozza meg. Sikeres termesztés folytatható az 1% humuszt meghaladó lazább talajokon, az enyhén szikes, a gyengébb termőképességű réti, dombvidéki erodált talajokon, a könnyű homok, a kötött agyagtalajokon. Termesztésük sikerét nem annyira a talaj típusa, mint inkább a talaj tápanyag-szolgáltató képessége dönti el.

Termesztésük nem jár sikerrel a hideg, erősen szikes, 4,5 pH alatti savanyú, sekély termőrétegű, kavicsos, gyenge, túl kötött vagy futóhomok talajokon.

Tápanyagigény

A kukoricáénál kisebb vízigénye miatt szerény, de nem igénytelen növénynek tartjuk a cirkot. Valóban élelmes növény, hiszen a szélsőséges talajok kivételével mindenütt képes megélni, de megfelelő terméshozamot csak megfelelő tápanyag-ellátottságú talajokon érhetünk el.

Fajlagos tápanyagigénye:

N 3,4–5,2, P2O5 2,2–3,5, K2O 3,4–5,0 kg/t.

A gyengébb talajokon műtrágyaként maximálisan N 80–110, P 50–70, K 70–90 kg/ha,

jobb adottságok között

N 70–100, P 30–50, K 70–90 kg/ha

műtrágya hatóanyag adható ki.

Vetés

A cirkok tavaszi talaj-előkészítésének legfontosabb szempontjai:

  • a téli csapadék megőrzése,
  • a talaj gyors felmelegedésének elősegítése,
  • gyommentesség a kelésig,
  • frissen elmunkált, jó minőségű magágy előkészítése.

Fontos az egyenletes, sima talajfelszín, hiszen csak a sima felszínen kiegyenlítettek a fény-, hő- és levegőviszonyok, aminek egyenletes csírázás, a későbbiekben pedig egyenletes növényfejlődés lesz az eredménye. Ennek különösen nagy a jelentősége az apró magvú cirokféléknél.

A cirkok nagy hőigényét a vetés időpontjának helyes megválasztásával tudjuk kielégíteni. A sokéves tapasztalat szerint akkor kell vetni, amikor a talaj hőmérséklete tartósan eléri vagy meghaladja a 10–12ºC-ot. Ez tájanként változó, általában április utolsó és május első hetében szokott bekövetkezni. Ebből következően kukorica után néhány nappal tervezhetjük a vetést.

A vetés mélysége 3–5 cm legyen. Törekedni kell arra, hogy lehetőleg nedves talajrétegbe kerüljön a mag. Kukorica vetéséhez használt vetőgéppel jól lehet vetni a cirokféléket is.

Az állománysűrűséget tekintve a szudánifű termesztésében bevált gyakorlat a gabona-sortávolságú vetés folyóméterenként 23–25 db csírázóképes maggal. Ez 1,9–2 millió csíra/ha-nak felel meg. A hektáronkénti vetőmagmennyiség 40–50 kg, ezermagtömegtől függően.

A silócirok sortávolsága 76 cm, folyóméterenként a termő tövek száma 19–22 db, ez 4-5 cm-es növénytávolságot jelent. Ez esetben a hektáronkénti növényszám 250 000–290 000 db. A hektáronkénti vetőmagmennyiség-szükséglet 9–11 kg.

A szemes cirok 45 cm sortávolságra vetés esetében a tőtávolság 7-8 cm, 13-14 ép csíra/folyóméter, 300 000 mag/ha kell lennie.

Ha nagyobb az állománysűrűség, a szemes cirok kevésbé tud bokrosodni, kevés lesz a mellékhajtás. Ez több szempontból is kedvező. 
A mellékhajtás ugyanis általában magasabbra nő, mint a főhajtás, emiatt a betakarításkor a kombájn munkáját nehezíti. Másrészt a mellékhajtások bugáiban termett szemek később érnek be, késleltetik a betakarítást, szárítási többletköltséget okoznak.

Növényápolás

A cirkoknak nagy a hőigénye, ezért a kelés után gyámoltalanul, vontatottan fejlődnek az alacsony hőmérséklet miatt. A gyomnövények azonban kis hőigényűek ezért fejlődésük sokkal erőteljesebb.

Vetés előtt célszerű a többszöri mechanikai talajmozgatás (mechanikai gyomirtás), amely elősegíti a cirokfélék kezdeti lassú fejlődését. Később a cirok nagyon jó árnyékoló hatású 20–25 cm magasság után. Ennek következtében visszaszorítják a gyomokat. Ezért bioterületek vetésére is kiválóan alkalmas.

 

A gyomfertőzés megakadályozásának módjai: a mechanikai, a vegyszeres gyomirtás, vagy ezek kombinált alkalmazása. A gépi gyomtalanítás, kultivátorozás először 2-3 leveles korban indul, majd szükség szerint ismételhető, 7-8 leveles korig, illetve addig, amíg a munkagép kárt nem tesz a növényekben.

Vegyszeres gyomirtás esetén hatásos a vetés után, kelés előtt (preemergensen)Successor T használata, melyhez külön engedély szükséges. A gyomfertőzöttség mértékétől és a gyomfajok összetételétől függően kell a vegyszereket összeállítani. Fontos betartani a nemesítők által ajánlott vegyszerek használatát, hiszen eltérő vegyszerhasználat és eltérő időpontban való kijuttatása komoly gondot, akár sterilitást is eredményezhet.

 

Kártevők

A leggyakoribb kártevők a levéltetvek (Rhopalosiphon maydis Fitch, Sypha maydis Pass). 2–4 mm hosszúságú, nagyobbrészt zöld, fekete vagy sárgás szipókás állatok. Mákszem nagyságú, fekete színű tojás alakban telelnek. A lárvák tavasszal kelnek ki, az alig kibomlott zsenge levelek fonákján táplálkoznak. Szűznemzéssel szaporodnak. Egyes fajok vándorolnak, ha számukra kedvező körülmények alakulnak ki. A vándorló egyedek szárnyasak. Tömeges fellépésük nagy károkat okozhat. A fertőzés a tábla belsejében, a legfiatalabb növényekről kiindulva kör alakban terjed. A növényen a tetvek nagy tömegben, telepeken helyezkednek el, és szívásukkal a tápanyagot elvonják. Ennek hatására a levelek zsugorodnak, sodródnak, gyakran megjelenik a korompenész, és elszáradnak. A növény a fejlődésben megáll, súlyos fertőzés esetén elszárad.

Védekezés: a növény gyors, erőteljes fejlődésének elősegítése. Védekezni lehet a nemesítők által ajánlott szerekkel.

 

Betakarítás

A betakarítás időpontjának kiemelkedő jelentősége van. A megfelelő időpont megválasztásával nemcsak a termés nagyságát, hanem a minőségét is számottevően befolyásolni lehet. Ez igen fontos, mert a termesztés sikerét vagy kudarcát döntheti el. A betakarítás módja, a betakarítógép típusa és használhatósága elsősorban a termés minőségét határozza meg.

A szudánifű és silócirok betakarítását a nagy zöldtömeg, a szemes cirokét és a vetőmagét az esetleges egyenlőtlen érés nehezíti. A betakarítás idejét, módját, a betakarítógép típusát, a tárolást és a tartósítást a hasznosítás célja szabja meg. A betakarítás körüli teendőket ezért a felhasználás szerinti csoportosításban célszerű vizsgálni.

A szudánifű és a silócirok legkedvezőbbnek tartott betakarítási idejével kapcsolatban nem egységes az álláspont. Leginkább a szárbaindulás és bugahányás közötti fenofázisban javasolják a betakarítást a kutatók. Az is megállapítást nyert, hogy a termés mennyiségén kívül annak minősége is szorosan összefügg a betakarítás idejével.

Mivel a szudánifű többször kaszálható növény, ezért a kaszálás időpontjának helyes megválasztásával a sarjadzás és a növény életteljesítménye nagyban befolyásolható. Így el lehet érni, hogy a zöldtömeget akkor takarítsuk be, amikor arra a legnagyobb szükség van. A beltartalmi értékeket is figyelembe véve a szudánifüvet bugahányás előtt célszerű betakarítani. Ennél alacsonyabb állapotban a betakarítás nem gazdaságos.

A silócirok betakarítása általában a mag tejes-, viaszérési állapotában ajánlott. A betakarítás bármilyen kukorica betakarítógéppel elvégezhető. A szemescirok kedvező aratási ideje a mag teljes érésének fázisában van. Ilyenkor a szem nedvességtartalma 18-19% körüli. A szemescirok betakarítását bármilyen gabonakombájnnal el lehet végezni.

A terményszárítás időjárástól függően változhat, általában szárítás nélkül egy tisztítási eljárással már tárolható, betakarításkori csapadékos időjárás esetében előfordulhat a szárítás szükségessége. A magot 12-13% nedvességtartalom mellett lehet betárolni.

Feczák János, ügyvezető igazgató,

Agroszemek Kft.

Az Agroszemek Kft. munkatársai 1982 óta foglalkoznak a cirokfélék termelési, kutatási és felhasználási lehetőségével. Ezen idő alatt bejárták a világ szinte összes ciroktermesztő vidékét, így óriási tapasztalatra és növényismeretre tettek szert, ami alapján megfelelő cirokhibrid és technológia javaslatot tudnak adni a magyarországi termelőpartnerek számára.

A cég legújabb kutatási eredménye: Pop Cirok és Cirok golyó, melyek a humán élelmezésben játszanak fontos szerepet.