MENÜ

Pioneer Prémium Ajánlat, a siker benne van!

Oldalszám: 24-25
Fábián László 2014.04.07.

Az elmúlt évtől kezdődően vezette be a Pioneer a Prémium vetőmag ajánlatát, mely még nagyobb biztonságot nyújt a termelőknek a vetés idején előforduló kedvezőtlen körülmények kivédésére. A nagy termések elérésének egyik sarokpontja a kelés minőségében rejlik, a Pioneer Prémium Ajánlat éppen ebben ad nagy segítséget – a legjobb hibridjeink közül is a legjobb minőségű tételeket kínáljuk partnereinknek.

A kelés minősége alapjaiban határozza meg a tábláról betakarítható termés mennyiségét. A kelés egyenletessége, gyorsasága, a megfelelő növényszám elérése kulcsfontosságú tényezők, ezért már a kezdetekkor oda kell figyeljünk a részletekre. A kukorica növényfejlődésének különböző állapotait mutatja az 1.-es ábra, ahol látható, hogy mikor, melyik fenológiai állapotban mi dől el, mi határozódik meg a végső termés szempontjából. A keléssel és annak minőségével határozódik meg, hogy hány db termőnövényünk, azaz hány db termést hozó csövünk lesz egységnyi területen. (1. ábra)

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

1. ábra

A kelés sikerét, minőségét alapvetően három fő tényző határozza meg: környezeti tényezők, a választott hibrid genetikai tulajdonságai és a vetőmag minőségi tulajdonságai. (2. ábra)

 

                                                  26-2 Pioneer

 

 

A Pioneer Prémium Ajánlata a genetikai tényezőkkel és a vetőmag minőségével kapcsolatban ad segítséget, hogy biztonságban tudja termését már a kezdetekkor! Mit is jelent a Pioneer Prémium Ajánlat és mely hibridek tartoznak bele? Először is megvizsgáltuk, hogy mely hibrideknek a legjobb a vigorja és az úgynevezett SE pontszáma. Az SE érték (angol Stress Emergence szóból – stressz kelés) megmutatja, hogy az adott hibrid mennyire tolerálja a kelés idején előforduló hideg, kedvezőtlen körülményeket. Ez genetikailag meghatározott és jelentős különbségek lehetnek a különböző hibridek között. Kiválasztottuk a három legjobb SE pontszámmal rendelkező hibridünket, melyek a következőek:

   • P9721

   • P0105

   • PR37N01

A fenti három hibrid tehát eleve genetikai tulajdonságainál fogva jó vigorral rendelkezik, jól tolerálja a hideg, stresszes körülményeket.

A következő lépésként ebből a három hibridből kiválasztottuk a legjobb minőséggel rendelkező tételeket. Minőségi követelményként a meleg csíra és a PST érték a mérvadó. Míg a meleg csíra az optimális körülmények közötti csírázási százalékot mutatja meg, addig a PST (Pioneer Stressz Teszt) a kifejezetten hideg, vízzel telített stressz helyzetekben mutatja meg ugyanígy a csírázási százalékot. A PST meghatározásánál a vetőmagokat először 4 °C -os vízben áztatjuk 3 napig, ezzel modellezve a stressz körülményeket, majd folytatjuk a csíráztatást 25 °C-on 4 napig. Ugyanazon hibrid különböző tételei között különbségek vannak mind a meleg csíra, mind pedig a PST értékét tekintve. A Pioneer Prémium Ajánlatba csak a legjobb értékekkel rendelkező tételek kerülhetnek be, ezért a határértékek a következőek:

     meleg csíra: minimum 95%

     PST érték: minimum 85%

A hibridek választásánál felmerülhet a kérdés: vajon megéri-e a Pioneer Prémium Ajánlatból választani? A Prémium vetőmagok felára 5%, a listaárakkal kalkulálva ez nagyjából 2 500 – 3 000 Ft-ot jelent zsákonként (80MK). Ez az ár nagyjából 60-80 kg kukoricának felel meg a jelenlegi árakon számolva. A Prémium kategóriás vetőmagokkal azonban ennél sokkal nagyobb terméstöbbletet tudunk realizálni! Jelentősen többet, ha tényleg kedvezőtlen viszonyok fordulnak elő a vetést követően. Különösen a korai vetés esetében van nagy jelentősége a gondosan megválasztott hibridnek és vetőmag tételnek! A tavalyi évben Dombóváron beállított DuPont

Pioneer Portfólió Farmunkon vizsgáltuk két hibrid prémium és normál vetőmag tételeit, egymás mellé vetett parcellákon. Mindkét hibrid esetében a prémium kategória jelentősen magasabb termést adott, a két hibrid átlagában 405 kg/ha volt a prémium kategória előnye.

 

                 26-3 Pioneer

3. ábra

Kedves Gazdálkodó! Biztosítsa be termését már a kezdetekkor és számoljon Ön is a Pioneer Prémium Ajánlatával!

Részletes szaktanácsért és ajánlatért forduljon területileg illetékes agronómus kollégánkhoz.

 

                                       26-4Pioneer

P9721 a jövő hibridje a Pioneer Prémium Ajánlatból

 

 

Fábián László

Kukorica Termékmenedzser

Közép- Európa

 DuPont Pioneer logo

 

 

 

 

26-5 pioneer