MENÜ

Pár gondolat a kukorica és a napraforgó műtrágyázásáról

Oldalszám: 79
2014.04.01.

A kukorica közismerten nagy tápanyagigényű növény, egy jónak mondható 10 t/ha-os terméshez mintegy 280 kg nitrogént, 110 kg foszfort és 300 kg kálium hatóanyagot vesz fel a talajból hektáronként. A talaj-előkészítés és fajtakiválasztás mellett nagyon fontos kérdés a növények tápanyagellátása is. A tavaszi kultúrák vetése előtt érdemes végiggondolni az elmúlt tél időjárását. 

79-napra
A hosszú szárazság után a tél végére megérkezett a várva várt csapadék, de továbbra is a szokatlanul meleg tél, és enyhe március 1-2 hónapi csapadékhiányt okozott a talajban. Nagyon fontos a tavaszi kultúrák indulásához szükséges tápanyagok könnyen felvehető műtrágya formájában történő kijuttatása. A kukorica esetében már nagyon elterjedt az őszi alaptrágyázás NPK- vagy PK-műtrágyákkal. Amennyiben ez elmarad – akár anyagi, akár időjárási, vagy technikai okok miatt –, lehetőség van tavaszi NPK-kijuttatásra is. Ebben az esetben viszont fontos, hogy az alkalmazott műtrágya vízoldható tápanyagokat tartalmazzon, hiszen nincs már idő a feltáródásra. Különösen a foszfor felvehetőségét kell szem előtt tartani. A tavaszi alaptrágyázás költséghatékony módja a vetőgéppel sorba vagy sor mellé történő tápanyag-kijuttatás.

A kukorica különösen a foszfortrágyázásra reagál jelentős termésnövekedéssel. Debreceni kísérleti eredményeink is alátámasztják, hogy az NPK-, illetve NP-trágyázás még a tápanyaggal jól ellátott talajokon is jelentős terméstöbbletet (három év átlagában 300–600 kg/ha) okoz a csak nitrogénnel történő trágyázáshoz képest. Tápanyagban szegényebb talajokon a terméskülönbség jóval nagyobb. A kálium-kijuttatás elsősorban a káliummal kevésbé jól ellátott talajokon, és szárazabb területeken fontos.

A káliummal jól ellátott növények vízfelhasználása lényegesen hatékonyabb, és más stressztényezőkkel szemben is ellenállóbbak.

A napraforgó szintén jelentős terméstöbbletet tud eredményezni az NP-, illetve NPK-műtrágyák használata esetén. Egyes termőhelyeken a többlettermés megközelítheti az egy tonnát is. Leginkább célravezető a napraforgó esetében a COMPLEX 15/15/15 műtrágya használata, mely kiegyensúlyozott arányban biztosítja mindhárom makroelemet.

Részletes tápanyag-ellátási javaslatainkkal kapcsolatban keresse bizalommal értékesítő kollégáinkat!

Nagypál Barnabás

Borealis L.A.T. Hungary Kft.

www.borealis-lat.com

79 Borealis