MENÜ

Mycofix® – az első és egyetlen EU-ban engedélyezett megoldás a mikotoxinok ellen

Oldalszám: 156
2014.04.04.

A BIOMIN büszkén jelenti be, hogy két termékét engedélyezték az Európai Unióban „olyan összetevőként, amely csökkenti a takarmányok mikotoxinokkal való szennyeződését”.

 

A BIOMIN cég jól bevált Mycofix® termékcsaládja egy sor speciálisan kifejlesztett takarmány-kiegészítőt takar, amelyeket az állatok egészségének védelmére fejlesztettek ki.

A Mycofix® termékcsalád két tagja, a Mycofix® Secure (bentonit/dioktahedrális montmorillonit) és a Biomin® BBSH 797 (Gen. nov. sp. nov., korábban Eubacterium) lettek az elsőként engedélyezett, bizonyítottan mikotoxin-ellenes hatással rendelkező termékek az EU-ban.

A Biomin® BBSH 797 a legelső engedélyezett ilyen mikroorganizmus, ezáltal is megerősítve a trichotecénekkel szembeni bontási képességét. A Biomin® BBSH 797-ben lévő szabadalmaztatott aktív baktérium módosítja ezeknek a mikotoxinoknak a szerkezetét, ezáltal egy biotranszformációs folyamat során a trichotecéneket, mint pl. a deoxinivalenol (DON) ártalmatlanná teszi. Ez teszi a Biomin® BBSH 797-et sertések esetében értékes takarmány-kiegészítővé, mivel ez a faj leginkább fogékony a takarmányok DON-szennyeződésére.

A Mycofix® Secure egy bentonit származék (dioktahedrális montmorillonit), amely megfelel az Európai Uniós Referencialaboratórium (EURL) szigorú követelményeinek az aflatoxin-kötő képességre vonatkozóan. Az EURL-al együttműködve, a BIOMIN kidolgozott egy elemzési módszert a bentonitok AfB1-megkötő képességének jellemzésére, amely mára fontos része lett az aflatoxin-kötők engedélyezési folyamatának. Ezek az erőfeszítések vezettek oda, hogy a BIOMIN megalapozta az utat annak, hogy hivatalosan állíthassa az „aflatoxin-kötési” képességet.

A Mycofix® Secure és a Biomin® BBSH 797 engedélyezési folyamata akkor kezdődött, amikor a BIOMIN kezdeményezésére a Speciális takarmány-összetevők és keverékeik Európai Uniós Társasága (FEFANA) 2005-ben létrehozta a „mikotoxin munkacsoportját”.

2009-ben a munkacsoport megnyitott egy új funkcionális csoportot a mikotoxin ellen ható termékeknek, jelezve ezzel azt a mérföldkövet, amikor elkezdték a mikotoxinokat inaktiváló termékek hivatalos jóváhagyását az EU-ban. Ez vezetett később az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szigorú utasításának kiadásához a mikotoxin-ellenes termékek regisztrációjára vonatkozóan – beleértve a mikotoxin- és állatfaj-specifitásuk, hatékonyságuk és biztonságosságuk bizonyítását.

2010-ben a BIOMIN volt az első takarmány-kiegészítőket gyártó cég, aki benyújtotta egy termék dossziéját, hogy tegyék hivatalossá az „aflatoxin-kötő” tulajdonság állítást (Mycofix® Secure). Ezt követte 2012-ben egy újabb dosszié beadása európai uniós jóváhagyásra a „trichotecének biológiai lebontása”-val kapcsolatban (Biomin® BBSH 797). Alapos tudományos értékelési folyamat után, a BIOMIN volt az első takarmány-kiegészítőt gyártó vállalat, amely elnyerte az EFSA pozitív véleményét erről a technológiai takarmány-kiegészítőről, amely képes csökkenteni az állatokban a mikotoxinok negatív hatásait.

Ezek az erőfeszítések, amelyek a mikotoxin-inaktiválás tudományos állításának a hivatalos elismeréséig vezettek, igazolják a BIOMIN odaadó és hosszú távú elkötelezettségét a funkcionális takarmány-kiegészítők kutatás-fejlesztésében, különösen a bizonyított mikotoxin-inaktiváló tulajdonságokkal rendelkező termékek esetén.

156 Biomin