MENÜ

Hazai Termékfejlesztési Nagydíj Nyertese!

Oldalszám: 40
2014.04.01.

Omikron kamerával vezérelt kultivátor mozgató egység

Az Omikron Kft. a hazai piacon sorközművelő termékeivel piacvezető, a termékcsalád fejlesztése folyamatos. A vezérelt sorközművelő hároméves fejlesztés eredménye. Mivel hasonló termékkel tudomásunk szerint Európában 1-2 gyártó rendelkezik, az ár-minőség arányt figyelembe véve a termék versenyképes.

Termék leírása, ismertetése

A termék sorközművelő kultivátorok pontos sorközben tartására, a sorban lévő növények gyökérzónához minél közelebbi művelésére alkalmas berendezés, amely alkalmazásával a növények pontatlan vetéséből adódó hibákat korrigálja, ezáltal megszünteti a kultúra kidarabolását.

A termék különböző részegységekből áll, melynek összehangolásával válik a gép profi berendezéssé.

A kamera által vett képet a számítógépen futó képfeldolgozó algoritmus értékeli ki, mely először kiszűri a zavaró tényezőket (rázkódás, fényhatások, földfelszín színének változása stb.), elkülöníti a kultúrnövényeket a gyomoktól, majd megállapítja a növényi sorok relatív helyzetét a kamerához képest. Az észlelt eltérés, és annak dinamikája alapján egy vezérlő algoritmus hoz döntést a kultivátor elmozdításának szükségességéről.

40-1Omikron

40-2Omikron

A kultivátort oldalirányban hidraulikus munkahengerek mozgatják, melyek útváltó szelepeken keresztül a traktor hidraulikus egységétől kapják az elmozduláshoz szükséges olajat.

A termék hiánypótló megoldás, jelenleg Magyarországon és Kelet-Európában hasonló tudású eszköz gyártásáról nem tudunk. Hatékonyságával az emberi tűrőképességet növeli, mivel a munkagép működtetésével a feszült koncentrálás, odafigyelés jelentősen csökken, a termelékenység nő. A növények kidarabolásának veszélye szinte a nullára csökkenthető, az ebből adódó veszteség megszűnik.