MENÜ

A kukorica gyomirtása klórpirifosz hatóanyagú talajfertőtlenítő szer használata után

Oldalszám: 26
2014.04.01.

Közismert, hogy több, zömében szulfonil-karbamid típusú kukorica gyomirtó szer engedélyokiratában szerepel a tiltás, hogy „szerves foszforsav-észter típusú rovarölő szerrel talajfertőtlenített területeken nem használható”. Ez az igen tágan fogalmazó, egy egész hatóanyagcsoportot megnevező korlátozás még a Thimet 10 G (forát) és a Counter 5 G (terbufosz) időszakából származik. 

26-1 kukorica

A forát egy valódi szisztemikus hatóanyag, ami kukoricában fitotoxikus lehet önmagában is, ha a vetőmag és a granulátumszemcsék találkoznak. 
A hatóanyag maga nem aktív, a lebontása során képződő metabolit az, ami rovarölő hatással rendelkezik. Az aktiváláshoz tehát szükség volt a kukorica lebontó enzimrendszerére. Ugyanez az enzimrendszer a felelős a szulfonil-karbamid hatóanyagok detoxikálásáért is. A két hatóanyag együttes használata során tapasztalt fitotoxikus tüneteket a méregtelenítő folyamat lassulása, ill. elégtelensége okozta.

A valódi szisztemikus hatóanyagokat a kukorica felveszi, és azok a kukorica föld feletti részében, a levelekben is aktivitást mutatnak. A Pyrinex 48 EC hatóanyaga, a klórpirifosz azonban csak a külső kutikula rétegbe képes felszívódni, így talajfertőtlenítőként alkalmazva csak a kukorica gyökérzónájában aktív, a föld feletti részekbe nem transzlokálódik. 
A posztemergensen kijuttatott gyomirtó szerekkel nem találkozik, így kölcsönhatás sem alakul ki.

A Pyrinex 48 EC engedélyokirata – az előzőekben leírtak miatt – nem tartalmazza a gyomirtási korlátozásokat talajfertőtlenítés esetén.

A Makhteshim Agan által elvégzett széles körű szelektivitás vizsgálatok, ill. a klórpirifosz hatóanyag tulajdonságai alapján a Nicogan (nikoszulfuron) készítményünk engedélyokiratában az engedélyező hatóság már nem látta indokoltnak feltüntetni a klórpirifoszos talajfertőtlenítés utáni használat tiltását. A Spirit-T csomagban lévő Sulcogan (szulkotrion) és Nicogan (nikoszulfuron) gyomirtó szerek így az engedélyokiratokkal összhangban, nagy biztonsággal alkalmazhatók a kukorica posztemergens gyomirtására Pyrinex 48 EC-vel történő talajfertőtlenítés után is.

Más gyártók által forgalmazott szulfonil-karbamid hatóanyagú készítmény felhasználása esetén az adott készítmény engedély-
okiratának előírásait, ill. a gyártó ajánlásait kell figyelembe venni!

Az új Spirit-T csomagunkban a Nicogan és Sulcogan hatását kiegészíti, ill. hatásspektrumát szélesíti a Trek P (270 g/l terbutilazin + 64 g/l pendimetalin), ezáltal a legjobb megoldás a Pyrinex 48 EC-vel talajfertőtlenített kukorica posztemergens gyomirtására.

A Makhteshim Agan Hungary Zrt. által ajánlott Pyrinex I.S. Technológia és a Spirit-T gyomirtó szer együttes alkalmazása egy olyan új megoldás a kukoricában, amely nagy hatékonysággal rendelkezik a talajlakó kártevők (drótférgek, pajorok, kukoricabogár lárvák) ellen, széles hatásspektrumot és aktív tartamhatást biztosít a gyomirtásban, így a maximális termés biztonsággal elérhető.

További információkért keresse a kereskedelmi képviselő kollégákat, vagy látogasson el a www.mahun.hu wedoldalra.

Makhteshim Agan Hungary Zrt.