MENÜ

Mit érdemes tudni az agrárgép-beruházások finanszírozásának lehetőségeiről?

Oldalszám: 35
2014.04.06.

Annak ellenére, hogy az elmúlt években egyre szélsőségesebb időjárási körülményekkel kell megküzdeniük a hazai gazdáknak, vállalkozásoknak, gyakorlatilag 2011-től töretlen az agrár-
gép-beruházási és az ehhez szorosan kapcsolódó finanszírozási piac bővülése. Piaci szereplők előrejelzései alapján ez a beruházási kedv 2014-ben is töretlen marad. Erre még rásegít az is, hogy ebben az évben fognak zömében realizálódni a kertészeti géptámogatás és az állattenyésztési technológiafejlesztési pályázatokból a gép- és technológiai beszerzések. Piaci szakértők véleménye szerint a 2014-es gépeladás meghaladhatja az utolsó nagy támogatásos év (2009) forgalmát, ami az elmúlt 10 év legnagyobb mezőgazdasági géppiacát jelentheti 2014-ben.

Milyen típusú finanszírozást válasszunk?

  • Megnyert pályázatok (támogatás) esetén:

A vissza nem térítendő támogatás esetén, a beruházás önerő feletti részére lehet finanszírozást igényelni, amely csak beruházási hitel lehet, a mezőgazdasági géptámogatási rendeletek a pénzügyi lízingfinanszírozás lehetőségét kizárják. A hitelösszeg általában a nettó gépérték 80%-a. 
A gépvásárláshoz kapcsolódó beruházási hiteleket a finanszírozók jellemzően maximum 5 éves futamidővel kínálják. A hitelösszeg a támogatási összeg előfinanszírozását is tartalmazhatja, mely esetben a támogatási összeg az ügyfél számlájára történő jóváírást követően betörlesztésre kerül a finanszírozó felé, csökkentve ezzel a hitel tőkeösszegét.

  • Pályázathoz nem köthető beruházás esetén:

Ebben az esetben a beruházás célját kell megvizsgálni. Amennyiben technológiafejlesztés, ingatlan korszerűsítés, bővítés a cél, azaz a beruházás elemei beépítésre kerülnek, abban az esetben a beruházási hitel lesz a megoldás.

Szántóföldi növénytermesztéshez szükséges gépek, az agráriumban használatos anyagmozgató/logisztikai gépek és terményszárítók esetében már a zártvégű pénzügyi lízing lesz a legelőnyösebb konstrukció a vállalkozások számára. Kérdésként merülhet fel, hogy milyen előnyöket is nyújthat a vállalkozások számára a lízing. Lízing esetében általában csak a lízingelt eszköz a biztosítéka az ügyletnek, egyéb tárgyi biztosítékra nincs szükség, ami azért is előnyös, mert a vállalkozó banki finanszírozásai mögött lévő fedezeteket nem érinti a konstrukció. A banki hitelekhez képest jóval rövidebb az átfutási idő, a finanszírozási szerződést nem kell közokiratba foglalni.

Milyen kedvező kamatozású konstrukciók léteznek?

  • 50% kamattámogatásos konstrukció:

Az elmúlt három évben töretlen a konstrukció népszerűsége, amely során a 114./2008-as FVM-rendelet szerinti 50% kamattámogatás vehető igénybe az MVH gépkatalógusban szereplő összes, kizárólag új mezőgazdasági eszközre zártvégű pénzügyi lízing és hitel esetén. A finanszírozás ügyleti kamata maximalizálva van 3 havi BUBOR + 2%-ban, a kamattámogatás mértéke pedig a megfizetett kamat 50%-a, melyet az aktuális törlesztőrészlet megfizetését követően igényelhetnek vissza.

  • MNB Növekedési Hitelprogram (NHP) 2

A program a futamidő végéig egy rendkívül kedvezményes maximum 2,5% mértékű fix ügyleti kamatot biztosít a vállalkozások számára. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy a kedvező forrás miatt rendkívül nagy az érdeklődés, azonban nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a finanszírozók kizárólag a jól működő, hitelképes vállalkozásoknak nyújtják ezt a típusú finanszírozást. A kedvezményes finanszírozást kizárólag olyan vállalkozások vehetik igénybe, akik a 2004. évi XXXIV. törvény alapján KKV-nak (kis- és középvállalkozás) minősülnek, valamint figyelembe kell még venni, hogy a vállalkozásoknak meg kell felelniük az NHP 2 feltételrendszerének is. Az NHP 2 lehetővé teszi, hogy gépvásárlás esetén már nemcsak beruházási hitelt, hanem pénzügyi lízinget is igénybe lehessen venni, továbbá a finanszírozható ügyfelek köre is bővült az őstermelőkkel és családi gazdálkodókkal. Korábban csak kereskedelmi bankok vehettek részt a programban, de a pénzügyi lízinggel kibővült termékpalettának köszönhetően már egyre több lízingcégnél igényelhető a forrás. Előrevetíthető, hogy a finanszírozók számára alacsonyabb kockázatot jelentő pénzügyi lízing megjelenésével szélesebb ügyfélkör számára lesz majd elérhető a kedvező kamatozású finanszírozás. A forrás új és használt mezőgazdasági gépek, berendezések és akár kishaszon-gépjárművek beszerzésére egyaránt felhasználható, de cégcsoporton belüli eszközbeszerzést az MNB előírása alapján nem lehet finanszírozni.

35-1 agrárgép

Támogatás esetén igénybe lehet venni az NHP 2 forrást?

A válasz egyértelműen igen. Az MNB terméktájékoztatója szerint egyik kiemelt NHP-s finanszírozási cél a támogatásokkal érintett beruházások finanszírozása. A hitel a tartós finanszírozási igényen túl, támogatás előfinanszírozásra is igénybe vehető. MNB-kiírás szerint, amennyiben az ügyfél támogatás-előfinanszírozást vett igénybe, a támogatási összeg megérkezésekor azt azonnal köteles hiteltörlesztésre fordítani.

Szükség lehet intézményi kezesség igénybevételére?

Agrárgép-beruházások finanszírozásánál nem jellemző az intézményi kezesség bevonása. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a lízingcégek pénzügyi lízingnél egyáltalán nem kérnek intézményi kezességet, hiszen a lízingelt eszköz kellő fedezettséget nyújt számukra, emiatt egyéb tárgyi biztosítékot sem szoktak igényelni az ügylet biztosítására.