MENÜ

Új csapat mutatja az utat!

Oldalszám:
2014.03.10.

50-1 repce

 

A Valkon Kft. egy olyan vetőmag-nemesítő céget keresett a piacon, akik a repce genetikában kimagaslóak. Így indult el a közös szakmai partnerség a KWS és a Valkon között 2011-ben, aminek eredményeként 2012 őszén elvetették az első széles sortávú repce kísérleteket az ország több pontján. A nyugat-európai országokban már bevált, talajműveléssel egy menetben történő szórva vetéssel kerültek elvetésre a KWS hibridek, köztük a magas mag- és olajtermésű Hybrirock! A vetéstechnológiai kísérletek növényvédelmi kezelése a Bayer szakmai ajánlásával történt: ősszel FOLICUR SOLO-val történt a kezelés, tavasszal TILMOR gombaölő szer és a BISCAYA – méhekre nem jelölés köteles rovarölő szer – került alkalmazásra. Az együttes módszerek alkalmazásával bebizonyosodott, hogy még egy olyan aszályos évben is, mint a 2012-es, az üzemi eredményekhez képest akár 30–35%-kal nagyobb terméshozamot produkáltak a KWS hibridjei. A nagyüzemi kísérletekben 2011-’12-ben folyamatos bonitálás zajlott. A repce tenyészidőszak alatt három alkalommal meghirdetett bemutatókon a gazdák maguk is meggyőződhettek a technológia sikerességéről! A kísérletek eredményei mindig az adott gazda által alkalmazott konvencionális technológiával kerültek összehasonlításra. Így még szembetűnőbb volt, hogy a technikai újítások forradalmasíthatják a repcevetésről alkotott elképzeléseinket!

Folytatva a megkezdett sikeres együttműködést, 2013 őszén nagyobb számban és új technológiai finomításokkal kiegészítve voltak kísérletbe állítva a KWS hibridek. A kísérlet beállítási paraméterei magában foglalták a hektáronkénti vetett magmennyiség akár 1 kg-ra való lecsökkentését, illetve a drazsírozott vetőmagok kipróbálását. Érdeklődő gazdák idén tavasszal a közös rendezvényeken megismerhetik az eddigi kísérletek eredményeit, megtekinthetik próbatábláinkat.

A repce mellett a kukorica vetéstechnológiában is elindult egy partnerség 2013 tavaszán. A Valkon Kft. Great Plains ikersoros vetőgépével vetették el a KWS kukorica vetőmagokat, amelyek a Bayer növényvédelmi technológia mellett növekedtek. Alap gyomirtó szer az ADENGO volt, állományban pedig a MONSOON ACTIVE és a LAUDIS gyomirtó szerek lettek bemutatva. Idén tavasszal pedig újabb technikai újításokkal, még több helyszínen folytatódnak a vetéstechnológiai kísérletek a három cég együttműködésével! További információért kövessék figyelemmel honlapunk híreit!          

www.kws.hu