MENÜ

SAATEN-UNION kukorica hibridek: korszerű válasz az új kihívásokra

Oldalszám: 48-49
2014.03.10.

Az elmúlt évek időjárási szélsőségei, továbbá talajaink tápanyag-szolgáltató képességének és általános kultúrállapotának megváltozása sok esetben nem tette lehetővé, hogy a növények genetikai potenciáljukat megközelítő termést neveljenek. Egyre gyakrabban kénytelen így a kukorica isstresszes időszakok sorozatát túlélni a vegetációs időszakban, amelynek oka lehet extrém hőség vagy hideg, csapadékhiány, levegőtlen talajszerkezet, a felvehető makro- vagy mikroelemek hiánya, a rovarok vagy gombabetegségek által kiváltott kártétel, valamint a gyomirtó szerek okozta mellékhatások, hogy csak néhányat említsünk. Sok-sok olyan tényező, amelyek hatását a növénytermesztők csak korlátozottan tudják befolyásolni.

SAATEN-UNION az elmúlt években olyan természetes eredetű, bioaktív anyagok fejlesztésére is komoly erőforrásokat fordított, amelyek vetőmagon történő alkalmazásával sikeresen csökkenthető a növényeket érő kedvezőtlen hatások következménye. Így az optimálistól eltérő körülmények között is magasabb termés, nagyobb termésbiztonság, ezáltal magasabb jövedelem válik elérhetővé.

Célunk a PRIMUS SEED márka bevezetésével, hogy még jobban kihasználjuk újgenerációs hibridjeink magas genetikai potenciálját, fokozzuk a kelés gyorsaságát és egyöntetűségét, a kezdeti fejlődés dinamikáját, valamint a fiatal növények levélfelületének növekedését. A fenti előnyök biokémiai alapja a talajban található – a növények számára sokszor felvehetetlen állapotú – tápanyagok hatékonyabb mineralizációja és hasznosulása:

-  Így a csírázás folyamata felgyorsul, a szántóföldi kelés aránya javul,

-  a gyökerek tápanyag-felvételi kapacitása növekszik, erőteljesebb lesz a gyökérfejlődés,

-  gyorsabbá válik a kezdeti fejlődés,

-  javul a növények fotoszintézise, vitalitása,

-  ezáltal csökken a környezeti stressz-hatások következményeinek mértéke,

-  összességében tehát nagyobb termés képződik.

A SAATEN-UNION az elmúlt években több hibriden és kísérleti helyszínen is tesztelte e bioaktív anyagok hatásait. A kedvező üzemi tapasztalatok alapján tovább folytatódik alkalmazásuk a SUFAVOR(FAO 360), a SURREAL (FAO 370), a SUMBERTO (FAO 380), a SUPRA (FAO 410) és a SUPERBIA (FAO 450) hibridek esetében, PRIMUS SEED márkajelzéssel. Így minden egyes magnak lehetősége van a benne rejlő genetikai potenciált kiaknázni, ami a nagy termés és a magas jövedelem elérésének záloga.

A sokszor szélsőséges időjárás a mezőgazdasági termelésben használt munkaeszközök okszerűbb, a korábbiaknál is körültekintőbb alkalmazását teszi szükségessé. A tavaszi vetés optimális időszakának leszűkülése például az időzítés és a hatékonyság szerepét értékeli fel. A hatékony szemenkénti vetés feltétele a gyors és nagyteljesítményű munkavégzés. A teljesítmény növelése mellett természetesen nagy jelentőséggel bír a vetés pontossága is. E követelményeknek leginkább a korszerű, központi magtartályos vetőgépek felelnek meg, melyekhez a 2,4 millió magot tartalmazó MaxiPack kiszerelésű SURREAL (FAO 370) hibridünket kínáljuk.

 


Nagyításhoz katt a képre!

 

Blum Zoltán

ügyvezető igazgató

SAATEN-UNION Hungária Kft.

www.saaten-union.hu