MENÜ

Nagyobb termőképesség és fokozott termésbiztonság mikrobiológiai termékek használatával

Oldalszám: 100-101
2014.03.05.

„Humusz nélkül a talaj csak finomra őrölt szikla” – tartja a világot bejárt mondás –, amely amellett, hogy igaz, jól mutatja, hogy a szerves anyagokból álló humusz adja a talaj termékenységének lényegét. A humusz kialakításában fenntartásában és folyamatos újraépítésében nélkülözhetetlen szerepet játszanak a talajban rendkívül nagy számban és fajgazdagságban élő mikroorganizmusok.Szemléletes a tény, hogy egy kis marék földben bizonyosan több baktérium él, mint ahány ember benépesíti a földet. A talajban élő baktériumok és más mikroorganizmusok viszont egyrészt nagyon toleráns szervezetek abban az értelemben, hogy kiválóan tudnak alkalmazkodni nagyon különböző életfeltételekhez és olyan kitartóképleteket tudnak létrehozni, amellyel a legkedvezőtlenebb természetes környezeti hatásokat is át tudják vészelni. Ez is magyarázza, hogy a legtöbb jelenlegi talajbaktérium évmilliók óta él a talajban, miközben az állat- és növényvilág azóta alapvetően kicserélődött. Van azonban pár dolog, amit ezek a kiválóan alkalmazkodó mikroorganizmusok nem vagy csak nehezen képesek elviselni. Ezek közül a legnagyobb hatású a műtrágyák használata, amely olyan koncentrációban történik, amely kevés esélyt sem hagy a hasznos baktériumok túlélésére. Az utóbbi évtizedek mezőgazdasági gyakorlata a szó szoros értelmében megtizedelte a szántóföldek talajában élő baktériumokat.

Jelenlegi ismereteink szerint most a „talajpusztulás 24. órájában” az egyetlen megoldást csak a tudományos alapokon nyugvó mikrobiológiai növénytámogatás jelentheti.

Hazánkban szerencsére kiváló talajok vannak, amelyeket károsított ugyan az utóbbi 50 év intenzív mezőgazdálkodása a nagy adagú műtrágyázással és a sokszor nem megfelelő talajműveléssel, de nálunk sokkal jobb a helyzet, mint Kínában, Indiában vagy az Egyesült Államokban. Ennek ellenére a termésbiztonságot jelentősen növeli – főleg a szélsőséges időjárási körülmények között –, ha a talaj termőrétege akár egy kicsit is növekszik.

Az AGRO.bio Hungary Kft. a fenntartható mezőgazdaság és a mezőgazdasági mikrobiológiai világviszonylatban is élenjáró vállalata – amelynek termékei az Európai Unió minden országában és a világ szinte valamennyi jelentős mezőgazdasággal rendelkező országában szabadalmi védettséggel rendelkeznek – elindította a 3T, vagyis a Teremjen Több Talaj elnevezésű programját. A mikrobiológiai csúcstermékek megfelelő használatára és a fenntartható talajkímélő termesztéstechnológia használatára alapozott program minden bizonnyal azt az eredményt hozza a résztvevő gazdálkodóknak, hogy a földjeiken a négyzetméterenként 2 literrel több talaj a kedvezőbb vízháztartás miatt növelni fogja a termesztés biztonságát és megteremti a hosszú távú talajmegőrzés lehetőségét.

Az AGRO.bio Hungary Kft. három olyan innovatív termékkel, illetve termékcsaláddal rendelkezik, amelyek megfelelő használata kiváló életkörülményeket teremt a növény számára a talajban, a fenntartható mezőgazdaság követelményeinek maximálisan megfelelve.

A szántóföldi növénykultúrák esetében elegendő, ha a műtrágyaadagok csökkentése mellett BactoFil A 10 vagy BactoFil B 10 készítményt juttatunk a talajba, a betakarítás után pedig BactoFil B 10 vagy a kukorica és a napraforgó betakarítása után, a lignocellulózt is bontó BactoFil CELL kijuttatásával biztosítjuk a növénymaradványok gyors lebomlását és a következő kultúra számára felvehető táp-
anyaggá alakulását.

Az értékes és érzékeny szabadföldi zöldségnövények a BactoFil készítmény kijuttatása mellett igénylik még a talajból támadó valamennyi kórokozó ellen védelmet biztosító Mycostop megfelelő használatát is, valamint a tápanyag-  és vízfelvevő felületet sokszorosára növelő mikorrhiza készítmény, a Symbivit kijuttatását. Gyümölcs- és díszfák ültetésekor a Symbivit, majd a később évente a BactoFil B 10 kijuttatása a gyors növekedés és a kiváló kondíció záloga.

Az AGRO.bio Hungary Kft. mikrobiológiai csúcstermékekből álló termékpalettáját az élő zöldalgát tartalmazó mikrobiológiai lombtrágya, az Algafix teszi teljes körűvé, amely a növény számára különösen előnyös hormonokat és antioxidánsokat juttat a levélbe.

Az Algafix nevű zöldalga tartalmú mikrobiológiai lombtrágya 3 év nagyüzemi kísérletei után a 2012. kiemelkedően aszályos évben, majd az aszályos periódusokkal tűzdelt 2013-as évben kereskedelmi forgalomban is bizonyította, hogy a növényfejlődést gyorsító és stressztűrő képességet növelő hatása révén jelentős (0,5–1,5 tonnás) termésnövekedést biztosít. 
A termék már virágzásban is használható.

Tavaszi vetemények esetén is számolni kell azzal a kockázattal – különösen szélsőségesen száraz évek után –, hogy a talajban lévő gyomirtó szer maradék károsítja, növekedésében visszafogja és sárgítja a fiatal növényeket. Az Algafix korai használata jelentősen segíti a veteményt a gyomirtó szer stressz átvészelésében.  

 

Az Algafix-el kezelt területen a növény zöldebb és szemlátomást fejlettebb.
Az Algafix-el kezelt területen a növény zöldebb és szemlátomást fejlettebb.

 

Akik a saját táblájuk terméseredményén megtapasztalták az Algafix termésnövelő hatását, azok között volt, aki művelőutasra vetette a napraforgót, annak érdekében, hogy a permetezőgépével még a magas növényeket is kezelni tudja Algafix-el.
Akik a saját táblájuk terméseredményén megtapasztalták az Algafix termésnövelő hatását, azok között volt, aki művelőutasra vetette a napraforgót, annak érdekében, hogy a permetezőgépével még a magas növényeket is kezelni tudja Algafix-el.