MENÜ

Mascar Monster-Profi, gyors bálázó kedvező áron

Oldalszám: 134
2014.03.06.

Az olasz MASCAR gyár egy család tulajdona, ahol az ikertestvérek 49-49%-os tulajdonnal rendelkeznek, a maradék 2%-ot pedig édesapjuk birtokolja, aki a vitás eseteknél a fontos döntésekben a döntőbíró szerepét láthatja el. 
A testvérpár egyike a pénzügyekért, az üzletért felelős, míg másikuk a műszaki fejlesztésért. Sante Maschio minden évben ellátogat Magyarországra, és szemügyre vesz néhány gépet, mely valamilyen szempontból kirívó munkát, vagy munkamennyiséget végzett. 2013 volt a Mascar Monster 770 bálázók számára az első végigdolgozott év Magyarországon. A hazánkban eladott darabok közül a legtöbb bálát a Jánoshalmára, Lombfalvi Józsefhez került bálázó készítette, így szezon végén, 2013 október második felében el is látogattunk hozzá. Lomb-
falvi úr szereti, ha rendben vannak a gépei, mindegyiket tető alatt tárolja. A karbantartásra, szervizre is nagy hangsúlyt fordít, saját műhellyel rendelkezik, melyben kisebb-nagyobb javításokat maga is el tud végezni. Tanyasi ember lévén szereti, ha önállóan, házon belül tudja az előforduló problémákat orvosolni. A precíz karbantartást az embereitől is megköveteli, mikor megkértük, hogy a színből hozzák ki a Mascar Monster bálázót, a traktoros először a folyadékszinteket ellenőrizte, majd miután mindent rendben talált, csak akkor indította be a traktort.

Sante érdeklődött a gazdaságról, mire Lomb-
falvi úr elmesélte, hogy családi gazdaságuk mindösszesen 100 ha-ral rendelkezik, melyen kukoricát, búzát és repcét termelnek. Bérbe is báláznak nagyobb mennyiségben, melyet állattartó telepekre szállítanak. Idén például 19.000 bálát készítettek, és szállítottak ki.

Miért a Mascar Monster bálázót választotta vásárláskor?

Már korábban is volt egy Mascar 2150 fix kamrás bálázónk, azzal jó tapasztalataink voltak, de gyorsan kinőttük. Az a gép azóta is itt dolgozik a szomszédban. Mikor meghallottuk, hogy a Mascar is elkezd változó kamrás bálázót gyártani, egyből felfigyeltünk. Abban reménykedtünk, hogy az akkori Krone bálázónkkal azonos teljesítményű, de jóval kedvezőbb árú gépre tehetünk szert, melyet ráadásul az MTZ 892-es traktor is meg tud hajtani. Több bálázóval is dolgozunk, talán mondhatom, hogy van egy kis tapasztalatunk a bálázókkal kapcsolatban. Ránézésre elég jónak, erősnek tűnt a gép, úgy döntöttünk, belevágunk a dologba és megalkudtunk egy hálós kötözésű gépre.

Mik az üzemeltetési tapasztalatok?

Idén (2013 október végéig) több mint 7000 bálát készítettünk csak ezzel a bálázóval, báláztunk szénát, szalmát, kukoricaszárat és repceszalmát. 160-as átmérővel 300 kg-os szalmabálákat készítünk, ez nagyon fontos, mert súlyra veszik tőlünk a bálákat, és a tömörebb bála alacsonyabb fajlagos szállítási költséget jelent. A rendfelszedő gyors, könnyű etetni a gépet, ráadásul nagyon csendesen dolgozik. Mi naponta 3-400 bálát készítettünk, de ennél több is lehet a napi teljesítmény, csak nálunk sok a kisebb terület. A bálázó könnyen hajtható, az MTZ 892-es traktor jól elboldogul vele, ráadásul úgy néztük, hogy kevesebb az üzemanyag-fogyasztás a Mascar-ral mint a másik márkájú bálázónkkal.

Lombfalvi József és Sante Maschio
Lombfalvi József és Sante Maschio

Az első széria kisebb gyermekbetegségeket is napvilágra hozott, mint például a rövid bálakidobó, de ezeket az apróságokat mi itt helyben gyorsan orvosoltuk.

Sante megköszönte az apróbb hiányosságok bemutatását, és ígérte, hogy javítják őket. 
A bálázó megtekintése után Lombfalvi úr a magyar vendégszeretet szerint egy kis tízóraira invitált bennünket, ahol saját készítésű kolbászt, házi sajtot, paprikát és finom foszlós kenyeret kínált. Büszkén mutatta, hogy a kolbászt, sonkát saját füstölő kamrájában érlelte. A tízórai közben Lombfalvi úr kijelentette, hogy amennyiben másik bálázóját is lecseréli, az is Mascar Monster lesz.

Megköszöntük a bizalmat és a tízórait, Sante pedig örömmel vette, hogy a sok éves bálázófejlesztési programnál már csak az utolsó simítások hiányoznak. 2014-ben az Agrárgép-Show-n már a javasolt módosítások is láthatóak voltak a bemutatott Mascar Monster bálázón.

Nagy Márk