MENÜ

Felelősségteljes választás: DEKALB

Oldalszám: 145
2014.03.10.

Az utóbbi 90 napra nézve a talajok víztelítettsége a sokévi átlaghoz képest a nyugati, és észak-nyugati területeket leszámítva országszerte negatív értéket mutat. Az ország területének háromnegyedén átlagosan közel 50 mm a hiány. Reméljük a folytatás kedvezően alakul majd, eddig azonban úgy tűnik hogy 2014-ben ismét aszályos évünk lehet.

145 dekalb1

Okos dolog előre gondolni, és nagyobb hangsúlyt fektetni a nemcsak kedvező, de az aszályos körülmények között is stabilan teljesítő hibridekre, mint a DKC4590 és a DKC4795.

Ezen hibridek egyenletesen jó teljesítménye az elmúlt 3 aszályos év során is bizonyította, hogy érdemes váltani rájuk akár régebbi DEKALB-ról, vagy akár az egyik legkedveltebb konkurens hibridről legyen szó.

A 2. ábra a számok világába enged némi betekintést. Láthatjuk forintosítva hogy mit is jelent az, ha egy száraz években is stabilan teljesítő DEKALB hibrid mellett döntünk. Az oszlopokon látható, hogy mennyivel több bevételt érhetünk el, ha a DKC4590, vagy a DKC4795 közül választunk. A valódi kép érdekében, oszlopok mellett szereplő eredményekhez természetesen figyelembe vettük az egyes hibrideknél felmerülő plusz költségeket évekre lebontva, (vetőmag ár, a nagyobb termésmennyiség miatti szárítási költség) és levontuk azokat az aktuális bevételekből. Azt hiszem, hogy a végeredményeket látva nyugodtan kijelenthető, hogy a minőség jelentette biztonságért, és nagyobb pénzbevételért mindenképp megéri a kezdeteknél okosan dönteni.

A következő ábrákon az elmúlt évek több tucat kísérleti helyszíneiből származó adatok átlaga alapján látható mekkora terméstöbbletre lehet számítani az egyik népszerű (FAO 380) versenytárshoz képest.

145 dekalb2

 

 

145 dekalb3