MENÜ

Továbbra is kivár az EKB

Oldalszám: 19-20
2014.03.10.

Az amerikai ítéletidő a gazdaság minden szegmensére negatívan hatott, azonban a visszaesés valószínűleg csak ideiglenes, tavasszal a korábban látott lendülettel folytatódhat a felívelés. Az eurózóna gazdasága kicsit jobban nőtt a vártnál, azonban a munkapiaci helyzet továbbra sem javult érdemben.

USA: vége a pénzpumpának

Amerikában a kedvező negyedik negyedéves GDP-adat és tovább javuló munkaerő-piaci folyamatok által támogatva tovább csökkentették a nyomást a pénzpumpában, és januári ülésén a Fed 65 milliárd dollárra (az egy hónappal korábbi 75 milliárdról) mérsékelte az egy hónap alatt a gazdaságba fecskendezett pénz mennyiségét.

Az azóta megjelent adatok azonban borúsabb képet festenek, a gazdaság minden részéből a várttól elmaradó statisztikák jelentek meg. Jelentős mértékben visszaesett az új álláshelyek száma, csakúgy, mint az ingatlanpiaci statisztikák. Ezek legnagyobb része azonban az Amerikában tomboló ítéletidőre vezethető vissza, így a megtorpanás valószínűleg csak ideiglenes és tavasszal folytatódik a lendületes felívelés. A Fed új elnöke, Janet Yellen megerősítette, hogy az eddigi úton kívánja továbbvinni a Fed politikáját, azaz várhatóan 2014 végéig teljesen kivezeti a QE3-at, vagyis nem pumpálnak mesterségesen több pénzt a gazdaságba.

19-1 EKB
Az amerikai növekedés szerkezete (%)

Forrás: Datastream, OTP elemzés

 

19-2EKB
Új álláshelyek számának alakulása a nem mezőgazdasági szektorban (ezer fő)

Forrás: Datastream, OTP elemzés

 

Eurózóna: határozott lépések várhatók az Európai Központi Banktól

Összességében a várakozásokat kissé meghaladó növekedésről számolt be az eurózóna statisztikai szervezete 2013 utolsó negyedévére vonatkozóan. Ezzel az eurózóna úgy tűnik, tartósan maga mögött hagyhatta a recessziót, a növekedés azonban továbbra is igen törékeny, ha az utolsó negyedév eredményei által kivetített 1,2%-os növekedést tekintjük, ez messze elmarad a 3%-ot meghaladó amerikai gazdasági bővüléstől.

Növekedés az eurózónában (év/év, %) Forrás: Datastream, OTP elemzés
Növekedés az eurózónában (év/év, %)

Forrás: Datastream, OTP elemzés

Munkanélküliségi ráta az EU országaiban (%, igazított) Forrás: Datastream, OTP elemzés
Munkanélküliségi ráta az EU országaiban (%, igazított)

Forrás: Datastream, OTP elemzés

 

Infláció Nyugat-Európában (év/év, %) Forrás: Datastream, OTP elemzés
Infláció Nyugat-Európában (év/év, %)

Forrás: Datastream, OTP elemzés

 

Bankközi kamatlábak (%) Forrás: Datastream, OTP elemzés
Bankközi kamatlábak (%)

Forrás: Datastream, OTP elemzés

A vártnál kicsivel jobb növekedést nem kísérte azonban egyértelmű javulás a munkaerőpiacon. Bár kismértékben csökkent a munkanélküliek száma, a munkanélküliségi ráta továbbra is a rekordközeli 12%-on áll (az amerikai 6,6%-kal szemben) és nincs jele annak, hogy a közeljövőben érdemben csökkenne. Emellett az infláció 0,7%-ra esett és valószínűleg tovább csökken, egyre messzebb kerülve az Európai Központi Bank 2%-os céljától, ráadásul a kétéves csúcs közelébe erősödő euró is az egyre kisebb mértékű áremelkedés irányába hat.

Mindezek ellenére az Európai Központi Bank februári ülésén sem döntött jelentős mértékű beavatkozásról, azonban egyre biztosabbá válik, hogy az év folyamán előbb vagy utóbb, de határozott lépéseket kell tennie.