MENÜ

Megoldások a bővülő világnak

Oldalszám: 44-45
2014.02.18.

A Dow AgroSciences (DAS) öt helyszínen (Hajdúszoboszló, Bikal, Cserkeszőlő, Egerszalók, Sümeg) átívelő nagy sikerű rendezvénysorozaton mutatta be a cég megújult arculatát és lendületes csapatát
– a növényvédő szer és a vetőmag-kereskedelmi csoportot –, amely 2013 szeptemberétől már szervezetileg is egy csapatban dolgozik.

Az öt felejthetetlen program mindegyikét Dr. Erdei Imre, a DAS ügyvezető igazgatója nyitotta meg, aki a köszöntő beszédekben kiemelte, hogy a The Dow Chemical Company a világ második legnagyobb vegyipari vállalata, amely több mint ötvenezer embernek ad munkát világszerte. Az 1897-ben alapított Dow Chemical termékek a mindennapi életünk részévé váltak az elmúlt évszázad során. Megtalálhatók a házfalak szigetelésében, az autók lökhárítójában, éppúgy, mint az elektromos készülékek félvezetőiben.

 

44-1 Dr. Erdei Imre
Dr. Erdei Imre

 

A világcég leányvállalata, a DAS az ötvenes évek elején kezdte meg működését. Az éves forgalmi adatok alapján jelenleg a negyedik a növényvédő szer gyártók világranglistáján. 
A folyamatos innovációra épülő vállalat nyolcezer munkatársának több mint 20 százaléka kutatás-fejlesztéssel foglalkozik. A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően a Dow AgroSciences mindig a legelőnyösebb megoldást kínálja az agrárgazdálkodóknak a változó környezethez való alkalmazkodásban.

Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy a Dow AgroSciences folyamatosan megújuló termékei, növényvédő szerei – szakszerű felhasználás mellett – meghálálják a termelők bizalmát a gazdálkodás során és segítik az agrárium szereplőit, hogy minden helyzetben jó döntést hozzanak.

Felismerve a globális változásokat évekkel ezelőtt elindította vetőmag üzletágát Dow Seeds márkanéven – mondta el a rendezvényeken Endes Péter, a Dow Seeds közép-európai kereskedelmi vezetője. A Dow Seeds elsősorban szántóföldi vetőmagok nemesítésére és előállítására fókuszáló vállalatként mára a globális piacon az ötödik legnagyobb céggé nőtte ki magát. Kukoricában – amely a világon talán az egyik legfontosabb szántóföldi kultúra – az előkelő negyedik helyet foglalja el a globális piacon. Hasonló helyezéssel büszkélkedhetnek az olajos növények – a napraforgó és káposztarepce – piacán is. A Dow Seeds európai történetében Magyarország kiemelt szerepet kapott, mivel hazánkban folyik a kukorica- és napraforgó nemesítés, valamint az európai országoknak történő előállítás és termékfejlesztés is.

 

 45-2 Endes

 

A napraforgó portfólióban a magas olajsavas 8H449 CLDM és a 8H463 CL hibridek kimagasló olajtartalommal és terméspotenciállal bírnak. A hazai nemesítés elsősorban az olajtartalom stabilitására fókuszál. Hasonlóan az újonnan bevezetett hagyományos napraforgófajta, a 8N421 CLDM, mely kiváló eredményeket ért el. A Dow Seeds által kifejlesztett Omega-9 olajprofil élelmiszertechnológiai oldalról stabil és hosszú sütési periódusú, míg fogyasztói oldalról egy jó ízű és rendkívül egészséges olaj. Ezek az „Egészséges Olajok” csökkentik a rossz koleszterint, a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikóját is.

A Dow AgroSciences nagy múltra tekint vissza a növényvédő szerek kifejlesztésében és előállításában. A cég újdonságai közül a következő termékek szerepeltek: a Python Duplo, a Perenal, a Gett és a Runway.

A repce növényvédelme esetében a Nurelle D a kártevők elleni tökéletes védelem, amely

 • kiváló hatással bír ősszel a repcebolha, a repcedarázs, a kis káposztalégy, a repce gubacsormányos és a mocskospajor lárvák ellen;
 • legjobb hatású mindkét repce szárormányos faj ellen → csökkenti a fómafertőzést;
 • megalapozza a védelmet a később betelepülő repcefénybogarak ellen;
 • hosszú tartamhatású hideg időben is (10ºC alatt) → kiváló gázhatás;

A kalászosoknál a legszélesebb hatásspektrumú gyomirtó egy- és kétszikűek ellen a Genius WG még a fejlettebb (szárbaindult) széltippant és vadzabot is elpusztítja; az évelő mezei acat ellen is kiváló hatással rendelkezik és hatékony az árvácska és veronika-fajok ellen is. A Genius WG kezelés után az őszi káposztarepce korlátozás nélkül vethető.

Mustang Forte – a legszélesebb hatásspektrum a kétszikű gyomok ellen, mert:

 • kiemelkedő hatású mezei acat, ragadós galaj, herbicid-toleráns napraforgó, szarkaláb fajok, árvácska fajok, imidazolinon repce árvakelés és parlagfű ellen;
 • háromszoros hatása állományban, tarlón és a következő évi kultúrában is pozitív hatással van a gyomosodásra (különösen igaz ez mezei acat esetén);
 • biztonságos és szelektív minden gabonafélében;
 • biztonsággal vethető utána őszi káposztarepce és napraforgó;
 • gyorsabb hatású.

A kukorica gyomirtása napjainkra átalakult. Prémium megoldás a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, valamint az évelő kétszikűek (mezei acat) ellen a Python Optima. A fejlettebb, magról kelő gyomok ellen is radikális, megbízható hatású, és a kukorica 6 leveles koráig engedélyezett kijuttatásnál, a szegmens legrugalmasabban alkalmazható termékeivé teszi a Pythonokat. 2014-től a Python Duplo egy költséghatékony, de az Optima-val megegyező hatékonyságú megoldást kínál azokra a területekre, ahol az évelő kétszikű fertőzés nem számottevő.

 

 45-4Szűcs

 

A nehezen irtható gyomok elleni megoldás a Colombus EC. A Colombus EC a termékpaletta egyik legrugalmasabban alkalmazható kétszikű gyomirtó szere, amelyet állománykezelésre ajánlják kalászosokban és kukoricában. Kiváló megoldás a nehezen irtható kétszikű gyomok (mezei acat, parlagfű stb.) ellen. Biztonságos a kukorica 6 leveles és a kalászosok zászlósleveles állapotáig, kiváló szelektivitású. Széles hatásspektruma több mint 80 gyomfaj ellen jelent megoldást, köztük sok ellenállóval. A Colombus EC a gyomok 2–4 és 6–8 leveles állapota között nyújtja a legbiztosabb hatást.

A napraforgó gyomirtási technológiájában alapvető a Goal Duplo használata a magról kelő kétszikű gyomok ellen. 
Jellemzői:

 • kiváló tartamhatás → nincs késői gyomosodás;
 • hatékony parlagfű, selyemmályva, libatop fajok, varjúmák, vadkender ellen is;
 • gátolja, késlelteti a gyomok csirázását, fejlődését → könnyebb és egyszerűbb a posztemergens kezelés időzítése;
 • kiválóan alkalmas a hagyományos napraforgó alapkezelésére egyszikűirtó partnerrel;
 • 300–400 kg/ha-ral növeli az átlagtermést a csak posztemergens kezelésekhez képest.

A Runner 2F egyedi hatásmechanizmusú készítmény a kukoricamoly és a gyapottok bagolylepke ellen is, amely elősegíti az aflatoxin fertőzés megelőzését. 
Jellemzői:

 • gyors hatás: mivel kijuttatást követően a lárvák táplálkozása néhány óra alatt megszűnik;
 • hosszú hatástartam: amely a környezeti tényezőktől függően eléri a 14–16 napot (UV-stabilitása és tojásölő hatása miatt);
 • környezetbarát: mivel sem a méhekre, sem a vizekre, sem az emberre és a környezetre nem veszélyes készítmény;
 • rezisztencia törésre vagy annak elkerülésére tökéletesen alkalmas, mivel a piacon leggyakrabban alkalmazott hatóanyagoktól eltérő hatásmechanizmusú;
 • szabad forgalmú termék (III. kategória).

2014-től újra a termelők rendelkezésére áll egy olyan legendás készítmény, amellyel szelektíven és hatékonyan irthatjuk mind a magról kelő, mind az évelő gyomokat. Ez a készítmény a Perenal.

A vállalat munkáját az innováció és a hazai piaci szereplőkkel történő szoros együttműködés határozza meg. – hangsúlyozta lapunknak Sándorfy András, a cég marketing vezetője. Olyan csúcstechnológiát kínálnak a termelőknek Magyarországon és a nagyvilágban, amely biztosítja a sikeres és eredményes gazdálkodást.

 

 45-3Sándorfy

 

Dr. Erdei Imre ügyvezető igazgató összefoglalta, hogy a célok megvalósítása csak a partnerek megelégedettségén keresztül és a körülvevő világ növekvő igényeinek figyelembevételével válik lehetővé. Ezt a hitvallást tükrözi a Dow AgroSciences jelmondata:

 

„Solutions for the Growing World – Megoldások a bővülő világnak”