MENÜ

A piaci igényeket szem előtt tartva 
folyamatosan bővül az Arysta termékpalettája

Oldalszám:
2014.02.18.

Az elmúlt két esztendőben mintegy húsz új termékkel bővült az Arysta kínálata, felduzzasztva ezzel termelői igényekre alapozott mintegy 70 készítményt felvonultató termékportfóliót. 2014-ben új gombaölő szerek, gyomirtó szer, regulátorok, illetve az okszerű tápanyag-gazdálkodást szolgáló készítmények gazdagítják az igencsak változatos termékpalettát.

Az Arysta Magyarország Kft. értékesítői és logisztikai vonalon is új munkatársakkal bővült az elmúlt két esztendőben, mely létszámnövekedés a piaci szereplőkkel való szoros és hatékony együttműködést, valamint a vevői elégedettséget szolgálja a disztribútori és a végfelhasználói területen egyaránt.

 

Herpai Sándor
Herpai Sándor

 

Az engedélyokiratokban bekövetkező változásokról     

Az Európai Bizottság 485/2013/EU végrehajtási rendelete, amely a neonikotinoid típusú hatóanyagok felhasználását felfüggesztette, illetve korlátozta a méhekre vonzó kultúrákban, két terméket is érintett a kínálatból. A Santana 1G klotianidin hatóanyagú talajfertőtlenítő készítmény kukoricában való felhasználásának lehetőségét az engedélyező hatóság az engedélyokiratból 2013. 09. 30. naptól kezdődően törölte. Ezt követően a készítmény felhasználására kizárólag erdészeti csemetekertben van lehetőség, talajlakó kártevők elleni védekezés során, 4 g/folyóméter, vagy pedig 1-2 g/ültetőgödör mennyiségben.

Az Európai Bizottság korábbiakban már említett döntése alapján 2013. 09. 30.-i hatállyal módosul egy másik klotianidin hatóanyagú készítmény engedélyokirata is. E szerint az Apacs 50 WG az eddigi III-as forgalmazási kategóriából átkerül a II-es kategóriába. Felhasználását a méhek által látogatott, virágzó növénykultúrákban kizárólag a virágzást követő időszakokban teszi lehetővé. Így alma-, körtekultúrák esetében a felhasználására az 5–10 mm-es gyümölcskezdemény állapottól, míg őszibarack esetében a magháznövekedés feno-
lógiai állapottól van lehetőség. A készítmény engedélyezésre került dísznövény kultúrákban is, ahol üvegházi molytetű és nyugati virágtripsz elleni védekezés során használható fel, 0,04%-os töménységben.

Az Agrol Plusz készítményük engedélyokirata 2014. 06. 30-cal lejár. A termék forgalmazására 2014. 12. 31-ig van lehetőség, felhasználása pedig az eltarthatósági idő végéig engedélyezett.

Új termékek

Új réztartalmú készítménnyel bővül a cég kínálata. A WG formulációjú Copernico Hi Bio gombaölő szer 423,7 g/kg rézhidroxid hatóanyagot tartalmaz, ami 250 g/kg fémréz tartalomnak felel meg.  A termék egyik alapvető jellemzője a részecskeméret jelentős csökkenése a hatóanyag esetében a korábbiakban megszokottakhoz képest. Ez a Hi Bio technológia egyben azt is jelenti, hogy több szabad réz-ion áll a rendelkezésünkre. A biológiailag aktív hatóanyag mennyisége a Copernico Hi Bio esetében 30 g/kg, szemben a más, ugyancsak modern formázású készítmények esetében tapasztalható 17 g/kg mennyiséggel.

Ugyancsak 2014-től jelenik meg a bentazon hatóanyagú gyomirtó szer, a Troy 480, mely széles hatásspektrummal rendelkezik, hatásmódja kontakt, hatáskifejtése gyors, mindez a magról kelő kétszikű gyomok ellen „vethető be”, elsősorban szója-, borsó- és babkultúrákban.

Fókuszban a tápanyag-utánpótlás

Az Adob vízoldható lombtrágya termékcsalád már évek óta szerepel az Arysta kínálatában. Az Adob termékek különlegessége a vízoldható levéltrágyák lényegében, a mikroelem-tartalomban rejlik, mely nagy átlagban 2–4 szerese, esetenként 10-szerese a jelenlegi forgalomban lévő komplex levéltrágyákénak. A mikroelemek nem por, hanem mikrogranulátum formában vannak jelen, mely több előnyös tulajdonságot hordoz magában, mint például az egyenletesebb eloszlást, a jobb oldódást, vagy a kisebb összetapadási kockázatot.

Szántóföldi kultúrák starterműtrágyázására ajánlja a cég a vetéssel egy menetben kijuttatható PlanStart nevű készítményét, mely foszfor- és cinktartalma miatt elősegíti a korai gyökérfejlődést. Azokban az évjáratokban is képes a kultúrnövény korai tápanyagigényét kielégíteni, amikor pl. az alacsony talajhőmérséklet miatt a foszfor nehezen felvehető. Hatására a kultúrnövény növekedése erőteljesebb, gyorsabb. A PlanStart jellemzői, hogy minden szemcse azonos mennyiségben és arányban tartalmazza a tápelemeket, porosodásra nem hajlamos, a meleg granulálási eljárásnak köszönhetően a szemcse a felhasználás során nem esik szét. A PlanStart pontos kijuttatásához az alábbi vetőgéptípusokhoz rendelkezik a cég beállítási javaslattal: Amazone, Gaspardo, John Deere, Kverneland, Monosem.

Két készítmény, melyekre a forgalmazó külön felhívta a figyelmet

Valamennyi kalászos kultúrában engedéllyel rendelkezik a Nautius kalászos gyomirtó szer, mely a magról kelő és egyes évelő kétszikű gyomok ellen rendelkezik kiváló hatékonysággal. Ha felhasználásakor a Flurostar nevű kombinációs partnerrel együttesen alkalmazzuk, szinte teljes lefedettséget tudunk biztosítani a gyomok ellen. A készítménynek nincs utóvetemény-korlátozása.

Almakultúrában, almamoly elleni Carpovirusine rovarölő biológiai készítményére hívta fel a figyelmet az előadó. A szert az almamolylárvák tömeges kelésekor szükséges kijuttatni. A vírus táplálkozás során kerül be a fiatal lárva tápcsatornájába, ahol a középbélben fejti ki hatását. Az első virionok replikálódásakor a lárva azonnal abbahagyja a táplálkozást. Pár nappal később a lárva a fertőzés következtében elpusztul. A készítmény a legtöbb almában engedélyezett gombaölő, illetve rovarölő készítménnyel tankkeverékben kijuttatható. Mikronizált kénkészítményekkel, illetve Ca-tartalmú lombtrágyákkal nem ajánlott keverni.

g.a.