MENÜ

RAPOOL – apró részletek a csúcshozamért

Oldalszám:
2014.02.06.

 

BÓR (B): A repce bórigénye tízszer magasabb a búzáénál. Szárazság vagy erős tápanyag-kimosódás esetén hamar jelentkezhetnek a hiánytünetek, például a gyökér üregesedése, az ún. szívrothadás. A megbarnuló üregek ideális fertőzési pontok a gombabetegségek (fóma, botritisz) számára, továbbá jelentősen csökkentik a növények télállóságát is.

 

Rapool_repce_borhiany

 

Tavasszal zavarok lépnek fel a gyökér felől a becők felé történő tápanyag-továbbításban. A virágzás ideje alatt fennálló bórhiány csökkenti a termékenyülést és a virágkezdemények fiziológiai eredetű „elrúgását” okozza. A bór nem vándorol a növényen belül, ezért az egész éves bórigényt 3 kezeléssel – ősszel, tavasszal és virágzás előtt – célszerű biztosítani.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

 

MANGÁN (Mn): Szárazság és magas talaj-pH esetén a bórhoz hasonlóan csak korlátozottan áll rendelkezésre. Tömörödött talajokon az oxigénhez való mérsékeltebb hozzáférés miatt csökken a teljes gyökérhossz. Ennek következtében a tápanyagok feltáródása mérséklődik, ami tápanyaghiányhoz, például mangánhiányhoz vezet.

 

A mangán elsősorban a fotoszintézis, a vízháztartás és a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában tölt be fontos szerepet. Hiánytünetei közül a visszafogott növekedés és a gyenge terméskötődés emelendő ki.

 

MOLIBDÉN (Mo): A molibdén a repce nitrogén-anyagcseréjében vesz részt. Hiánya gátolja a fotoszintézist, a növekedést és becőelrúgáshoz vezet, továbbá nitrát-felhalmozódást okoz a levelekben. Az alacsony pH-értékű talajok tipikus hiánybetegsége.

 

RÉZ (Cu) ÉS CINK (Zn): A növényi anyagcserében egymást kiegészítő mikroelemek. Jelentősen befolyásolják a növények vitalitását, állóképességét, valamint a termékenyülést. A rézhiány főként a becőszám és a becőnkénti magszám csökkenését okozza. Ezen felül csökkenti azon tápanyagok koncentrációját is, amelyek az olaj kialakulásában elengedhetetlenek.

 

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

 

TECHNOLÓGIAI FINOMSÁGOK – A RÉSZLETEK ITT IS DÖNTŐEK LEHETNEK: A mindenkori termőhely és az alkalmazott hibrid igényeihez igazodó termesztés-technológia hozzásegít a hibridekben rejlő terméspotenciál lehető legmagasabb színvonalú kiaknázásához.

 

rapool_207x286mm.indd

 

Blum Zoltán

ügyvezető

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu