MENÜ

Lumax – adjunk a kukoricánknak a legjobból

Oldalszám:
2014.03.03.

Mi a legfontosabb a kukorica termesztés során?

A jövedelmezőség. A jövedelmezőség egyik fontos eleme a maximális termés, a termésbiztonság.

A kukorica gyomirtása három lábon áll, a korszerű, tervszerű gyomirtásban mindhárom – preemergens, korai posztemergens és hagyományos posztemergens – kezelési módra egyformán támaszkodnunk kell, elsősorban munkaszervezési, illetve gyomfertőzöttségi okok miatt, de a legjobb dolog, amit gyomirtás terén a kukoricával tehetünk az, ha alapgyomirtást végzünk, preemergensen, vagy korai posztemergensen. A korai gyomirtás a legszakmaibb gyomirtási forma, a termésmaximalizálás egyszerű formája (500-1000 kg/ha termésmentés).

A kukorica nagyon érzékeny a korai fejlődési stádiumában a gyomnövények jelenlétére. Fekete talajon, gyommentes körülmények között zavartalanul fejlődik, de gyomokkal versenyezve ebben a rövid, de érzékeny időszakban (1-5 leveles állapot) jelentős terméskieséssel reagál. A csőhossz és a sorok száma, ami a magas termés alapja, már ebben a nagyon korai pár leveles állapotban eldől.

Korai gyomirtással megalapozhatjuk a magas termést.

A Lumax stílusteremtő a kukorica gyomirtásában.

Az első nagy területen használt korai posztemergens készítmény, ez a termék alapozta meg ennek a gyomirtási formának a nagy területen való elterjedését. 9 éve töretlenül bizonyít, akár száraz, akár csapadékos tavaszon számíthatunk rá.

Jellemző tulajdonságai: profi, erős, megbízható, türelmes, egyedülálló, rugalmas, töretlenül bizonyít.

Profi: Gyomirtás minél korábban: kijuttatható preemergensen és korai posztemergensen is. Egy termékkel mind az egyszikűek, mind a kétszikűek ellen. Az egyszikűek 1-3 leveles állapotban, a kétszikűek 2-6 leveles állapotban a legérzékenyebbek.

Erős: Három hatóanyag gyári kombinációja (mezotrion, terbutilazin, S-metolaklór), mindhárom hatóanyag magas dózisban. Kiemelkedő hatékonyság, még a nehezen irtható, mélyről csírázó gyomok ellen is – pl. csattanó maszlag, szerbtövis, selyemmályva, árvakelésű napraforgó, varjúmák, parlagfű ellen.

Megbízható: A hatóanyag kombinációnak köszönhetően talajon és levélen keresztül is hat, kiemelkedően hosszú tartamhatással rendelkezik, jó időzítéssel, elegendő csapadékkal a tábla betakarításig gyommentes marad.

Türelmes: A benne lévő hatóanyagok jól kötődnek a talajszemcsékhez és fotostabilak, a kijuttatást követően hosszú ideig megőrzik hatékonyságukat, ha a bemosó csapadék megkésve érkezik – akár három hét múlva, akkor is ad hatást.

Egyedülálló: Az alap gyomirtó szerek közül szinte egyedülálló módon jó hatékonysággal rendelkezik a mezei acat ellen korai posztemergensen alkalmazva. Ez a gyomnövény országszerte egyre nagyobb gondot jelent a száraz, gyorsan melegedő tavaszokon.

Rugalmas: Minden kukoricában használható (takarmány, csemege, vetőmag), kiemelkedő szelektivitással rendelkezik, a kukorica fejlettségétől függetlenül bármikor kijuttatható, bármilyen talajtípuson. A vetésváltás szempontjából fontos szántóföldi növényekre, mint pl. a kalászosok, napraforgó nincs káros utóhatása.

Töretlenül bizonyít: Kilenc éve, akár száraz, akár csapadékosabb tavaszokon megbízható gyomirtást ad, évről-évre folyamatosan növekvő területen használva.

 

A kukoricával akkor teszünk a legjobbat, ha Lumaxot használunk: korai gyomkikapcsolással termést mentünk, tartamhatással, a legszelektívebb módon. Igényesen, profi módon. Azoknak, akik tudják mit akarnak, akiknek fontos a temésbiztonság és jövedelmezőség.

 

Kijuttatási javaslat:

 

Dózis: 4,5 l/ha

Korai posztemergens időpontban a nedvesítő szer (FixPro 0,1 l/ha) használata elengedhetetlen.

3-4 kg/ha ammonium-nitrát vagy bármilyen nitrogén tartalmú lombtrágya hozzáadásával fokozhatjuk a gyomirtóhatást.

Használjunk kettős réses szórófejet, 200-300 l/ha permetlevet, ügyelve az optimális borításra.

 

Nézzünk néhány extrém esetet, igazi szakmai kihívást, ahol megállta a helyét a Lumax:

 

 Lumax1

  1. fotó: Extrém gyomállomány: 100% mandulapalka fertőzötttség, tökéletes gyomirtó hatás Lumax-szal 

 lumax2-

Lumax2

2-3. fotó: Rendkívül erős egyszikű fertőzés (kakaslábfű és muhar félék) - hibátlan Lumax hatékonyság, gyommentes tábla betakarításig.

 

 

Lumax3

Luimax4

4-5. fotó: Az extrém csapadékos, 2010-es évben is, több száz mm csapadék után sem mosódott ki a talajból, kiváló Lumax hatákonyság még fejlett egyszikűek ellen is.

  

 Lumax5

6. fotó: Mezei acat elleni hatás Lumax-szal

 

Tóth Csantavéri Szilvia

Syngenta Kft.