MENÜ

GRAMIN – szuperszelektív egyszikűirtó a Nufarmtól

Oldalszám:
2014.02.06.

Gramin a napraforgóban

 

A napraforgó gyomirtása elsősorban a T4-es egy- és kétszikű gyomokra irányul. A magról kelő fűfélék közül a legnagyobb gondot a kakaslábfű, a muharfajok és a vadköles okozzák. Az évelő egyszikűek közül a fenyércirok magról kelő és rizómás alakját kell feltétlenül megemlíteni.

 

A magról kelő fűfélék és az évelő egyszikűek (pl. fenyércirok, tarackbúza) ellen alkalmazhatók napraforgóban a szuperszelektív készítmények. A Gramin adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha, csillagpázsit ellen pedig 3,0–3,5 l/ha. A napraforgó 6 levelesnél fejlettebb állományában legfeljebb 1,5 l/ha-os dózis használata javasolt.

 

 Gramin_hatas1

 

Gramin a szójában

 

A kakaslábfű és a muharfélék csaknem egyszerre kelnek a szójával. Lombzáródásig pedig a melegigényes vagy folyamatos kelésű fűfélék (pl. fenyércirok, vadköles) megjelenése okozhat terméskiesést, illetve erős gyomosodás esetén gátolhatja a betakarítást.

 

A Gramin adagja magról kelő fűfélék ellen 0,7–1,0 l/ha, a fenyércirok magról kelő alakja ellen 0,8 l/ha, míg a rizómás fenyércirok ellen 1,0–1,2 l/ha, tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha, csillagpázsit ellen pedig 3,0–3,5 l/ha.

 

 Gramin_hatas2

 

Gramin a hüvelyesekben és lucernában

 

A fűfélék közül leginkább a kakaslábfű megjelenésére számíthatunk. A Gramin adagja a hüvelyesek és a lucerna egyszikű gyomnövényei esetében megegyezik a szójánál leírtakkal.

 

Gramin a cukorrépában

 

A magról kelő fűfélék közül általában a kakaslábfű és a muharfélék adnak gyomirtási feladatot. Az évelő egyszikűek közül pedig a fenyércirok jelent nehézséget a gyomirtás során. A Gramin adagja a cukorrépa egyszikű gyomnövényei esetében megegyezik a szójánál leírtakkal.

 

Ahogy 2013-ban, úgy idén is bevált gyomirtó szereket, kipróbált gyomirtási technológiákat ajánlunk a jövedelmező növénytermesztéshez. Számoljon velünk!

 

Farkas Ádám

termékfejlesztési vezető

Nufarm Hungária Kft.

www.nufarm.hu