MENÜ

Az AGRITECHNICA 
kiállítás díjazott 
újdonságai – III.

Oldalszám: 104
2014.01.21.

A világ legnagyobb mezőgép seregszemléjén idén mintegy 390 újdonságot jelentettek be a kiállítók. Ezeket egy 37 fős szakmai zsűri értékelte, amelynek tagjai között 30 német és 7 külföldi neves, ismert szakember szerepelt. Az „újdonságbizottság” 4 arany és 33 ezüstérmet ítélt oda a legsikeresebb innovációknak. Előző két lapszámunkban az aranyéremmel kitüntetett gépeket, majd a traktorokat érintve, az ezüstéremmel díjazott innovációkat mutattuk be. Szintén az ezüstéremmel jutalmazott fejlesztéseket szem előtt tartva, sorozatunk mostani részében az elektronika – informatika – témakörét tárgyaljuk. 

Fliegl FWS 2014 mérlegrendszer

A mobil mérlegtechnika jelentősége egyre nő a mezőgazdaságban, erre figyelve fejlesztette tovább FWS mérlegberendezését a német Fliegl cég. Az ISOBUS alapú FWS 2014 mérőrendszer szállító járműre szerelhető mobil mérleg, amely közvetlenül a szántóföldön képes súlymérésre, és lejtős vagy egyenetlen talajon is extrém pontos adatokat ad.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az eszköz újrakalibrálás nélkül használható. Egy hat vagy nyolc mérőcellás dupla vázrendszer pontos felépítménymérést tesz lehetővé. A rendszer adatai az ISOBUS rendszeren keresztül bevihetők a számítógépes gazdálkodási információs rendszerbe is. Az új fejlesztésű mérlegrendszer ISO-kompatibilis, bármilyen típusú ISOBUS kijelzővel működik. Azok a szállító járművek, amelyek már rendelkeznek FWS mérleggel, egy szoftver segítségével a 2014-es verzióra frissíthetők.

IsoMatch InDemo és IsoMatch Simulator

A Kverneland cégcsoport német leányvállalata által kifejlesztett információtechnikai eszközrendszer a traktorvezetők oktatására, továbbképzésére alkalmas, elsősorban a cégcsoport portfóliójában található munkagépek szimulációs kezelésére. Az IsoMatch InDemo egy 20 centiméter hosszú hengeres adattároló ISOBUS csatlakozóval kombinálva. Ez a traktorhoz csatlakoztatva lehetőséget nyújt az adott munkagép működésének bemutatására és használatának begyakorlására anélkül, hogy a kérdéses eszköz a traktorra lenne kapcsolva. Jól demonstrálható vele az ISOBUS rendszer előnye az üzemeltetésben. Ehhez nyújt segítséget az IsoMatch Simulator, amely a saját személyi számítógépen jeleníti meg a különböző funkciókat. Így lehetőséget ad arra, hogy a saját földek GPS-adatait felhasználva „otthoni” körülmények között lehet gyakorolni a gépkezelés munkaműveleteit.

104-3agritechnica

NUTRI-STAT mobil labor Optifort N-P-K-érzékelővel

A német MMM tech support és az osztrák Pessl Instruments cégek közös fejlesztése egy olyan mobil szántóföldi laboratórium, amellyel kellő pontossággal, egyszerűen és olcsón lehet a talajok tápanyagtartalmát (N, P, K mennyiségét) gyorsan, a helyszínen meghatározni. Ez az elemzés a műtrágya-felhasználás kiszámításához szükséges. 

A NUTRI-STAT – „Lab-On Chip”, illetve az Optifert makrotápanyag-érzékelő egy új, mobil, kézi mérőkészülék, amely a talajminták vizes oldatát, vagy a növényminták kivonatát analizálja speciális szenzoraival. Többszöri ismétlés is lehetséges. Ez az újdonság lehetővé teszi az okszerű (szükséglet alapú) tápanyagvisszapótlás szélesebb körű alkalmazását.

-a.n.-