MENÜ

Pioneer Prémium Ajánlat, a siker benne van

Oldalszám: 1
Pákozdi István 2013.11.17.

Tavalyi évben két új termékkört vezetett be a Pioneer, melyek használatával sikeresebben, és kiszámíthatóbban lehet szélsőséges aszályos körülmények között kukoricát termelni. A két új opció az Optimum® AQUAmax® és a Pioneer Prémium Ajánlat. Ez utóbbi választásával kockázat nélkül lehet korán vetni. A korai vetés előnye az idei évben még dominánsabban mutatkozik, ugyanis az időben elvetett kukorica a korai fejlődési szakaszban egészen a megtermékenyülésig hasznosította a téli-tavaszi időszakban lehullott nagyobb mennyiségű csapadékot. A gyorsabb, intenzívebb korai kezdeti fejlődésnek köszönhetően a Pioneer Prémium Ajánlatban szereplő hibridek erősebb gyökérzetett fejlesztettek és így a szemkitelítődés idején fellépő stresszt jobban átvészelték, elérték a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvességet.

A magyar kukoricatermesztők számára az egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – kihívás a vegetációs időszak érzékeny szakaszaiban jelentkező aszály. A védekezés e komoly veszély ellen nagyon nehéz. Egyik jól bevált gyakorlat a korai vetés, amely segítségével elkerülheti a növény, hogy nagyon érzékeny vegetációs fázisba szembesüljön az aszállyal.

 

Miért is fontos, hogy elkerüljük a virágzás idején fellépő aszályt és hőstresszt?

 Az általunk javasolt előrehozott vetés esetén a növények még hasznosították a nagyobb mennyiségben lehullott téli-tavaszi csapadékot. A kukorica korábban virágzott, így a nyár eleji esőzések átsegítették a hibrideket a termést leginkább befolyásoló kritikus megtermékenyülési perióduson. A legnagyobb terméskiesést ugyanis ebben az időszakban mérhetjük, akár 250-300 kg/ha/nap. A hiányosan megtermékenyült csövek már behatárolják a várható hozamot.

(1-3. kép)

1.2. Pioneer

 

További előnyök a korai vetés esetén:

 Az erősebb jobban fejlett kukorica gyökérzete is jobban kifejlődött és így a szemkitelítődés idején fellépő hő- és aszálystressz sem okozott akkora problémát. Az erősebb gyökérzet hasznosította a talaj mélyebb rétegeiben található nedvességet és tápanyagokat, így termést meghatározó hektolitersúly magasabb e hibridek esetében.

A korábban elvetett kukorica alacsonyabb szemnedvességgel takarítható be. Ez különösen a hosszabb tenyészidejű hibridek esetében akár 4-5% vízelőnyt is jelenthet. A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghőmérséklet a fiziológiai érettség elérését követően.

Növényvédelmi szempontból is előny a korai vetés és a jó korai fejlődési erélyű hibrid választása. Hamarabb megtörténik a talajtakarás, így kisebb a gyomosodás esélye.

Természetesen a korai vetésnek is megvan a veszélye, a hideg talajokban lassabb a csírázás megindulása. Ennek elkerüléséhez nyújt jelentős segítséget a Pioneer Prémium Ajánlat, amely segítségével kockázat nélkül lehet korán vetni. Az ajánlatnak a részletei:

 

Kiváló korai fejlődési erély

 Ajánlatunkban  - gondos válogatás után - a legerősebb csírázóképességgel  és a legjobb korai fejlődési eréllyel rendelkező hibrideket választjuk ki. A következő szezontól már az új hibridek közül is választhatnak a termelők, a Pioneer Prémium Ajánlatban: (Új) P9241, (Új) P9721, PR37N01, P0105.

 

Válogatott prémium vetőmag minőség

 A Pioneer Prémium Ajánlatot a legjobb minőségű vetőmag tételekből állítjuk össze. Az itt kiválasztott anyagok  minimum 95%-os melegcsírával rendelkeznek, s ami még ennél is fontosabb, hogy a  kedvezőtlen hideg körülmények között is ezek a tételek csíráznak a legjobban. A hidegtűrő-képességet egy szigorú belső szelekciós rendszer segítségével teszteljük, melynek neve Pioneer Stressz Teszt röviden PST. A válogatott vetőmag minőségnek köszönhetően a kukorica kelése egyöntetű, a gyengébb csirázóképességből eredő elmaradt, fejletlenebb egyedeket nem találunk a Pioneer Prémium Ajánlattal elvetett területeken. Ez azért fontos, mert amelyik kukorica később kel, akár csak egy-két nappal, már nem tudja a többi, erősebb egyedet utolérni. A gyengébb növények többnyire meddők maradnak, és így az általunk javasolt optimális tőszám látszatra megvan, de valójában elmaradunk a hektáronként elvárható csőszámtól, ami már termésveszteséget jelent.

 

 1.3. Pioneer
                       

 

A kísérleti eredmények alapján tehát a 2013-as évben a Pioneer Prémium Ajánlattal hektáronként közel 16.000 Ft-os nyereségtöbbletet lehetett elérni!

 pioneer logó

 

 

pioneer logó2

 

 

A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2013 PHII.

 

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva! 

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

 

 Pákozdi István

termékmenedzser