MENÜ

Bigger, Better, More 
– Nagyobb, Jobb, Több

Oldalszám: 47
Nagy Márk 2013.11.17.

Újdonságdömping a Bogballe-nál

A Bigger, Better, More (Nagyobb, Jobb, Több) címmel a Bogballe műtrágyaszóró gyár egy nagyszabású összejövetelt szervezett, ahol a nagyközönségnek szánt bemutató előtt a forgalmazókat részletesen tájékoztatták az újdonságokról. A sokat sejtető három szavas cím három témakört takar, melyet külön-külön kifejtettek, majd gyárlátogatás és gyakorlati bemutató is segítette az újdonságok mélyebb, részleteiben való megismerését. 

Az elnevezésből könnyen kitalálható volt, hogy az eddigieknél is nagyobb, egy 6000 kg hasznos teherbírású M6W függesztett műtrágyaszóró gyártását kezdte meg a Bogballe. 
A nagyobb gazdák még nagyobb gépek iránti igénye, és a nagyobb terméshozam érdekében kora tavaszi, nedves körülmények közti gumihevederes traktorral történő szórási igényre történő válaszként készült el az új M6W műtrágyaszóró. A Bogballe a kiváló szórási minőség megtartása érdekében kitart a függesztett műtrágyaszórók mellett a vontatottakkal szemben, mivel előbbiek súlymérős rendszere olyan, hogy menet közben is kalibrálható, és a kalibrálást 25 kg kiszórását követően automatikusan végzi. Ez annyit jelent, hogy a szórás megkezdése után néhány 10 m megtétele után már a számítógépen beállított szórási mennyiség kerül kijuttatásra, mindez előzetes kalibrálás nélkül. (Ez utóbbiakat tudja minden újabb súlymérős Bogballe.)

 

47.1

Bogballe M6W 5500 műtrágyaszóró

Mivel a Bogballe a független teszteredmények szerint 1999 óta normál és táblaszél szórás esetében is folyamatosan messze az egyik legjobb eredményt éri el a szórásegyenletesség terén. 
A CV (szórási egyenletesség) Európában elfogadott értékei:

A CV 15%-ról 10%-ra való csökkentése nagyjából 100 kg/ha termésnövekedéssel járhat. Ez a számértékben látszólag 5%-os eltérés kicsinek tűnhet, de CV=15%-os érték a valóságban a kiszórandó mennyiséghez képesti ±20%, vagyis összesen 40% széles tartományt jelent. A Bogballe CV=10% érték felett nem tartja elfogadhatónak a műtrágyaszórást, tehát csak CV=10 alatti eredményekkel rendelkező újításokat mutat be a nagyközönségnek.

Mostanában a GPS használatának térnyerésével, és általánossá válásával egyre nagyobb igény mutatkozott a szabálytalan alakú területek minél egyenletesebb műtrágyázására, hogy a gabonában ne alakuljon ki sávozódás. A Bogballe műtrágyaszórók négyszeres átfedéses szórási rendszere és a szóráskép térbelisége miatt nem olyan egyszerű a szakaszolás, mint a permetezőknél. Ráadásul azzal, hogy az egyik oldalt fizikailag elzárná a rendszer, még erősebb sávozódás lenne megfigyelhető. A Bogballe mérnökei egy igen elmés rendszert fejlesztettek ki, Dynamic Section Control néven, mely eltolja a szórásképet a megfelelő irányba. A rendszer szépsége, hogy igen egyszerű, és a korábbi M-sorozatú műtrágyaszórókra is felszerelhető. 
A vezérlése pedig történhet kézzel vagy megfelelő GPS-es készülékkel, de működő rendszerhez mindenképp szükség van Calibrator Zurf szabályzó számítógépre, és két plusz aktuátorra (elektromos munkahenger), melyek a szóráskép eltolását szórótárcsánként végzik. A rendszer annyira egyszerű, hogy már minden M-sorozatú műtrágyaszórót idén októbertől előkészítenek automatikus szakaszoláshoz.

 

47.2

iZurf - Bogballe műtrágyaszóróját akár egy közönséges tablet-ről

vezeték nélküli kapcsolattal szabályozhatja

A Bogballe nem szeretné magát elkötelezni egyetlen GPS gyártó mellett sem, ezért egy gyártói független automata szakaszoló rendszert fejlesztettek ki. A rendszer lényege, hogy egy közönséges tablet (táblagép) segítségével, vezeték nélküli kapcsolaton keresztül történhet a műtrágyaszóró szabályzása, és az automatikus szakaszolás, valamint a táblavégi nyitás-zárás. 
A rendszerhez mindösszesen egy iZurf nevű kommunikációs egység, egy GPS antenna és egy közönséges táblagép szükséges, melyre a Calibrator Free ingyenes programot kell feltölteni.

Az okostelefonokat kedvelő gazdák életét a Bogballe egy új alkalmazással könnyíti meg, amiben megtalálható a különféle műtrágyákkal végzett 30 000 kísérleti szórás eredményéből készített adatbázis, amiből könnyedén kiválasztható az aktuális szórási táblázat.

Amennyiben a rengeteg újdonság felkeltette érdeklődését, kérdése lenne ezekkel kapcsolatban, forduljon bátran az önhöz legközelebbi SZEGÁNA Kft. területi képviselőjéhez.

Nagy Márk