MENÜ

DuPont Pioneer Optimum® AQUAmax® hibridek nemesítése

Oldalszám: 36-37
2013.10.15.

Az Optimum® AQUAmax® hibridek az elmúlt évtizedek, tudatos és szakszerű nemesítési folyamatának eredménye. Ennek a munkának kulcsfontosságú kérdése meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek leginkább befolyásolják a növény teljesítményét száraz, aszályos körülmények között. E tulajdonságok együttesen eredményezik a kevesebb vízfelhasználást egységnyi terméshez. Az Optimum® AQUAmax® termékkör, a P9175 és a P0216 mellett a 2014-es évben tovább bővül, a P0412 hibriddel.

2013-ban a hazai termelők már választhatták az Optimum® AQUAmax® hibrideket, a P9175-öt és a P0216-ot.

 

A P9175-ös egy korai FAO 330-as hibrid, normál és stresszes körülmények között átlag feletti teljesítményre képes. A 2013-as szélsőséges időjárás mellett az egyik legjobb választás volt. Korai virágzásának köszönhetően a téli-tavaszi csapadékot jól hasznosította, megtermékenyülését segítette a nyár elején lehullott csapadék. Erőteljes gyökérzetének köszönhetően a szemkitelítődés idején a talaj mélyebb rétegeiben található csapadékot elérte, így fejlettebb csöveket tudott kinevelni, szemben egy kontrollként mellé vetett hibriddel. A nagyobb csőméret magában hordozza a nagyobb termést.

36-1pioneer

                                              

 

 

A P0216, a hazai köztermesztésben az egyik legnagyobb terméspotenciállal rendelkező hibrid, mind az aszályos mind pedig a csapadékos évben rekordhozamra képes, ezért méltán kapta meg az Optimum® AQUAmax® megjelölést. Tipikus zöld száron érő hibrid, melyet nagyüzemi parcellákon is bizonyított 2013-ban.

 

36-2 pioneer
                                          

 

Az aszályban tovább tudott zöld maradni mint versenytársai, így életképesebb. A hosszabb ideig tartó asszimiláció eredménye a nagyobb betakarítható termés.

 

A P0412-es Új Optimum® AQUAmax® hibrid kimagasló teljesítményének alapja, a robusztus növényfelépítés, az erőteljes szár és levélzet, valamint a nagytömegű gyökérrendszer. A kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően óriási terméspotenciállal rendelkezik, és szárazságtűrése kiemelkedő.

 

36-3 pioneer

                                    

A 2010-ben és 2011-ben az MgSzH (NÉBIH) regisztrációs fajtaösszehasonlító kísérleteiben a FAO 500-as csoportban több mint egy tonnával múlta felül a sztenderdek átlagát. Az extrém száraz 2012-es évben a Pioneer kísérleteiben, a P0216-os mellett, a legmagasabb termést adta.

36-4 pioneer
                                        

A Pioneer kutatói már több évtizede nemesítenek olyan hibrideket, amelyek kiszámíthatóan teljesítenek száraz, stresszes körülmények között.

Kulcsfontosságú kérdés a szárazságtűrés fejlesztése során, meghatározni azokat a specifikus tulajdonságokat, amelyek fokozzák a növény teljesítményét aszályos körülmények között.

Az Optimum® AQUAmax® hibridek lehetőséget adnak azon  termelőknek, akik magasabb hozamot szeretnének elérni a csapadékhiányos területeken, ugyanakkor rekordterméseket célozzák meg a normál csapadék ellátottságú évjáratokban is.

 

szilárd növény felépítés, gyökértől a címerig

- zöldszáron érés

- legjobb genetika

- kevesebb vízfelhasználás egységnyi terméshez

 

Pákozdi István

termékmenedzser

 

DuPont Pioneer Aquamax

 

 

 

 

 DuPont Pioneer logo

 

 

 

 

 A DuPont ovális logó a DuPont hivatalosan bejegyzett védjegye.

®, TM, SM a Pioneer bejegyzett védjegyei. ©2013 PHII.

 

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva! 

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com