MENÜ

Lindab terménytárolók és agrárcsarnokok a mezőgazdaságban

Oldalszám:
2013.09.30.

109_1 LINDAB TERMENYTAROLOK
 

 

A gazdaságosságon és a legkülönbözőbb funkcionális vonatkozásokon túl ma az agrár épületeknek, csarnokoknak számos szigorú előírásnak kell megfelelniük: biztonsági, tűzvédelmi, műszaki, egészségügyi, állattartási, terménytárolási, környezet- és állatvédelmi rendeletek, szabályok sora szabja meg építésük és működtetésük módjait.

Új épületek, csarnokok emelése és felújítás esetén egyaránt rugalmas, gyors, környezetbarát és tartós megoldást jelentenek a Lindab által kínált könnyűszerkezetes acél anyagok, termékek, rendszerek és szolgáltatások. Nagyon sok funkció megvalósítható a Lindab rendszerekkel, ami mezőgazdasági létesítmények építésénél jöhet szóba a nyitott oldalfalú, fedett színektől a teljesen zárt terménytároló és állattartó épületekig. A funkció dönt arról is, hogy részben vagy teljes egészében Lindab elemekből történik-e az építkezés.

 

Gabonatároló esetében például ömlesztett szemes termények, gabona horizontális (vízszintes síkú) tárolására alkalmas csarnoképület esetén a terménytároló csarnokok szükséges méretét (szélesség, hosszúság, belmagasság, tetőhajlás szöge) befolyásoló legfontosabb tényezők az elvárt tárolási mennyiség (kapacitás) légköbméterben, illetve tonnában, a ki- és betárolás technológiai megoldása és a mozgatási igények.

Könnyűszerkezetes Lindab gabonatároló csarnokok esetén a főtartó szerkezet az épület méreteihez igazodva egyedileg méretezett, optimalizált méretű, változó keresztmetszetű acél keretszerkezet. A tárolt szemestermény oldalnyomásának felvétele érdekében az épület kerületén végigfutó 4m magas vasbeton szögtámfal készül, amely az épületen belüli manipulációs, anyagmozgatási műveletek hatékonysága, gépesíthetősége miatt célszerűen az acél keretoszlopokon belül helyezkedik el.

 

 109_2 LINDAB TERMENYTAROLOK

 

 

A tetőszerkezet és a támfal feletti külső térelhatároló fal hosszirányú másodlagos tartókból (tetőszelemen, falvázgerenda) és ahhoz tömítőalátétes önfúró csavarokkal rögzített egyrétegű trapézlemezekből készül. A tetőlemez belső felülete ún. filcbevonatos, amely az acéllemezen belül kicsapódó pára megkötésére szolgál, megakadályozva a tárolt anyagra csepegését. Azonban ebben az esetben is fontos, hogy a belső tér intenzív kiszellőzését meg kell oldani, amire a keletkező pára elvezetése, kiszáradása miatt van szükség.

A ki- és betárolás technológiai megoldásától függően kell a nyílászárók, kapuk méretét, helyét és számát meghatározni. Továbbá igény merülhet fel a termény hosszirányú mozgatására a csarnokon belül, amelyre jó lehetőséget ad az acél vázszerkezetre a gerinc alatt rögzített szállítószalag. A külső csapadékvíz elvezetése ereszcsatornával és a lefolyó csövekkel megoldott, egyszerű kiköpővel, vagy akár gyűjtőbe kötve. A padozat tervezésekor figyelembe kell venni a tárolási és mozgatási igényeket, a megfelelő vízzárást, teherbírást, esetleges dilatálást.

 

 

109_3 LINDAB TERMENYTAROLOK
 

A Lindab elemekből épített csarnokok sikerének titka ugyanis - többek között - pont abban áll, hogy az épület teljes mértékben a funkciót szolgálja, egyedi igényekre tervezett, kiváló minőségű acél alapanyagból épül fel, tartós és gyors a kivitelezése a száraz szerelt technológiája miatt.

Az agrárágazatban a Lindab csarnokok felhasználása rendkívül széleskörű az egyszerű szigeteletlen épületektől kezdve (pl. fedett tárolók, gépszínek, hidegraktárak, gabonatárolók) az állattartásra szolgáló épületeken át (pl. sertéshizlalda, istálló, lovarda stb.) a komplett, hőszigetelt feldolgozó, kiszolgáló csarnoképületekig.

 

További részletek, gabonatároló csarnok mintatervek, ötletek és referenciák a www.lindab.hu/csarnok oldalon!