MENÜ

Érdemes a dolgok mélyére ásni

Oldalszám:
2013.09.30.

 

94_1 DEKALB DKC5007
 

A DEKALB kukoricák fejlődésük korai szakaszában gyorsan növelik gyökérzetüket. (6 cm/nap) biztos alapot teremtve ezzel a nagy termésnek. Néha úgy látszódhat, hogy az erős gyökérzetet fejlesztő növények „talaj felett” látható fejlődése lassabb a korai szakaszban. Valójában arról van szó, hogy a fiatal növény jelentős erőket mozgósít a gyökérzet felépítésére, ami kifejezett előnyt jelent a növény jövője szempontjából. 6–8 leveles állapotban 10 cm volt a különbség a két hibrid gyökérhosszúsága közt (Enying 2012).

94_2 DEKALB DKC5007
 

A kukoricanövénynek olyan feltételeket kell biztosítani amely könnyen hozzáférhetővé teszi a növény gyökérzete számára a mélyebb talajrétegekben tárolt vizet is. Különösen fontos ez olyan aszályos körülmények között, amikor a felsőbb rétegekben nincs elegendő víz a növény fejlődéséhez, életben maradásához. A tömörödés és művelő- talp mentes talaj képes biztosítani a szükséges vizet és oxigént a gyökér fejlődéséhez. Tömörödött talajban a kukoricanövénynek nincs lehetősége, hogy elérje a mélyebb talajszinteket és az ott található vizet, ami végeredményben kisebb termést, szélsőséges esetben a növény elszáradását eredményezheti.

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

 

A talajban jelen lévő víz/levegő arány nagy jelentőséggel bír az optimális gyökérzet fejlődése szempontjából. Az adatokból jól látszik, hogy a kukorica az egyik legérzékenyebb növény a talaj levegőtlenségére.

 

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

A kukorica gyökérzete tulajdonképpen a virágzás kezdetére kialakul. Az igazság azonban az, hogy a virágzás és szemkitelítődés idején sem áll le a gyökérzet növekedése – csak az üteme lassul le jelentősen. Ahol megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre víz és oxigén, ott lehetőség nyílik hajszálgyökerek és gyökérszőrök fejlesztésére. Fontos megemlíteni, hogy az egyes hibridek más és más mértékben képesek, a gyökérnövekedés fenntartására, a vegetációs időszak kései szakaszában, aminek komoly jelentősége lehet a hibridek szemkitelítődés kori stressz-tűrésében.

Tekintettel arra, hogy a kukorica vízigénye a virágzás és szemtelítődés időszakban a legmagasabb, nagyon fontos a jól fejlett gyökérzet, mely segítségével a növény a talaj mélyebb rétegeinek vízkészletét is hasznosítani tudja. A DEKALB hibridek erős és mély gyökérzete képes biztosítani a megfelelő vízellátást szemkitelítődés-kor aszály esetén is.

 

95_3 DEKALB DKC5007
 

A DKC4795 példáján jól látható, hogy 2012-ben Enyingen igen erős gyökérzetet fejlesztett, ami nem meglepő annak a ténynek az ismeretében, hogy a DKC4795 egyik legjobban teljesítő hibrid volt aszályos körülmények között 2012-ben.

 

Kökény Benő/ Monsanto/ marketing manager