MENÜ

DuPont- Pioneer: Partnerség, ami tovább növeli a gazdák sikerét

Oldalszám: 51-53
DuPont, Pioneer, Farmer Klub, Robert Nielsen, Kukoricakirály 2013.08.11.

A DuPont Pioneer 2013. június 25-28. között Margitszigeten és a szarvasi Vetőmagüzemben tartotta meg az idei Farmer Klub összejövetelét. „A második évben megtartott népszerű rendezvénysorozat immár túlnőtt a magyar határokon, hiszen a bolgár, horvát, orosz, román, szerb és szlovén vendégek mellett a szakmai program kiemelt előadója az Egyesült Államokból érkezett Robert Nielsen Professzor, akit az amerikai kukoricatermesztők „Kukorica Király”-nak hívnak, elismerve magas szintű szakmai tudását. A Farmer Klub tagjai, általa „első kézből” juthatnak olyan információkhoz, melyek segítségével mélyíthetik ismereteiket és új szemszögből is betekinthetnek a kukoricatermesztés sajátosságaiba, valamint felfedezhetik az egyezőségeket és az alapvető különbségeket Indiana (USA) és Magyarország termesztésfeltételei között.” - emelte ki nyitóbeszédében Tímár Béla, a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. Értékesítési Igazgatója.

 

51_1 PIONEER PARTNERSEG

 

Nielsen Professzor előadása - hírnevéhez méltóan - alapos, összefogott, érdekes képet adott a kukoricatermesztést befolyásoló tényezőkről. Megerősítette a résztvevőkben, hogy még sok munka vár ránk, hogy elérjük, vagy megközelítsük a potenciálisan elérhető 19 t/ha-os termést a kukoricatermesztésünk folyamán. A cél nem lehetetlen, hiszen a kukorica genetikailag készen áll a feladatra, nekünk „csak” az optimális feltételeket kell biztosítanunk. Ehhez pedig a részletekre való odafigyelés és a folyamatos információgyűjtés elengedhetetlen.

A sok téma közül (tápanyag utánpótlás, növényvédelem, stresszhatások tompítása, talajvédelem, talajművelés, stb.) részletesebben lássuk a vízellátást:

A víz, mint fontos feltétel az eredményes gazdálkodáshoz, kulcsszerepet kapott a prezentáció során is. A víz megőrzése a talajban, elérhetősége a kukorica gyökérzete számára (jó magágy, jó talajállapot) és a hasznosulása a termés kialakulása során alapvetően meghatározza a végső hozamot.

 

 51_2 PIONEER PARTNERSEG

 

Különösen fontos ez hazánkban, ahol körülbelül az optimális csapadék mennyiség fele hullik (329 mm) a kukorica tenyészideje alatt, míg Indiana-ban ez 100% (500-635 mm).

 

51_3 PIONEER PARTNERSEG

 

Ezért is ajánlotta a Professzor Úr figyelmünkbe az Optimum® AQUAmax® hibridek amerikai kísérleti eredményeit, melyben száraz körülmények között végzett 3606 kísérlet 69%-ában 8,9%-al magasabb termést (kb.: 534 kg/ha) adtak ezek a hibridek a versenytársakhoz képest. Vagyis a szárazság-stressz okozta termésveszteség ezen hibrideknél kisebb.

 

52_1 PIONEER PARTNERSEG

 

A szarvasi szántóföldi bemutató során, Nielsen Professzor a gyakorlatban is szemléltette mire kell különösen odafigyelnünk a kukorica tenyészidőszakának korai szakaszában. A nagyfokú érdeklődés és a felmerülő sok kérdés a szervezőknek okozott kellemes gondot, hiszen a csoportok időkeretüket túllépve „feltorlódtak” a Professzor állomásánál, így a további programokat későbbre kellett halasztani.

 

52_2 PIONEER PARTNERSEG

 

A szakmai program mellet a DuPont Pioneer innováció két újabb megoldásával is megismerkedhedtek a résztvevők:

Dr. Piukovics László, a DuPont Pioneer Olajnövények kelet-európai Termékmenedzsere, a DuPont Pioneer repcenemesítésről és annak jövőjéről tartott előadást egy új, látványos prezentációs technikával.

 

52_3 PIONEER PARTNERSEG

 

A MAXIMUS® hibrid család - mint a DuPont Pioneer repcenemesítés sikertörténete -, újabb lépést tett, a még jobb termőképesség és olajtartalom elérésében, amit a következő években piacra kerülő hibridek fognak bizonyítani.

Borsos László, a DuPont Pioneer magyarországi Marketing Menedzsere, az Optimum® AQUAmax® kukoricahibridekről szóló tájékoztatóját egy iPad és más táblagépeken alkalmazható, DuPont Pioneer által elsőként kifejlesztett, újragondolt, interaktív elektronikus termékkatalógus bemutatásával tartotta. Az új szolgáltatást a közönség tagjai azonnal kipróbálhatták a kiosztott táblagépeken. A kedvező fogadtatást a magyar hallgatóság dícsérő szavain túl a külföldi vendégek érdeklődése is mutatta.

Természetesen folytatni fogjuk a DuPont Pioneer által elsőként bemutatott fejlesztést, Magyarországon és a Régió többi országában is! 

 

52_4 PIONEER PARTNERSEG

 

A második rendezvény, az arany tagjaink számára a szarvasi vetőmagüzemben volt, így nem maradhatott el a világszínvonalú üzem meglátogatása sem. Az üzembejárás során mindenki megbizonyosodhatott, hogy a DuPont Pioneer elkötelezett a legjobb minőségű vetőmagok előállításában és forgalmazásában, és ehhez minden forrást és eszközt biztosít.

 

53 PIONEER PARTNERSEG

 

A 16,3 millió dolláros zöldmezős alapberuházás értéke – folyamatos bővítések, fejlesztések eredményeként - 2012-re meghaladta a 60 millió dollárt. A kapacitásbővítés mellett az üzem műszaki színvonala is folyamatosan fejlesztésre került, így napjainkban is a világon megtalálható legkorszerűbb technológia áll a szakemberek rendelkezésére.

 

A szarvasi vetőmag a DuPont Pioneer-on belül fogalom a világban. Ezt a jó hírnevet alapvetően az előállított vetőmag kiváló minősége, a cég megbízhatósága és gazdaságossága biztosítja. A DuPont Pioneer magas színvonalú genetikai munkája és a szigorú termelési szabványok jelentik azt a többletet, miszerint „a DuPont Pioneer másként termel”. A DuPont Pioneer szoros és rendkívül sikeres együttműködést folytat a magyar vetőmag-termelőkkel, a kutatásban és a vetőmagelőállítás területén is. A megbízható, magas szakmai színvonalon termelő partneri kör kulcsfontosságú láncszeme a vetőmagtermelésnek. A magyar gazdákban a DuPont Pioneer partnerre lelt. Közösek a célok, az érdekek.

 

“A DUPONT PIONEER MINŐSÉGET JELENT!”

 

A Farmer Klub a jövőben is hasonló színvonalas és érdekes programokkal áll tagjai rendelkezésére!

 

Borsos László

DuPont Pioneer Marketing Menedzser, Magyarország

  

További képek az eseményekről, honlapunkon a Farmer Klub menüben: pioneer.com/hungary

 

Pioneer Farmer Klub

•   Hasznos és legkorszerűbb szakmai információk

•   Exkluzív szakmai találkozók és   rendezvények

•   Értékes ajándékok

 

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva! 

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

 

53_2 DUPONT PIONEER FARMER KLUB

DuPont Pioneer logo