MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2013/08 > Szántóföld búza Vetés hibridbúza

HIBRIDBÚZA-KÖRKÉP

Hazánkban még nincsenek nagy hagyományai a hibridbúza-termesztésnek, viszont egyre több gazdaság vetésszerkezetében jelenik meg, illetve vetésaránya is emelkedő tendenciát mutat azoknál a termelőknél, akik még „úttörőként” kezdték el termesztését. Hivatalos adatok szerint a hibrid búza vetésterülete 2012-ben 10 000 hektár volt, előrejelzések szerint 2013-ban a vetésterület a háromszorosára is nőhet. Az idei betakarítási adatok ismeretében, a termelői véleményekkel gazdagított összeállításunkban a hibrid búza termesztéstechnológiai sajátosságairól, a növényvédelem és a tápanyag-gazdálkodás speciális kérdéseiről számolunk be felkért szakembereink által.

Szakfolyóirat > 2013/08 > Szántóföld Termesztés Kalászos gabona

Kalászos gabonák extenzív, száraz körülmények közé - A fajtákkal szembeni elvárások a változó mezőgazdasági struktúrában

Az utóbbi években egyre többet beszélünk az időjárásról, mely nemcsak Magyarországon, hanem a világ távoli részein is egyre szélsőségesebb: az üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának növekedése a légkör melegedéséhez vezet, mely globális klímaváltozást eredményez. A légkörben felgyülemlett üvegházhatású gázok által okozott klímaváltozás növényekre gyakorolt hatásainak tanulmányozásához a világ számos táján végeznek kísérleteket.

Szakfolyóirat > 2013/08 > Szántóföld Gazdálkodás GPS precíziós gazdálkodás

Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban – II.

A precíziós gazdálkodás elméletéről és kutatási irányairól számos cikk jelent meg a közelmúltban. Elérkezett annak az ideje, hogy a precíziós technológiát a gyakorlatban alkalmazók közül ragadjunk ki olyan sikeres vállalkozásokat, amelyek üzemi méretekben is rendelkeznek kellően hosszú távú tapasztalatokkal. Cikksorozatunk második alkalommal Kukorelli Gyulát és Gábort, a Megyer-Agro Kft. tulajdonosait szólaltatja meg, hogy beszéljenek tapasztalataikról. Vállalkozásuk hosszú ideje használja, alkalmazza a helyspecifikus gazdálkodás vívmányait. Rengeteg gyakorlati tapasztalat és új tudományos eredmény született gazdaságukban. Ezekről beszélgettünk velük nemrégiben.