MENÜ

VÁLTVAFORGATÓ EKE AZ OMIKRONTÓL

Oldalszám:
2013.08.08.

Romániában az első 5 fejes OMIKRON váltvaforgató eke a Temes megyei Sandra településre került eladásra. A beüzemelést és a próbaszántást az OMIKRON Kft. szakemberei végezték el a tulajdonos közreműködésével. Az eke felszereltsége a következő volt: vontatásra alkalmas mélységhatároló kerék, amely egyébként eladási alapfelszerelés; hidraulikus munkahenger sorrendvezérléssel, amely átforduláskor a vázat párhuzamba állítja, ezt követően történik meg az átfordulás és végül visszaállítja a beállított fogásszélességbe. Ez a megoldás csökkenti a csapágyazás, illetve a szerkezeti elemek extrém igénybevételét, hosszabb élettartamot biztosítva. Az üzemeltető erőgép egy 240 LE-s New Holland T-6090 traktor, míg a talajminőség I. osztályú besorolású volt, ami lényegében megfelel a jó szerkezetű, középkötött agyagos vályogtalajaink minősítésének.

Az első próbahúzások után történt meg az eke beszabályozása. A folyamatos szántáshoz a 32 cm-es ekefej fogásszélességet választottuk; az első eketestnél ez 42 cm volt; igazodván ezzel is az erőgép 650/65 R42 gumiabroncsméretéhez. Ekkor értük el a barázdaszeletek tökéletes befordítását, s így a csatlakozó sorok síkba kerülését is, azaz a fogások nem különültek el egymástól. A munkamélységet a tulajdonos kérésére 35 cm-re állítottuk be, ami meglepően jó stabilitást és jó forgató hatást biztosított a népszerű IH kormánylemezekkel. Ezekkel az értékekkel a New Holland traktor átlag 7,5 km/h sebességgel üzemeltette az OMIKRON PowerOM-5 típusú váltvaforgató ekét.

A próbaszántás után egy 300 méter hosszúságú árpatarlón történt a tényleges beüzemelés. A területet hosszirányban kettészelte egy régi dűlőút, amibe a tömörségmérő szondánkat be sem tudtuk szúrni. Számunkra csak szántás közben derült ki, hogy a tulajdonos ezt az utat is beszántja és művelésbe veszi. Kicsit szorongva néztük, hogy az eke mindezt hogyan viseli.

 

87_1 OMIKRON VALTVAFORGATO EKE

 

87_2 OMIKRON VALTVAFORGATO EKE
 

Megkönnyebbültünk miután problémamentesen teljesítette a trükkös nyúzópróbát, ami ugye nem egy ideális szántási feladat. Szerencsére még egy nyírócsavar sem szakadt el, viszont a legtöbb csavarnál azért lazulást tapasztaltunk. Természetesen a gépkönyvi előírásoknak megfelelően elvégeztük a 2 órai beüzemelés utánra előírt kötelező csavarutánhúzásokat is.

A további munka már ideális körülmények között, a jó szerkezeti és talajnedvesség állapotú árpatarló szántásával folytatódott. Ekkor már csak a finombeállítással kellett foglalkoznunk, hogy a szántáskép minél szebb, egyenletesebb legyen.

 

 

A konstrukciós megújuláson átesett OMIKRON  váltvaforgató ekék főbb jellemzői, nagyításhoz katt a képre
A konstrukciós megújuláson átesett OMIKRON váltvaforgató ekék főbb jellemzői, nagyításhoz katt a képre

 

 

A betakarításkor visszamaradó, egyenetlen szalmacsomók okozta foltoktól eltekintve a gazda is sikeresnek ítélte az eke üzemi vizsgálatát, ill. gyakorlati beüzemelését.

 

OMIKRON Kft.