MENÜ

Sultan Top - Nem költség, befektetés!

Oldalszám:
2013.08.07.

Az intenzív repcetermesztés a fajtaválasztással kezdődik, majd a magágy-előkészítéssel folytatódik. A hazai vetőmagválasztékban ma már jelentős arányban képviseltetik magukat a hibrid repcék, amelyek nagyobb termés elérésére képesek, ugyanakkor komolyabb odafigyelést igényelnek. Míg a genetikai háttér akár 25%-ban befolyásolhatja a termést, a gyomirtás elmaradása vagy sikertelensége 25–30%-os terméskiesést is okozhat.A dupla gabona, illetve cukorrépa sortávolságára vetett modern hibridek erőteljes növekedésükkel jobb gyomelnyomó képességgel rendelkezhetnek, mint a korábbi fajták. Ezt a tulajdonságukat leginkább jó tápanyag-ellátottságú, megfelelő nedvességtartalmú talajon tudják érvényesíteni. Az ilyen talajok kedveznek a repcével együtt csírázó T1-es (pl. pásztortáska, tyúkhúr), valamint a később megjelenő T2-es gyomfajoknak is (galaj, pipitér-fajok, pipacs, széltippan). A jelentős bevétellel kecsegtető termésátlagok eléréséhez már ekkor megfelelően kell gondoskodnunk a növényről, hogy a rendelkezésre álló tápanyagok és a víz felhasználása a repcénk számára biztosított legyen. Az őszi káposztarepce termesztésének eredményességét döntő hányadban az agrotechnika és a növényápolás határozza meg. Ennek nélkülözhetetlen eleme az őszi gyomirtás.

A Makhteshim Agan SULTAN gyomirtási rendszere tökéletesen alkalmazkodik az eltérő gyomviszonyokhoz, a változatos időjárási körülményhez, és a különböző termelői igényekhez. Cégünk ajánlatában markánsan elválik a preemergens és a posztemergens technológia. A klasszikus metazaklór hatóanyag-tartalmú SULTAN 50 SC hosszú és megbízható tartamhatással rendelkezik, így képes a repcét a vetéstől gyommentesen tartani.

Új készítményünk, a SULTAN TOP a repce gyomirtásának két legerősebb hatóanyagát az eddig megismertektől eltérő arányban tartalmazza. A talajon keresztül aktív metazaklór biztosítja a készítmény hosszú tartamhatását, míg a quinmerak hatóanyagnak köszönhetően a SULTAN TOP minden eddigieknél hatékonyabb állománykezelést biztosít a repcében. Ennek magyarázata, hogy a levélen keresztüli aktivitással is rendelkező quinmerak nagyobb koncentrációban van jelen a készítményben (lásd az ábrát). Az intenzív növekedési stádiumban lévő gyomok a két hatóanyagnak köszönhetően mind a gyökér, mind a hajtás növekedésében gátoltak.

 

 

 Repce gyomirtók hatóanyagtartalma az  engedélyezett posztemergens dózisokban
Repce gyomirtók hatóanyagtartalma az engedélyezett posztemergens dózisokban

 

 

Ez az együttes hatásmechanizmus teszi a SULTAN TOP készítményt kiválóan alkalmassá a repce őszi posztemergens gyomirtására.

Érzékeny egyszikű gyomnövények: kakaslábfű-fajok, muhar-fajok, ujjasmuhar-fajok, egynyári perje, parlagi ecsetpázsit, nagy széltippan. Érzékeny kétszikű gyomnövények: galajfélék, ebszikfű, kamilla, tyúkhúr, árvacsalán, veronika-fajok, disznóparéj, libatop, pásztortáska, mezei szarkaláb.

Állománykezelés esetén a készítményt a repce 2 valódi leveles korától 4 leveles fejlettségéig, a gyomok szikleveles korától 1-2 leveles koráig 2,0 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni.

 

47_1 SULTAN TOP

 

 

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser,

Makhteshim Agan Hungary Zrt.