MENÜ

Repcevetés - fontos különbségek a részletekben

Oldalszám: 36-37
2013.08.07.

A modern RAPOOL hibridek vetőmagját mind a hagyományos, mind a szemenkénti vetőgépekkel el lehet vetni. A vetés mélységét – a talajművelés és a vetés módjától függetlenül – a vetés körülményei határozzák meg. Általánosságban úgy számolhatunk, hogy a repcemag csírázásának megindulása két napot igényel, majd a csíra naponta kb. egy centimétert növekszik.

 

38_1 RAPOOL REPCEVETES

 

Tehát 2-3 centiméteres vetésmélységet feltételezve, ideális esetben 5 nap telik el a kelésig. A csírázás és a kelés folyamatát alapvetően befolyásolja a talajhőmérséklet, a talaj oxigéntartalma és leginkább a rendelkezésre álló talajnedvesség mennyisége. A termelőnek tehát a vetésmélység módosításával kell reagálnia a fenti tényezők megváltozására.

 

38_2 RAPOOL REPCEVETES

 

Szárazság esetén a talaj nedvességtartalma a korlátozó tényező, ezért ekkor érdemes a vetőmagot 1-2 centiméterrel mélyebbre, azaz 3-4 cm mélyre vetni. Túlzottan nedves talajállapot esetén az alacsony oxigénszint és a talaj lassabb felmelegedése hátráltatja a csírázást. Ilyen esetben a sekély vetés (1-2 cm) a célravezető megoldás.

Laza szerkezetű, jól feltáródó talajokon a sekélyebb talajművelés és sekélyebb vetés az előnyös. Ülepedett homoktalajokon viszont mélyebb talajmunkával és mélyebbre történő vetéssel biztosítható a csíranövény számára szükséges talajnedvesség.

Megkésett vetés esetén a tél beálltáig rendelkezésre álló hőösszeg határozza meg döntően, hogy az állomány mekkora termés elérésére lesz majd képes. Ilyenkor a fő szempont a repce gyors csírázásának elősegítése, ezért ebben az esetben célszerű a szokásosnál 1-2 centiméterrel sekélyebben vetni.

 

39_1 RAPOOL REPCEVETES

 

39_2 RAPOOL REPCEVETES

 

Nagyításhoz katt a képe
Nagyításhoz katt a képe

 

 

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

Rapool_logo