MENÜ

Gondolatok a repce alaptrágyázásáról

Oldalszám:
2013.08.07.

A repcénél 30–40%-ban a tápanyagellátás határozza meg a következő évi termést. Érdemes tehát odafigyelni az őszi alaptrágyázásra; és rászánni az időt egy, a talaj tápanyag-ellátottságának és a fajta igényének megfelelő, valamint költséghatékony alaptrágya kiválasztására.

Az őszi alaptrágyázáshoz mindenképpen javasolt az összetett NPK-műtrágyák használata, amely a csak nitrogénnel való trágyázáshoz képest jelentős termésnövekedést biztosít.

A kijuttatandó mennyiséget a nitrogén hatóanyag szabja meg: az NPK-műtrágyával kijuttatott nitrogén ne haladja meg a 30–40 kg/ha adagot. Minél korábban vetjük a repcét, annál kevesebb nitrogént adjunk neki, így kisebb a valószínűsége, hogy túlfejlődik az állomány.

A repce számára kiemelten fontos mezoelem a kén, melyből a növény igénye 30–50 kg/ha. A kén alapvetően fontos eleme a zsírsavak szintézisének, így befolyásolja az olajtartalmat. Hiánya már ősszel is jelentkezhet; ezért fontos, hogy a fiatal növények számára is juttassunk ki megfelelő mennyiséget belőle. Érdemes megfontolni a ként is tartalmazó komplex műtrágyák használatát.

 

41_1 LINZERAGROTRADE
 

Az L.A.T által forgalmazott termékek közül a következőket ajánljuk a repce őszi alaptrágyázásához:

Kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú talajokra a COMPLEX 15/15/15+3S+Zn és COMPLEX 14/10/20+4S termékeket;

Olyan talajokra, ahol jelentős mennyiségű foszfor és kálium kijuttatása javasolt, az általunk forgalmazott PK-műtrágyákat (COMPLEX 0/25/25, COMPLEX 0/10/25+6S); valamint a COMPLEX 6/12/24+8S összetételű NPK-műtrágyát, és a VARIO termékcsalád tagjait (VARIO 6/21/21 és 7,5/20/20) ajánljuk.

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

 

Kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítő kollégáinkhoz!

 

Hoyer Rita

www.linzeragrotrade.com

 41_2 LAT LOGO