MENÜ

A Mikro-Vital ősszel is bizonyít

Oldalszám: 41
2013.08.07.

Tarlókezelés

A szántóföldi növénytermesztés során leggyakrabban termesztett ipari növények viszonylag sok szármaradványt hagynak maguk után, melynek kezelése minden évben gondot jelent a gazdának több szempontból is. Ennek a problémának a megoldására nyújt lehetőséget a Mikro-Vital használata. A szármaradványok aprítása és talajba juttatása igényel ugyan némi többletenergiát, viszont ezáltal megfelelő mennyiségű tápanyag kerül a talajba a baktériumok számára, így azok szaporodni és dolgozni tudnak. Ennek a folyamatnak az eredményeképpen létrejön az „élő talaj”.

A Mikro-Vital használatával a talaj „hasznos baktériumainak” arányát növeljük, s ha ezt éveken át tesszük, akkor jobb lesz földjeink termékenysége és minősége, a meginduló humuszképződés hatására javul a talajszerkezet, illetve talajaink minősége.

 

Repcetermesztés

Mindezek igazak az utóbbi évek hazai karriernövényénél, a repcénél is. A repcebűvölet hátterében a kereslet és a jövedelmezőség ugrásszerű növekedése áll.

Az őszi káposztarepcét rendszerint kalászosok után vetik. A Mikro-Vital talajkondicionáló koncentrátumból a repce alá hektáronként 1–3 liter az ajánlott dózis, vízben kijuttatva. A nagyobb dózist a Mikro-Vital talajfertőtlenítő hatása indokolja, hiszen a repce súlyos gombakártevője a fehérpenészes szárrothadás (Sclerotinia sclerotium) képletei 6–8 évig is életképesek a talajban. A néhány növényre szűkült vetésszerkezet által diktált szűkös forgóval a gazdálkodók aligha képesek ennyi időt kivárni.

A Mikro-Vital egyszerre biztosít tápanyagot és ad védelmet a növény és a talaj számára.

Jelentősége részben a növényvédelemben a terméshozamok megőrzésében, növelésében van, másrészt viszont alapja a jövőorientált gazdálkodásnak.

 

Bedolgozás

A bedolgozást a magágykészítéssel egy menetben célszerű elvégezni, mert a baktériumokat károsítják az UV-sugarak, mielőbb szeretnek jótékony talajpaplan alá kerülni. Az őszi műtrágya egy részét – a kálium kivételével – megfelelő talajnedvesség esetén képes helyettesíteni a baktériumtrágya.

 

Őszi kalászosok

Fontos ez az őszi kalászosok tekintetében is! Természetesen a talajvizsgálatok által mutatott hiányzó mikroelemeket célszerű pótolni.

A baktériumtrágyák a tudatos, költségkímélő gazdák partnerei, a termelés finomhangolásának eszközei. A Mikro-Vitalt az olyan növénytermesztők építik be a technológiába, akiknél nemcsak a tonnákban mért hozamok, hanem a zsebeikben csengő forintok is számítanak.

 

Elérhetőségeink:

Bio-Nat Kft.

8125 Sárkeresztúr, Kossuth u. 59.

www.mikro-vital.hu

[email protected]

41_3 MIKRO VITAL LOGO
41_4 BIO NAT LOGO