MENÜ

Augusztusi HÍRVILÁG

Oldalszám: 103, 103, -, -
2013.08.09.

Az őrölt kukoricában, DDGS-ben és szójalisztben lévő rost Elusieve-folyamat segítségével történő eltávolításának hatása a csirkékre

Tanulmány: a gesztenyeellenálló keményítő- (RS)tartalmának vizsgálata választott malacokban

Készen áll Írország még több tej termelésére?

Az időjárás hatásai a szomatikus sejtszámra

 

103 AGRO NAPLO HIRVILAG

 

Az őrölt kukoricában, DDGS-ben és szójalisztben lévő rost Elusieve-folyamat segítségével történő eltávolításának hatása a csirkékre

A kutatás azt mutatta, hogy jelentős költségmegtakarítást lehet elérni a brojlereknél az Elusieve-eljárás segítségével, amellyel eltávolítják a rostot a kukoricából, a lepárlóban szárított szemekből (DDGS) és a szójalisztből.

Az Elusieve-eljárás a szitálás és hidrometrálás (levegő osztályozás) kombinációja, amely hatásosnak bizonyult a rostszétválasztásban az őrölt kukorica, DDGS és a szójaliszt (SBM) esetében, magyarázta Radhakrishnan Srinivasan a Mississippi Állami Egyetemről, valamint szerzőtársai, a Déli baromfikutató intézetből, a Mezőgazdasági Kutató Szolgálattól, az USDA, az Állami Mississippi- és a Georgiai Egyetemről. A tanulmány célja, amely a Journal of Applied Poultry Research-ben lett közzétéve, az volt, hogy megtudják, milyen hatása van az őrölt kukorica, DDGS- és SBM-rostjának eltávolítása a 42 napos kísérleti időszak alatt a csirkék életteljesítményére és értékelik a gazdasági hatásait.

Összesen hat kísérleti csoportot értékeltek, amelyben további három kezelés volt, amely közül egy, nem keményítő tartalmú poliszacharid (NSP) enzimet tartalmazott. A kísérletet 48 ketrecben végezték el 45 brojlerkakassal ketrecenként. Az Elusieve-feldolgozás növelte a kukorica keményítőtartalmát 7,8%-kal és növekedett a DDGS és szójaliszt fehérjetartalma is 2,3 és 0,9%-kal. A javított étrend 4,6–5,0%-kal magasabb tömegnövekedést, 7,1–11,3%-kal nagyobb melltömeget és 4,0–6,0%-os takarmányhasznosítást eredményezett az átlagos diétához képest. Az NSP-enzimnek nem volt hatása a madarak teljesítményére és a takarmányfogyasztásukra sem. Kölcsönhatás (az NSP-enzim és az étrend típusa között) csak két esetben volt megfigyelhető a 12 vizsgált paraméterből. Az Eluiseve-eljárás (technológia) megtérülési ideje hozzávetőlegesen 0,9 és 4,7 év között van.

Forrás: ThePoultrySite, 2013. június 28.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

 

 

Tanulmány: a gesztenyeellenálló keményítő- (RS)tartalmának vizsgálata választott malacokban

A kutatók Portugáliában tanulmányozták a gesztenyekeményítő emészthetőségét a választott malacok receptúráiban.

24 db, átlagosan 6,11 kg átlagtömegű malacot 8 csoportba osztottak és háromféle kísérleti takarmánnyal etették őket. A kísérleti adagok keményítőtartalma 39% volt, ami 100% búzakeményítő (CD) helyett 50% búzakeményítőből és 50% gesztenyekeményítőből (CN50) vagy 100% gesztenyekeményítőből (CN100) állt.

A malacok 35 napig kapták ezt az étrendet. A teljes bélrendszeri emészthetőséget (TTAD), a malacok 32–39 napos és 46–53 napos korában analizálták. Ezután az állatokat levágták, a gyomor- és béltraktus tömegét lemérték, a vakbél és a vastagbél tartalmát vizsgálat céljából összegyűjtötték.

Az étrend nem volt hatással a takarmányfelvételre és a malacok testtömeg-gyarapodására, de nagy befolyással bírt a takarmányhasznosításukra, ami 1.27, 1.30 és 1.37 volt a CD, CN50 és CN100 diétával, (P=0.042). A CN50 diétát kapó malacok alacsonyabb bélsárértéket mutattak, mint a CD és CN100-as csoportok (P<0.001). Volt egy növekvő tendencia (P=0.067) a két gesztenyetartalmú étrend száraz anyagában (DM), TTAD-ben, de csak akkor, ha a malac fiatalabb volt (32–39 nap). A nyersfehérje-TTAD csökkent (P<0.001) a CN100-as csoportban a CD és CN50-es csoporthoz képest, kortól függetlenül. A CD-csoporthoz képest az NDF TTAD-együtthatója 0.18-cal nőtt a CN50 csoportban és 0.25-tel a CN100 csoportban. Ezek a különbségek 0.09-re és 0.17-re csökkentek, amikor a malacok 43–56 naposak lettek.

Növekvő tendenciát mutatott a vastagbél teli és üres állapotában mért súlyában a CN100-as csoportban. Ráadásul a diétának nem volt jelentős hatása a bélbolyhok magasságára és szélességére. A jejunumban a crypt mélysége csökkent a CN100-as csoportban (P=0.006), míg a bélbolyhok magassága: a crypt mélység aránya növekedett a CN50 és CN100 étrendeknél (P=0.018). Az étrendnek nem volt jelentős hatása a vastagbél vagy vakbéltartalmának pH-jára. A vakbélben a propionsav koncentrációja (mmol l−1) 5.15, 9.43 és 14.7 volt a CD, CN50 és CN100 csoportokban. A vajsav koncentrációjában 3.50, 4.90 és 9.84 (P=0.025) értékeket mértek.

Megfordítva az adagokat, azoknak nem volt hatása a vastagbélben található rövid szénláncú zsírsavak koncentrációjára.

Összefoglalva, a gesztenye használható a választott malacok takarmányadagjában, mint alternatív keményítőforrás (RS), bár a takarmányhasznosítást (FCR) ronthatja.

Forrás: by AllAboutFeed, 2013. június 4.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

 

 

Készen áll Írország még több tej termelésére?

A határidős piacokon tapasztalható ingadozások kivédésére finanszírozási és beruházási tervek kidolgozását javasolja Liam Fenton az FC Stone-tól.

Az Európai tejgazdasági piac alapvetően megváltozott a Közös Mezőgazdasági Politika átformálását követően. Ennek egyik „mellékhatása” az a hullámzás, amelyet megfigyelhetünk a mezőgazdasági árucikkek árainak mozgásában. Ezt a mintát láthattuk már korábban más tejgazdasági piacokon is, és hacsak nem lesz valamiféle visszafordulás a CAP-ban (Közös Mezőgazdasági Politika), ez nem fog eltűnni. A folyamat pozitív oldala a CAP megújítása után, hatalmas lehetőség nyílik meg Írország számára, hogy bővítse a termelését, és kihasználja azt, amit eddig is a legjobban csinált, „füvet állít elő”! Figyelembe véve a demográfiai, és a növekvő középosztálybeli változásokat a BRIC országokban, a tejtermékek azok az árucikkek, amelyek kereslete nőni fog. Írországnak megvan az a képessége, hogy a termelését növelje, de a szakértők véleménye szerint, ehhez sok beruházást kell elindítani a teljes ellátási lánc mentén. A feldolgozó cégek szerződni fognak és előállítják a termékeket. Az üzemekben, új szárító- és további termelő berendezéseket kell beállítani a sorba. A mezőgazdasági termelők, a több tejet további tehén létszám emeléssel érhetik el, amihez új modern hígtrágya kezelő rendszerrel felszerelt, rácspadozatos istállókat kell építeni.  A farmok, tavaly ilyenkor kifogytak a két évvel ezelőtti jó minőségű szénából, ami miatt tej ára 34 Eurocent/literre emelkedett. A sajtó most 50 százalékos termelés növekedésről beszél 2020-ig. Természetes folyamat, hogy a termelés növelésébe fektetnek be. A mezőgazdasági termelők többsége ebben a helyzetben beruházásokat folytat. Hat hónappal később, jött egy tökéletes katasztrófa. A fű nem nőtt és a gabona árak az egekbe szöktek, miközben a tej ára összeomlott. Hirtelen olyan helyzet állt elő, hogy a kölcsönöket, amiket a befektetések finanszírozására szántak eredetileg, megpróbálták a talpon maradásra használni, de semmi garancia nincs a következő évi jobb gazdasági környezetre. Hogyan lehet megbirkózni ezzel a hullámzással? Nos, a jó hír az, hogy vannak eszközök amikkel kivédhetőek a bizonytalanságok,  más mezőgazdasági piacok több mint 100 éve használják ezeket. A pénzügyi eszközök segítenek megbirkózni az árak változásával, így nem számít, hogy ki hol helyezkedik el a termékpályában, ha van pénzügyi fedezet a kedvezőtlen ármozgás megelőzésére, akkor a kockázat csökkenthető. Lehetővé válik a gazdák számára, hogy kölcsönfelvételük mellé tervezni tudják input és output költségeiket is.

INTL FCStone eredetileg szövetkezetként indult, Amerika közép-nyugati részén, 550 egyéb szövetkezet fejlesztésére, olyan mezőgazdasági termelők és kereskedők részvételével, akiknek a Co-Ops menedzseli az ár kockázatait és tanítja a termékpálya tagjainak ezeket a pénzügyi eszközöket. Most már fejlődésnek indult hasonló feladattal itt Európában is és Teagasc National Dairy konferencián szeretnék megragadni az alkalmat, hogy elmagyarázzák, hogyan működnek ezek az eszközök, és bemutassák hasznukat az ír tejipar növekedésében.

 

Forrás: TheDairySite, 2013. július 02.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán

  

 

Az időjárás hatásai a szomatikus sejtszámra

Bár a tendencia javulást mutat állam (USA, Dél-Dakota állam)szerte, a szomatikus sejtszám Dél-Dakotában növekedhet, ha az idő csapadékosra fordul, írta Alvaro Garcia tejtermék specialista a Dél-dakotai Állami Egyetemen.

A szomatikus sejtszám folyamatos javulást mutat az államban. A tavalyi évben ez a fejlődés 13% volt 255000-ről 222000-re. A jelenlegi csapadékos időjárás Dél-Dakota keleti részén növeli a tőgygyulladás kockázatát, és ennek eredményeképpen a szomatikus sejtszám növekedését is. Néhány állományban már tapasztaltak mérsékelt emelkedést a tej szomatikus sejtszámában májusban, ami azt jelzi, hogy a tőgyben gyulladásos folyamat megy végbe. Amennyiben a termelőknek foglalkozniuk kell a nedves idő miatt hirtelen megemelkedett szomatikus sejtszámmal, akkor két fő dologra kell mindenképpen figyelniük:

1.      Meg kell győződni a megfelelő fejési protokoll betartásáról.

Különös hangsúlyt kell fektetni az első tejsugarak kifejésére (legalább három sugár), hogy eltávolítsák a leginkább fertőző első tejet, ami a tőgy üregeiben található. Meg kell győződni arról, hogy a fejőkelyhek állapota megfelelő-e, tiszta és száraz törülközők használata a tőgy tisztára törlésére kritikus lehet. Meg kell győződni arról is, hogy a törülközők megfelelő tisztítószerrel és fehérítővel vannak-e mosva és, hogy a mosási hőmérséklet elég forró-e (nem elég csak meleg!). Nem szabad túlterhelni a mosógépet, mert az nem teszi lehetővé a jó mosási ciklust. A szárítóban sem lehet túl sok egyszerre, mert nem száradnak meg a törülközők teljesen. Meg kell mondani az alkalmazottaknak, hogy a tartályokban lévő rongyokat elzártan kell tartani, amíg nem használják őket, hogy megakadályozzák a trágyával való érintkezésüket. Egy viszonylag kicsi kerek lyukat kell vágni a tartály tetejére, amelyen keresztül beleteszik a törülközőket, csökkentve a beszennyeződés esélyét.

2.      Tehén komfort/tisztaság.

A fekhelyet olyan gyakran kell cserélni, amennyire csak lehet, hogy tiszta és száraz legyen. A mélyebb fekhely ritkább cserélése rosszabb, mint a sekélyebbé, amit minden nap cserélnek. Azok a termelők, akik újrahasznosított szilárd trágyát használnak alomként, külön óvintézkedéseket kell tenniük csapadékos időben. Ennek a kétféle alomnak magas a szerves anyag tartalma és a megnövekedett nedvességtartalom elősegíti a baktériumok szaporodását. Az általános fejési protokollok következetesebbek és a tej minősége is javul, ha ugyanaz a személy ügyel az első sugarak kifejésére, az előfürösztésre és a tőgy szárazra törlésére, majd rögzíti a készüléket. Könnyebb megelőzni a fejési folyamatok hibáit még mielőtt túlságosan megnövekedne a szomatikus sejtszám.

 

Forrás: TheDairySite, 2013. július 9.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán