MENÜ

Hatékonyság a tápanyag-gazdálkodásban

Oldalszám:
2013.07.12.

Mi volt a rendezvény programja?

dr. Szabó: Először Szűcs Imre, a Belvárdgyulai Zrt. igazgatóságának elnöke, aki személyesen is elkötelezett a tápanyag-utánpótlás színvonalának javításában, üdvözölte a vendégeket, majd Kóbor Szabolcs, a zrt. műszaki ágazatának vezetője tartott beszámolót a társaság tevékenységéről és az általunk képviselt Jó Gazda Program® alkalmazásának eddigi tapasztalatairól.

A tudományos hátteret Dr. habil Sárdi Katalin tanszékvezető egyetemi tanár biztosította, aki saját kutatási és irodalmi adatok alapján többek között a tápanyagok felszívódásáról és a mikroelem-forgalom alakulásáról tartott nagy sikerű előadást. Ezután következtek a gyártók előadásai, ahol elsősorban arra koncentráltunk, hogy a tudományosan kiszámított tápanyagdózisokat hogyan tudjuk gazdaságosan biztosítani a növénynek.

 

Az Ön előadása miről szólt?

dr. Szabó: Mi két úton közelítjük meg a kérdést. Egyrészt biztosítunk egy multispektrális fényképeken alapuló helyspecifikus gazdálkodási rendszert, ez a Jó Gazda Program®, röviden JGP®, amely többek között a területi termőképességbeli különbözőségekből fakadó problémákat is kezeli. Másrészt egy olyan műtrágyaválasztékot, nevezetesen a Sileno® műtrágyacsaládot, amely termékekkel az eddigieknél precízebben, de mégis költséghatékonyabban követhetők a tápanyag-tanácsadásban leírt tápanyagarányok, mint a makro-, mint a mikroelemek tekintetében.

 

Mondana egy kicsit többet a Sileno® műtrágyacsaládról?

dr. Szabó: Nagyon rugalmas technológiával dolgozunk. Bizonyos korlátok között, akár 25 tonnánként képesek vagyunk a makro- és mikroelemek tekintetében is tábla- illetve növényspecifikus műtrágyák gyors legyártására valamint azok kiszórási ütemezésének megfelelő, pontos leszállítására. A műtrágyák elnevezéseinél igyekszünk érthető és következetes nevezéktant használni. Például a Sileno® Repce Starter olyan műtrágyát takar, ahol magas mikroelemtartalom mellett a makroelemek aránya alacsonyabb. Ezt a típust a PK-val jól ellátott területekre ajánljuk. A Sileno® Repce Eco a gyengébb PK-ellátottságú területek műtrágyája magasabb PK-tartalommal. A Sileno® N-micro Repce csak nitrogént és mikroelemeket tartalmaz. A segítségével költségarányosan 30–50-szer annyi mikroelemet lehet a területre kiszórni, mint például lombtrágyával. A többi növénynél (búza, árpa, tavaszi vetésűek) is ezt a logikát követjük. Ez segít a partnereinknek eligazodni a sokszor 8–10 hatóanyagot tartalmazó műtrágyáink között.

 

Agro Napló: Köszönöm az interjút.