MENÜ

Hatékony segítség a gyomok ellen

Oldalszám: 54-55
2013.07.10.

Immár tizedik éve rendezi meg a mostanra hagyománnyá vált Szántóföld Napját a BASF Agrodivízió Magyarország. A négy városban (Szekszárdon, Beleden, Kondoroson és Hajdúböszörményben) zajló esemény szekszárdi helyszínén jártunk.

A  programsorozat évtizedes múltja tulajdonképpen folyamatos fejlődés eredménye, hiszen már jóval azelőtt is szervezett a vállalat ilyen eseményt. Először megyei szintű szántóföldi napokat tartottak, de jött az ötlet: miért ne rendeznék meg „nagyobban”? Hiszen, mint ahogy Kőrös Gyula marketingvezető fogalmazott, a növényvédelem csupán egy a termesztéstechnológia számos eleme közül – de ahhoz, hogy ez az egy részterület jól érvényesüljön, az egész területet ismerni kell. Ezért tartják nagyon fontosnak a már négy helyszínen megtartott kiállítókkal kibővített rendezvénysorozatot, hiszen túl azon, hogy a partnerek, szakemberek megismerkedhetnek a BASF termékeivel, további konzultációra, eszmecserére ad lehetőséget. Ahol mindenki tanulhat valami újat. Itt találkozhatnak ugyanis egy-egy régió termelői, szaktanácsadói – kérdéseket tehetnek fel a kiállító cégek termékeivel kapcsolatban, de meg is vitathatják az elmúlt év vagy szezon eseményeit. A közönség elsősorban abból a gazdálkodói, termelői és vállalkozói rétegből állt össze, aki komolyan is gondolja hivatását, és hasonló szemléletet képviselnek.

 

Kőrös Gyula
Kőrös Gyula

 

A szekszárdi nap főszereplője a repce és annak növényvédelme volt. A repce pedig nem egyszerű növény – már ami a gondozását illeti. Nagyon körültekintően kell vele bánni ugyanis – a növény védelme a genetikában rejlő lehetőségek kiteljesedésének kulcsa. Mivel a repce magja nagyon pici, szinte „pátyolgatni” kell a növényt, hiszen már a keléskor eldől, milyen lesz az adott év terméshozama. Ezt pedig már a nagyon korai szakaszban meghatározzák a különböző gyomviszonyok. A repce ilyenfajta ellenfeléből pedig akad bőven. Ártanak neki a szikfű-, árvacsalán-, veronika-, gólyaorr- és pipitérfélék (amik nagyon hamar, már kora tavasszal virágoznak), a pipacs, a ragadós galaj, az árvacsalán, az ebszékfű, a tyúkhúr, az ecsetpázsit és a nagy széltippan. Hogy csak párat említsünk a sok közül… A repce pedig érzékeny, a vegetáció időszakától kezdve a betakarításig nagy odafigyelést igényel. Ebben nyújt segítséget az új innovációs herbicid, a Butisan Complete. A növényvédő szer a szintén BASF-innováció, a Butisan Star szer továbbfejlesztése. A hagyományos gyomirtásban használható szert elődjéhez hasonló áron tervezik piacra dobni.

 

 54_2 BASF SZANTOFOLD NAPJA

 

 

Gyakori jelenség, hogy a termelők nagy része dupla sorokban, vagy cukorrépára veti a repcét. Ez még érzékenyebbé teheti a növényt, ezért is van nagyobb szükség a gyomirtásra. Mégpedig viszonylag hamar: a repce vetése után nem sokkal.

 

Nem szabad késlekedni vele, ha tavaszig hanyagoljuk a növényvédelmet, könnyen kicsúszhatunk az időből és előfordulhat, hogy termésveszteséggel kell számolnunk. Az ősszel elvégzett gyomirtással segítjük a növényt, hogy jobban, könnyebben viselje a téli fagyokat és ne ritkuljon ki a következő tavaszra. Kevés idő áll tehát rendelkezésre, hát még, ha az időjárás is közbeszól. Mert, mint ahogy az előadótól – Gazdagné dr. Torma Mária fejlesztőmérnöktől – megtudtuk, esőben nem lehet kiszórni a permetet. Jót tesz viszont a növénynek a csapadék, hatására gyorsabb növekedésbe kezd – mi meg le is maradtunk a gyomirtásról. Viszont ha időben juttatjuk ki a szert, hatékony megoldás a magról kelő kétszikű gyomnövények szik 2–4 leveles, a magról kelő egyszikű gyomfajok 1–3 leveles fenológiai stádiumában.

A Butisan Complete megújult, erősebb összetétele sokat segíthet a terméshozam javításában. Három hatóanyag kombinációjából áll össze, ezek a következők: 300 g/l metazaklór, 100 g/l quinmerak, 100 g/l dimetenamid-P. Így ezek együttes hatására már könnyen megbirkózhatunk a gondot okozó gyomnövényekkel. Preemergensen alkalmazva pedig, kellő bemosó csapadék esetén a sebforrasztó zsombor és a vadrepce ellen is hatékony segítséget jelent. Mert bár permetezni esőben nem lehet, a kiszórást követő csapadék kifejezetten jót tesz az irtásnak. Ha megázik is, nincs újragyomosodás, szelektív hatóanyagként pedig nem károsítja a repcét.

 

 

Dr. Füzi István (balra)
Dr. Füzi István (balra)

 

 

A Butisan Complete-ben található három hatóanyag különbözőképpen károsítja a gyomnövényeket. A dimetamid-P a hüvelyen, a szikalapú szárrészen és a gyökéren keresztül szívódik fel, a metazaklór szintén a gyökéren keresztül kerül a kiirtandó növénybe.A quinmerak pedig a gyökéren és a leveleken keresztül az egész hormonháztartást „blokkolja”: egyenesen a talajból gátolja a növekedést. A három szer külön-külön is jól működik, de együttesen még hatékonyabban, olyannyira, hogy aszályos időszakban is megfelelő védelmet tud nyújtani a repce számára. Sőt, akkor a leghatékonyabb, mikor még nem fejlődtek ki teljesen a nem kívánt növények.A szer ugyanis 2–3 centiméter mélyen ér el a gyomokig. Csapadék hatására pedig már azelőtt működésbe lép, hogy a kéretlen dudvák egyáltalán kicsíráznának. Posztemergens időszakban is alkalmazhatjuk, de mindig figyeljünk a jó időzítésre. Ne várjuk meg míg a repce levelei eltakarhatják az alattuk növekedő gyomokat!. Engedélyezett dózisa 2–2,5 liter hektáronként.

 

 55_1 BASF SZANTOFOLD NAPJA

 

A szer egy tenyészidőszakban egyszer alkalmazható, egyazon területen pedig háromévente egyszer ajánlatos kiszórni. Szezononként, egy hektáron legfeljebb 1000 g/ha aktív metazaklór hatóanyag alkalmazható, amibe bőven belefér a BASF által ajánlott 2,5l/hektáros Butisan Complete mennyiség. A szer keverhető: Fendona 10 EC-vel. A kijuttatás finomcseppes formában javallott. Nem kell aggódni a repce miatt sem, hiszen hatása szelektív, nem károsítja magát a termesztett növényt.

A Butisan Complete hatását huszonkét országban vizsgálták, mindenhol hasonló, jó eredményre jutottak: a repce terméshozama nagyobb, a gyomnövények negatív hatása jóval alacsonyabb volt. Különösen jó hatást mértek a sebforrasztó zsombor és a pipacsokkal szemben. És hogy miért alkalmazzuk a Butisan Complete-t? Az előadó csupán hármat emelt ki a számtalan ok közül: többet nyújt, mint elődje, a Butisan Star, hasonló áron szerezhetjük be és innovatív termékkel új fronton nyithatunk harcot a gyomok ellen.

A szekszárdi eseményen azonban – a hagyományokhoz híven – nem csak az új Butisan Complete-tel ismerkedhetett meg a nagyérdemű. Bemutatók, technológiai újdonságokkal való ismerkedés, szakmai eszmecsere színesítette a programot.

 

55_2 BASF SZANTOFOLD NAPJA
 

 

És hogy hogyan tovább, mi lesz a Szántóföld Napjával? A BASF csapata egyelőre nem terveznek nagyobb eseményt – a négy helyszínes rendezvénysorozat jól bevált, a partnerek szeretik, és szívesen jönnek. Nem engednek az esemény napja színvonalából, amely összetett programsorozattal várja az érdeklődőket. Ilyen méretben, hasonló keretek között folytatják az eseménysort, a tervek szerint jövőre is lesz Szántóföld Napja. Hiszen igény van rá, a sátrak minden alkalommal megtelnek, az átlagosan négyszáz szekszárdi résztvevő között pedig sok a visszatérő vendég. Mert – ahogyan azt az esemény megnyitásaként Kőrösi Gyula is elmondta – a mezőgazdaság olyan, mint a képzőművészet. Két dolog köti össze a különbözőnek tűnő foglalkozásokat: a szenvedély és az alaposság.

 

A BASF mindkettőt kiemelkedően fontosnak tartja munkája során, amiből természetesen kihagyhatatlan a jó partneri kapcsolat. Ennek is köszönhető a cég Agrodivíziójának sikere és elismertsége a magyar termelők körében és a magyar piacon.

 

Hardi Judit