MENÜ

Évértékelő közgyűlést tartott a MEGFOSZ

Oldalszám: 4
2013.07.15.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) 2013. május 28-án Gödöllőn, a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartotta éves közgyűlését.

A házigazda szerepében Dr. Szabó István, a gépészmérnöki kar dékánja köszöntötte a közgyűlést. Jelezte, hogy a kar továbbra is számos területen lát együttműködési lehetőséget a MEGFOSZ-szal.

Kiemelte, hogy jelentős probléma napjainkban a mérnökhiány, s a gépészmérnöki kar elkötelezett célja a minőségi, eredményes és a piaci igényekhez alkalmazkodó mezőgazdasági gépészmérnök képzés.

Meghívott előadóként Dr. Vágó Szabolcs, az Agrárgazdasági Kutató Intézet munkatársa ismertette a mezőgép-forgalmazás elmúlt évi helyzetét, immár az egész éves adatok tükrében.

A gépértékesítést tekintve jól alakult a 2012-es év. A fellendülés tovább folytatódott. A mezőgép-értékesítés 2012-ben mintegy 20%-kal nőtt az előző évhez viszonyítva. Mindez elmondható az alkatrész-kereskedelemről is, ahol a forgalomnövekedés 8%-os volt az előző évihez viszonyítva. Az elmúlt évben a magyarországi mezőgazdasági gépberuházások összértéke 94 milliárd forint volt, alkatrészeket 37,5 milliárd forint értékben vásároltak a gazdálkodók.

 

 A közgyűlés résztvevői tanácskozás közben
A közgyűlés résztvevői tanácskozás közben

 

 

Ezt követően Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnökségének elnöke megtartotta napirend szerinti beszámolóját a legutóbbi közgyűlés óta végzett munkáról és testületi eseményekről.

 

 

 Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnökségének elnöke szerint eredményes volt a szövetség által támogatott 2013-as AgrárgépShow
Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnökségének elnöke szerint eredményes volt a szövetség által támogatott 2013-as AgrárgépShow

 

Emlékeztetett, hogy a 2012. december 5-én megtartott alapszabály-módosító közgyűlés óta a tagság létszáma jelentősen nőtt. Jelenleg a szövetségnek 87 tagja van. A tavalyi 65 taghoz viszonyítva ez jelentős előrehaladás. Örömét fejezte ki, hogy a szövetség újra egységes és eredményes.

Megerősítette, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a kertészeti gépeket és az állattartó telepek gépesítését illetően várható 2013-ban géptámogatás. Kiemelte, hogy sikeres AgrárgépShow kiállítás került megrendezésre 2013. január 30. és február 2. között Budapesten a Hungexpo Zrt. területén. A tagságból 55 cég több mint 20 ezer m2 területen állított ki. A látogatók száma rekordot döntött, hiszen mintegy 45 ezret tett ki, amelyből 800 diák a MEGFOSZ anyagi és a Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának szakmai támogatásával látogathatta meg a kiállítást. A diákok utazási költségeit a szövetség közel kétmillió forinttal támogatta.

A májusban megrendezett Bábolnai Nemzetközi Gazdanapokon 6000 m2-en, szintén egységes fellépés keretén belül állították ki forgalmazott termékeiket a tagok.

A tagság meghallgatta és elfogadta a pénzügyi gazdálkodásról szóló alelnöki és felügyelő bizottsági beszámolókat, valamint véleményt nyilvánított a 2014-es Agrárgép-Show kiállításon történő egységes fellépésről, a rendelkezésre álló kiállítási terület arányos felosztásáról.

 

Dr. Magó László

SZIE-GÉK

logo megfosz