MENÜ

A jövő technológiája már ma a SAATEN-UNION kínálatában

Oldalszám: 19
2013.07.10.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. országos hibridbúza bemutatóra hívta a szántóföldi növénytermesztőket és a vetőmag nagykereskedőket. A 2013. június 11-én tartott határszemlén több mint százan vettek részt a viharral fenyegető időjárás ellenére. 

Az érdeklődők tájékozódhattak a hibridbúza-termesztés hazai eredményeiről, a belvárdgyulai nagyüzemi tapasztalatokról és a fajtasorban megtekinthették a már forgalomban lévő hibridek mellett az idei újdonságokat is.

 

19_1 SAATEN UNION
 

 

A rendezvény Bóly központjában, az Erzsébet Vigadó épületében vette kezdetét. Blum Zoltán, a SAATEN-UNION Hungária Kft. ügyvezetője előadásában részletesen ismertette a hibridbúza nemesítésének európai perspektíváit, valamint a köztermesztésben játszott szerepét. A búzanemesítés napjainkban komoly kihívások előtt áll. A Föld lakossága folyamatosan és egyre gyorsuló ütemben növekszik. A világ mintegy 600 millió tonnás jelenlegi búzaigénye belátható időn belül akár 1 milliárd tonnára is növekedhet. A fogyasztói igények kielégítése érdekében mind a termésátlagok, mind a termésstabilitás növelése megoldandó feladat.

 

A SAATEN-UNION a hibridbúza-nemesítés úttörője, ma az egyetlen hibridbúza vetőmaggal rendelkező nemesítőház Európában. Manapság ugyan több vetőmagház is foglalkozik hibridbúzák nemesítésével, de még legalább 6–8 évnek kell eltelnie, amíg ezeknek a fejlesztéseknek az eredményei a termelők számára elérhetővé válnak. A SAATEN-UNION szakemberei által végzett úttörő fejlesztések és a hibridbúzák termesztése során szerzett gyakorlati tapasztalatok együtt teszik lehetővé az egyre újabb hibridek nemesítését, szaporítását, köztermesztésbe vonását, valamint a termesztéstechnológia fejlesztését.

 

Az újgenerációs hibridbúzák nemesítése során a magas hozam és a stressztolerancia mellett fokozott figyelmet fordítanak a környezetre és a fenntartható növénytermesztés elvárásaira is. Így a hibridbúza és annak termesztése a földművelési gyakorlat fontos mérföldkövévé vált a világ mezőgazdasága számára. A hibridgabonákat övező kiemelt figyelem és növekvő érdeklődés – Európa más országaihoz hasonlóan – hazánkban is tapasztalható.

A hibridbúzákat genetikai szempontból két, egymással jól kombinálódó tiszta vonal keresztezésével alakítják ki. Ennek a nemesítési technikának köszönhetően az utódgeneráció olyan értékes genetikai információkat hordoz, melyek mind az apai, mind az anyai szülővonal esetében erősen rögzült tulajdonságként, együttesen érvényesülnek a hibridben. A hibrid láthatóan nagyobb agronómiai értékekkel rendelkezik, mint a szülei, melyet a hibridvigor illetve heterózishatás szakkifejezések írnak le. Ez a teljesítménytöbblet a terméspotenciálban, a stressztűrő képességben és a szemtermés minőségében egyaránt megjelenik.

 

Az olyan önbeporzó növények esetében, mint a búza, a heterózishatás nem éri el azt a mértéket, ami például a kukoricánál tapasztalható. Ennek ellenére egyes hibridbúzák több mint 15%-kal képesek növelni a hozamot a szülők átlagához viszonyítva. Stresszes körülmények (pl. aszály) között pedig még többel is meghaladhatják azt. A hibridbúzák tehát gazdasági, agronómiai és technológiai előnyökkel is büszkélkedhetnek. Mindezt a fenntartható mezőgazdaság gyakorlatába illeszkedve nyújtják.

Európában már közel 300 ezer hektáron folyik hibridbúza-termesztés, melyből több mint 200 ezer hektár Franciaországban található. A második legnagyobb hibridbúza vetésterülettel Magyarország büszkélkedhet, ami megközelíti a 10 ezer hektárt. Az európai hibridbúza vetésterület évi 10–15%-os további növekedése várható a jövőben és belátható időn belül a vetőmag-előállítás Magyarországon is lehetségessé válhat.

 

A szakmai előadás után a vendégek megtekintették a belvárdgyulai fajtasorban elvetett hibrideket. Szűcs Imre, a Belvárdgyulai Mezőgazdasági Zrt. vezetője tájékoztatta a résztvevőket a fajtasorban látható hat SAATEN-UNION hibrid termesztési körülményeiről, az alkalmazott technológiáról és megosztotta tapasztalatait a korábbi évek hibridbúza-termesztési eredményeiről is. (Az Agro Napló következő számában részletesen foglalkozunk a hibridbúza-termesztés technológiájával, valamint néhány hibridbúzát termesztő gazdaság gyakorlati tapasztalatait is megosztjuk olvasóinkkal.)

Ezt követően Varga Gábor, a SAATEN-UNION Hungária Kft. termékfejlesztési vezetője vette át a szót, és részletesen ismertette a három köztermesztésben lévő (HYSTAR, HYLAND és HYBERY), valamint a három új (HYXTRA, HYXPRESS és HYTECH) hibridbúza legfontosabb tulajdonságait. A több éve tartó hivatalos hazai fajtakísérletek és az üzemi szintű termelési tapasztalatok is egyértelműen igazolják a hibridbúzák hozam- és jövedelmezőség fölényét.

A határszemlét Benedek Szilveszter, a Yara Hungária Kft. képviselőjének előadása zárta a hibridbúzák termesztéstechnológiájában is kiemelt fontossággal bíró, szakszerű tápanyag-utánpótlásról.

 

19_2 SAATEN UNION

KÉPEK