MENÜ

TALAJMŰVELÉS ÉS VETÉS – apró részletek a siker érdekében

Oldalszám: 44
2013.07.16.

A TALAJTÖMÖRÖDÉS ELKERÜLÉSE, A GYÖKERESEDÉS MÉLYSÉGÉNEK NÖVELÉSE

Sokszor lehet a repce fejlődésében olyan zavarokat észlelni, amelyek a nem megfelelő talajművelésre vezethetők vissza. Ilyen esetekben érdemes alaposan megvizsgálni a művelés minőségét. A művelés módjától függetlenül ugyanis – akár hagyományos, akár szántásnélküli rendszerről beszélünk –, mindig a zavartalan növekedésű gyökérzet biztosítja a nagy és biztos termés alapját.

44_2 RAPOOL TALAJMUVELES ES VETES

 

Nagyításhoz katt a képre
Nagyításhoz katt a képre

 

 44_1 RAPOOL TALAJMUVELES ES VETES
AZ ÁRVAKELÉSŰ REPCE KEZELÉSE

A betakarítás előtt és közben keletkező pergési veszteség hektáronként elérheti a 200–500 kilogrammot is. Ez négyzetméterenként mintegy 3.000–9.000 magnak felel meg!

A betakarítás után célszerű az árvakelést annak 2-3 lombleveles állapotában megsemmisíteni, amivel csökkenthető a károsítók felszaporodásának esélye. Erre a célra a fogasborona vagy a sekélyen dolgozó rövidtárcsa mellett szóba jöhetnek olyan szántóföldi szárzúzó-mulcsozó gépek is, melyekkel eredményesen aprítható a magas tarló, és amelyek megkönnyítik a szármaradványok talajba dolgozását. Az így kialakuló zárt mulcsréteg azonban kedvező mikroklímát teremt az árvakelésű repce és az egyéb gyomnövények csírázásához is.

 

JAVASLATOK A REPCE VETÉSÉHEZ:

- Az elővetemény szalmabomlásának elősegítése sekély tarlóápolással és visszatömörítéssel.

- Ha kevés az idő a szalmabomláshoz: rövidebb szalma-apríték készítése, annak mélyebb talajba dolgozása.

- A talaj szerkezeti hibái száraz viszonyok között mélyebb talajműveléssel orvosolhatók, ez később a mélyebb gyökerezést is elősegíti.

- A repce vetőmag csírázásának megindulásához talajkontaktusra van szükség: a túl sok vagy nagyméretű szalmamaradvány a vetés mélységében akadályozza a csíranövény vízellátását.

- Továbbra is alapszabály: a vetőágy jó minősége fontosabb kritérium, mint egy vélelmezett optimális vetési időpont. Érdemes inkább később, de jobb körülmények közé vetni!

 

Blum Zoltán

RAPOOL Hungária Kft.

www.rapool.hu

Rapool_logo