MENÜ

DuPont- Pioneer: Fél tonna a Clearfield® javára!

Oldalszám: 46
2013.07.15.

Az első repcéit 2006-ban vezette be Magyarországon a DuPont Pioneer, 2012 óta pedig már piacvezető a hibrid repcék értékesítésében. A siker annak a rendkívül bőséges kínálatnak köszönhető, amit több mint két évtizedes nemesítő munkával értek el. Ugyancsak a DuPont Pioneer volt az első – 2011-ben - a Clearfield® gyomirtási technológiával termeszthető hibridek bevezetésében. A korábbi években jól vizsgázó PX100CL, amely a MAXIMUS® termékkörbe tartozik, és a hagyományos magas hibridek közé sorolható PT200CL-t is választhatják a Clearfield® technológia hívei.

 

A Clearfield® innovációt választók száma dinamikusan növekszik, ami annak köszönhető, hogy a repcéből különösen nehezen irtható gyomok ellen kínál tökéletes megoldást, s így lényegesen nagyobb és minőségileg jobb termés takarítható be. Ezt igazolják Takács Szabolcs tapasztalatai is, aki az elsők között próbálta ki a Clearfield® technológiát. Az integrált területekkel együtt mintegy 1600 hektáron gazdálkodó nagykőrösi Olasz-Kustár Farmer Kft. termelésirányítója nem titkolja, hogy a nagyobb termés reményében döntöttek a Pioneer által kínált újdonság mellett.

 

Általában 200 hektáron termesztünk repcét, a vetésforgóban betöltött gazdasági szerepe, és jövedelmezősége miatt. Az utóbbi években annyira jó az ára a repcének, hogy érdemes a növényben rejlő terméspotenciált minél jobban kihasználni, s megszüntetni a gyomkonkurenciát is, ami mázsákkal csökkentheti a hektáronkénti termésátlagot – magyarázza a szakember.

 

Mi a technológia lényege, miben különbözik a megszokottól?

A termesztési technológia – talajmunka, vetés, növényvédelem stb. – nem különbözik, csak az elvetett hibrid és a gyomirtó készítmény. A Clearfield® gyomirtási rendszer tulajdonképpen egy imidazolinon-csoportba tartozó gyomirtó szert tűrő repcehibrid és a kezelésére engedélyezett Cleratop® gyomirtó.

 

Mi döntően a PX100CL repcehibridet vetjük, hektáronként 400 ezer csírával. Bár a Clearfield® technológia számos magról kelő egyszikű gyommal, például a nagy széltippannal szemben is hatékony, mi a biztonság érdekében preemergens alapgyomirtót is alkalmazunk. A Cleratop®-os kezelést ugyancsak ősszel végezzük, amikor a gyomok 2-4 leveles fejlettségűek, mert ebben az állapotban a legérzékenyebbek. A készítmény két hatóanyagának köszönhetően a levélen és a talajon keresztül egyaránt hat, a kikelt gyomokat elpusztítja, a később kelők csirázását megakadályozza. A Cleratop®-ot (2 l/ha) a biztos hatás érdekében Dash® HC-vel (1 l/ha) egészítjük ki.  Maga a Cleratop® valamivel drágább, mint más készítmények – a kijuttatással együtt hektáronként mintegy 20 ezer forintba kerül a kezelés -, de így kétségkívül gyommentes marad a tábla. A Cleratop® a pásztortáskát, vadrepcét, s a nálunk is gondot okozó sebforrasztó zsombort tökéletesen viszi a tábláinkban, ugyancsak a gyakori parlagfüvet, pipacsot szintén kitisztította, de jó eredményt nyújt a szikfű- és veronikafélék, a ragadós galaj és a tyúkhúr ellen is.

 

„Miután a Pioneer megjelent ezzel az újdonságával, azonnal kipróbáltuk. Azóta csak a Clearfield® technológiát alkalmazzuk, mert ezzel 3 tonnára növeltük a hektáronkénti termésátlagunkat, a korábbi évek 2,5 tonnájához képest.”
„Miután a Pioneer megjelent ezzel az újdonságával, azonnal kipróbáltuk. Azóta csak a Clearfield® technológiát alkalmazzuk, mert ezzel 3 tonnára növeltük a hektáronkénti termésátlagunkat, a korábbi évek 2,5 tonnájához képest.”

 

 

Gy. A.

A Clearfield®, Cleartop® és a Dash® a BASF bejegyzett védjegyei

Kérjük, látogasson el weboldalunkra és tekintse meg DuPont Pioneer Hírlevelünket az alábbi linkekre kattintva! 

www.pioneer.com/hungary

www.dupontpioneerhirlevel.com

 

Clearfield logo

 

 

 

 

 

DuPont Pioneer logo