MENÜ

Ezermilliárd Forint hiányzik az állattenyésztésből - Óriási a tőkehiány az állattartó ágazatokban, a finanszírozási igény 500 milliárd Forintra tehető

Oldalszám: 91
2013.07.15.

Az elkövetkezendő hét évben mintegy ezermilliárd forint beruházásra lenne szükség az állattenyésztésben ahhoz, hogy európai színvonalra emeljük a hazai sertés-, baromfi-, szarvasmarha-tenyésztést és tejágazatot – derül ki az OTP Bank Agrárágazati Üzletágának piaci és kormányzati forrásokon nyugvó elemzéséből. Az élelmiszergazdaság szerepe és jelentősége az elmúlt években fokozatosan erősödött, s ezt felismerve a kormányzat is egyre nagyobb figyelmet szentel ezeknek az ágazatoknak. Az agrárium hazánk földrajzi adottságainak köszönhetően valóban kedvező adottságokkal bír, ám ezek kibontakoztatásához – különösen az állattenyésztésben – az agrárvállalkozások piaci és pénzügyi stabilitásán túl versenyképességet fokozó fejlesztésekre, beruházásokra van szükség.

2013. május 8. Az agrárium a magyar gazdaság egyik legnagyobb lehetőségekkel kecsegtető szegmense, ám a szektor versenyképessége az utóbbi években csökkenő tendenciát mutat, főként a növénytermesztés mellett lemaradóban lévő állattenyésztésben. Mindez az erősen ingadozó takarmányárak mellett leginkább a magas önköltséget eredményező korszerűtlen termelési feltételek, a krónikus tőkehiány, valamint az ebből eredő lassú és bizonytalan fejlesztések számlájára írható. Vannak olyan európai országok, ahol hasonló, de legalábbis kiegyenlített feltételek mellett jóval eredményesebben tudnak gazdálkodni, tehát pozitív példa létezik. Ebből a lemaradásból mintegy ezermilliárd forint tőkeinjekció jelenthetne kiutat az elkövetkezendő támogatási ciklusban – derül ki az OTP Bank Agrárágazati Üzletágának piaci és kormányzati forrásokon nyugvó elemzéséből.

A legsúlyosabb problémákkal jelenleg a sertéságazat küzd, ahol a technológiai lemaradás, illetve az ebből eredő hatékonysági deficit miatt a legnagyobb a fejlesztési igény. Ma Magyarországon 2,9 millió sertést tartanak, és az állomány évek óta drasztikusan csökken.

A hazai húsfeldolgozásban egyre nagyobb részarányt képvisel az import, mivel a szigorú higiéniai előírások, valamint a magas takarmányárak miatt már kevésbé éri meg sertést tartani. A kormányzat célkitűzése szerint hatmillióra kell növelni a sertésállományt, de ennek eléréséhez még nagyon sok a teendő. Az OTP szakértőinek egybehangzó véleménye szerint a sertéságazatban mintegy 450 milliárd forint értékű beruházás szükséges az elkövetkezendő években.

 

 91 ALLATTENYESZTES HIANY

 

A baromfiágazatban használt technológia kevésbé elmaradott. Itt a legnagyobb beruházási költséghányadot a megfelelő klimatikus körülmények (hűtés-fűtés) és a higiéniai feltételek megteremtése jelenti, így ebben az ágazatban az energiahatékonysági beruházások lennének a legsürgetőbbek. A tejtermelés ágazatában a szintén korszerű istállórendszer, valamint a modern technológiai és állat-egészségügyi követelményeknek megfelelő és gazdaságosan üzemeltethető fejőházak jelentik a legnagyobb kihívást.

Jó hír ugyanakkor, hogy Magyarország számára a 2014-től kezdődő következő 7 éves ciklusban 1300 milliárd forintos uniós támogatási keret áll rendelkezésre a költségvetési társfinanszírozással együtt, amelyből a jelenlegi keretfelosztással számolva körülbelül 350 milliárd juthat az állattartó ágazatok fejlesztésére. Feltételezve, hogy a következő ciklus alatt a támogatási keret teljes egészében felhasználásra kerül, úgy az 1065 milliárd értékű beruházások eléréséhez mindent összevetve mintegy 715 milliárd forrás szükséges. Ez az összeg saját tőkéből és banki finanszírozásból adódhat össze, de az ágazat pénzügyi helyzetét tekintve valószínűsíthető, hogy a forrás kétharmada, azaz mintegy 500 milliárd forint hitelből kerül megfinanszírozásra.

„A bankszektor is sokat tehet annak érdekében, hogy a magyar agrárium visszanyerje versenyképességét a piacon, emiatt az OTP Bank is kiemelt ágazatként tekint a mezőgazdaságra. Fontos a változó piaci körülményekhez igazodó konstrukciók kialakítása, amelyek illeszkednek az uniós agrártámogatási rendszerhez, valamint figyelembe veszik az ágazatok specialitásait. Hiszünk abban, hogy a megfelelő szaktudás, termelési szerkezet, valamint a képzett menedzsment és a szakmai elhivatottság birtokában az agrárvállalkozások képesek lesznek a szükséges fejlesztések lebonyolítására” – magyarázza Szabó István, az OTP Bank Agrárágazati Üzletágának igazgatója. Az OTP Bank elkötelezettségét mutatja, hogy miközben a teljes agrárhitel-állomány tavaly 4,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi szinthez képest, addig az OTP-nél 15 százalékkal növekedett az agrárkihelyezések aránya.

 

Háttér-információ:

Az OTP Csoport Magyarország legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, amely leányvállalataival együtt a korszerű pénzügyi termékek és szolgáltatások széles, folyamatosan megújuló palettáját kínálja ügyfeleinek. Az agrár-szektor stratégiai fontosságát felismerve az OTP Bank 2011 januárjában megalakította az Agrárágazati Üzletágat, amelynek célja, hogy az ügyféligényekhez igazodó széles körű finanszírozási megoldásokat kínáljon az agrárvállalkozások számára. Az üzletág 2012-ben jelentős növekedést ért el, 10,7 százalékról 12,5 százalékra növelte piaci részesedését az agrárhitelezésben.