MENÜ

Kiváló kalászos gabona- és kukorica- termést várnak idén a szakemberek

Oldalszám: 37
2013.06.24.

Rendkívül jó állapotú a kalászos gabona a földeken, az idei termés messze meghaladhatja a legutóbbi öt év átlagát. Így van ez a kukorica esetében is, amely az előrejelzések szerint jelentősen többet ígér a tavalyi termésmennyiségnél.

Jelenleg az 1,6 millió hektáron termelt kalászos növényállományok igen jó állapotban és kondícióban vannak, a katasztrofális tavalyi évvel ellentétben rendkívül jó termés várható idén, hangzott el a Syngenta Kft. hagyományos Szer-Show-ján, amelyet ebben az évben is Enyingen és Hajdúböszörményben tartottak csaknem ezer gazdálkodó részvételével.

Bíró János marketingigazgató kifejtette: bár a gombabetegségek felléptek az őszi kalászos állományokban, ugyanakkor a gazdálkodók zöme tervszerűen védekezett a levélszárító betegségek ellen. Mint elmondta: a fungicidek fejlesztési stratégiája új irányvonalat vett az elmúlt időszakban. Az ismert triazolok és strobilurinok mellett a kórtani trendeknek megfelelően új hatóanyagcsoport kifejlesztésére fektetett nagy hangsúlyt a Syngenta. A sukcinát-dehidrogenáz (SDHI) enzimgátlók hatásmechanizmusa eltér az eddig ismert fungicidektől, így kiválóan alkalmazhatóak a kórokozók rezisztenciatörése ellen.

Ennek képviselője a Seguris, mely „kettős kötődéssel” biztosítja a kalászos gabonák lomb-védelmét. Az esőállóságának és UV-stabilitásának köszönhetően sokáig magas koncentrációban marad meg a növény felületén. Hatását kiegészíti egy szisztémikus triazol, amely a növény szöveteibe felszívódva a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja. Az epoxikonazol tehát megfelelő kuratív hatást is biztosít a készítménynek. A Seguris széles hatásspektrumú készítmény, az összes levélbetegség ellen, így a levélszárító és rozsdabetegségekkel szemben is kiemelkedő hatékonyságú.

2014-től, őszi búza fajtákkal és hibrid árpával jelenik meg a Syngenta. Az őszi búza fajták a magyar éghajlathoz, termőhelyi viszonyokhoz kiváló adaptációval rendelkeznek, található közöttük alacsony technológiai színvonalon is termelhető (Illico), illetve kifejezetten malmi (Bologna) és jó termőhelyi feltételek mellett rekordtermésre képes (SY Moisson) fajta. A hibrid árpa (Tatoo) stresszes termőhelyi körülmények között is jó termésbiztonsággal bíró hibrid.

 

2014-től őszi búza fajtákkal és hibridárpával jelenik meg a Syngenta. Bíró János ismertette a „kevés számú”, de annál tudatosabban a magyar termelők igényeire alapozott Syngenta kalászos fajtákat
2014-től őszi búza fajtákkal és hibridárpával jelenik meg a Syngenta. Bíró János ismertette a „kevés számú”, de annál tudatosabban a magyar termelők igényeire alapozott Syngenta kalászos fajtákat

  

 

Rekordtermést ígér az idei szezon a kukoricatermelőknek is. Magyarországon a vetési kedv viszonylag magasnak bizonyult. Az időjárási körülmények jelenleg kedvezőek a kukorica fejlődésének. Az idei évben a tavalyi extrém időjárási viszonyok negatív hatásának, az alacsony termésátlagoknak köszönhetően, illetve a vetésváltás szükségessége miatt enyhe vetésterület-csökkenésre lehetett számítani, de a megvalósult vetésterületben nem tapasztalható számottevő csökkenés, mondta Tóth-Csantavéri Szilvia kukorica termékmenedzser.

A Syngenta komplett kukorica ajánlatában több ponton is újdonságokkal jelentkezett a 2013-as évben. Magas terméspotenciálú, megbízható, korai vetésre is alkalmas új kukoricahibrideket vezettek be, amelyek egy új rovarölő csávázószer-kombinációval kezelve kerültek forgalomba. Az elmúlt év rendkívül száraz és meleg időjárásának következtében a talajlakó-, és egyéb kukorica kártevők mellett erős kukoricabogár-fertőzésre kell számítani idén. Kukoricabogárral erősen fertőzött területen csak a talajfertőtlenítés nyújt hatékony megoldást. A Force 1,5 G talajfertőtlenítő évjárati stabilitása 10 év átlagában egyedülálló, minden körülmények között megállja a helyét, évről évre jelentős termést mentve meg, használatával biztonságot, megbízható eredményt, megtérülő befektetést kap a termelő.

 

Az idei évben a herbicidpaletta is új termékkel bővült, forgalomba került az első, kifejezetten magyar gyom- és talajviszonyokra kifejlesztett gyomirtó szer, a Calaris Pro. Gyors, kiemelkedően széles hatásspektrumú, tartamhatással rendelkező, praktikus, 2 hektár gyom-irtására alkalmas kiszerelésű termékről van szó, ami az idei évben fokozott gondot jelentő mezei acat ellen is hatékony.

Vajda Beáta, az olajos növények szakértője elmondta: a repce vetésének nem tett jót a szélsőségesen aszályos szezonkezdet, viszont az októberi és novemberi csapadéknak köszönhetően kellő fejlettséggel mentek a télbe. A jól fejlett, sűrű állományok meghálálták az őszi regulátorozást, hiszen a növények téli felkészítése mellett a fómás levélfoltosság már megjelent a leveleken. A március közepi lehűlés a telet jó fejlettséggel váró növényeknek nem okozott komoly gondot, így ezeken a helyeken jó termés várható. A kihívásokkal teli szezonkezdés ellenére a napraforgók biztatóan néznek ki.

 

Újdonságként az idei Szer-Show-n mutatták be a Syngenta új gyomirtó szerét, a Listegot, amellyel teljessé válik a Syngenta napraforgó gyomirtási technológiája. Az új készítmény egy globális szerződés eredménye, melyet a BASF és Syngenta vállalat kötött még 2012-ben és hozzáférést biztosít a Syngentának az imazamox alapú gyomirtó szerhez. Az új szer kizárólag imazamox hatóanyagnak ellenálló hibrideken használható és a következő szezontól áll a gazdálkodók rendelkezésére. Az új hatóanyag érkezésével a Syngenta vetéstől betakarításig teljes portfóliót kínál a termelőknek a termés maximalizálásáért.

E mellett mind a napraforgóban, mind pedig a repcében új hibridekkel találkozhatnak a termelők, melyeket a jövő évben vezetnek be. Az SY Saveo a Syngenta Safecross repce hibridizációs programjának legifjabb tagja, mely a rendkívüli adaptációs képességének köszönhetően mindenhol megállja a helyét a termelésben. A napraforgóban pedig egy új IMI napraforgót láthat a nagyközönség, mely a megszokott magas Syngenta minőséget erősíti tovább.

A Szer-Show-nak a célja a növényvédelmi és fajtahasználati technológiai bemutatáson keresztül a termelés hatékonyságának javítása, illetve a termelők közötti információátadás platformjának biztosítása. Azt gondoljuk, az idei találkozók jól szolgálták ezt, értékelt Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

 

KÉPGALÉRIA