MENÜ

Szántóföld

Szakfolyóirat > 2013/06 > Szántóföld Tarlóhántás Tarló Tarlóápolás

A tarlóápolás és -kezelés fontossága, módjai, lehetőségei

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei a hatékony tarlóápolást és -kezelést nem tették minden esetben lehetővé, mivel az őszi vetésű növények betakarítását követően, sok helyen szélsőségesen száraz körülmények voltak. Így a talajélet javításában, az évelő gyomnövények visszaszorításában, a magról kelő gyomnövények gyommagkészletének csökkentésében nem minden esetben voltak sikeresek a gazdálkodók.

Szakfolyóirat > 2013/06 > Szántóföld Élelmiszer alternatív növények cirok

Alternatív növények a funkcionális élelmiszer-előállítás szolgálatában

Általános értelemben azokat a növényeket soroljuk az alternatív növények táborába, amelyek beilleszthetőek a vetésváltásba, növelik a növénytermesztés diverzitását és mindezek mellett bővítik, vagy adott esetben kiegészítik a széles körben elterjedt felhasználási irányokat, lehetőségeket. Hazánkban számos köztermesztésben lévő növényfaj tartozik az alternatív növények csoportjába, habár e növények termesztési aránya a hazai vetésszerkezetben meglehetősen alacsonynak mondható más elterjedt gabonafélék vetésterületeihez képest. Ennek ellenére létjogosultságuk megkérdőjelezhetetlen, ugyanis sok esetben igen komoly, kiaknázatlan lehetőségeket kínálnak a hasznosítás különböző vonatkozásaiban.

Szakfolyóirat > 2013/06 > Szántóföld Öntözési talajvédelmi terv Öntözés Talajvédelem

Az öntözési talajvédelmi terv

Bevezetés Az öntözés mesterséges beavatkozás a növényállományok vízigényének gazdaságilag indokolt szinten történő kielégítésére. A szántóföldi növénytermesztés során a termesztett növények terméseredményeinek javítására csapadékhiányos évjáratokban az egyik legeredményesebben alkalmazható agrotechnikai eljárás. Az öntözés végrehajtása azonban komoly szakértelmet és körültekintést kíván. A nem szakszerűen végzett öntözés ugyanis a talaj termékenységét olyan mértékben ronthatja, amely a terület későbbi mezőgazdasági hasznosítását is kedvezőtlenül befolyásolhatja. Termőtalajaink védelme érdekében ezért hazánkban törvény szabályozza az öntözés engedélyezésének feltételeit, amelyben a talajvédelmi hatóságra jelentős szerep hárul.

Szakfolyóirat > 2013/06 > Szántóföld Kalászos gabona kalászos helyzetkép

Kalászos helyzetkép és felkészülés a nyári tarlóművelésre

A cikk írásakor május közepét írjuk. Ez idő tájt különösen aktuális a kalászos gabonákra koncentráló határszemle. Rendkívül fontos a károsítóhelyzet felmérése, szinte napról napra változik a gombás betegségek és a rovarkártevők nyomása. A folyamatos szemlézés, a növényekkel való együttélés feltétele a szakszerű növényvédelemnek, ami a legfontosabb feladat ebben az időszakban.

Szakfolyóirat > 2013/06 > Szántóföld Szója szójabab szójapiac

Koncentrált és hektikus szójapiac

Európa szójaimportőr országai részéről egyre erősebb az igény szükségleteik nagyobb hányadának kielégítésére saját forrásból. Annál is inkább, mert a világ szójapiacát kisszámú szereplő befolyásolja, így a keresleti vagy kínálati sokkhatásokat nagyon nehéz csillapítani.

Szakfolyóirat > 2013/06 > Szántóföld repce Repceállomány

Milyen képet mutatnak a repceállományok?

2012. nyár végén, kora ősszel az volt a kérdés, el lehet-e vetni egyáltalán a repcét, majd ahol erre sikerült sort keríteni, az átlagosnál melegebb és több helyen csapadékosabb őszön szépen fejlődésnek indultak az állományok. A hosszú tél után a szinte nyárias hőmérsékleten pedig gyors növekedés és virágzás következett be a hosszú „téli szünet” után. Összeállításunkban Dr. Kiss Erzsébet növénygenetikus szakmérnök elemzi az idei repceszezont, természetesen a betakarításig hátralévő időszaktól még sok minden függ a végső eredmények tekintetében. Ezt követően az ország négy nagy tekintélyű repcetermesztője számol be gyakorlati tapasztalatairól: Temesvári Mihály Nagyszénásról, Pájer Gyula Regölyről, Pék Ferenc Zalaegerszegről és Légrádi Miklós Lengyeltótiból.