MENÜ

Nitrát alapú műtrágyákkal a fenntartható fejlődésért

Oldalszám: 53
2013.06.11.

A világ népessége folyamatosan növekszik, előrejelzések szerint 2050-re túllépheti a 9 milliárd főt. Szántóföldből azonban nem lesz több, pedig ahhoz, hogy senki ne maradjon éhesen, az élelmiszeripari termelést 70 százalékkal kell növelni. Nem tehetünk mást, mint hogy a már meglévő, mezőgazdaságra használt területek termelékenységét növeljük. Ez pedig korszerű műtrágya használata nélkül nem megy – tudhattuk meg a Föld napján, a nitrogén alapú műtrágyák ismertetésére, a Nitrogénművek Zrt. és az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége által rendezett konferencia résztvevőitől.

Európaiként szerencséseknek mondhatjuk magunkat, elegendő termőföld és élelmiszer áll rendelkezésünkre. Mégis, a vén kontinens lakói a világ legnagyobb élelmiszer importőrei – ez azt jelenti, hogy földrészünkön kívül majdnem 35 millió hektárnyi terület terményeivel táplálkozunk. Az Európai Műtrágyagyártók Szövetsége szerint ahhoz, hogy kevésbé kényszerüljünk az import termékekre, az agrárszektor termelékenységének és hatékonyságának fejlesztésére kell összpontosítanunk. Ráadásul, ha tehermentesítenénk a Föld egyéb, minket kiszolgáló területeit, esőerdőket védhetnénk meg a kivágástól, legelőket a szántófölddé válástól.

A környezet védelme, a „zöldesítés” amúgy is a Közös Agrárpolitika (KAP) fontos részét képezi, európai lakosként pedig nekünk, magyaroknak is kötelességünk mindent megtennünk a termőképességek megőrzése érdekében.

Dr. Blazsek István, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett, hogy a növekvő számú emberiség élelmiszerigényeinek kielégítésére a műtrágyák alkalmazása nélkülözhetetlen, hiszen a talaj tápanyagtartalma, illetve az állati eredetű trágya önmagában már nem elegendő a hatékony termeléshez. Mivel veszélyesnek titulált vegyi anyagról van szó, ezért a szakszerű alkalmazás és a szigorú előírások betartása elengedhetetlen, továbbá kiemelte, hogy a műtrágyák nem rákkeltőek, nem mérgezőek. A Nitrogénművek Zrt., mint az Európai Műtrágyagyártók Szövetségének tagja, fontosnak tartja a korszerű, környezetkímélő, nagyobb hozamot termelő műtrágyák népszerűsítését.

Mint ilyen, megoldás lehet a nitrát típusú műtrágya, ami nem csak, hogy növeli a termelékenységet, de a környezetre sem káros. Hatékony, közvetlenül elérhető nitrogénforrást biztosít, hiszen elsősorban nem a talajt, hanem a növényt táplálja. Ráadásul a kifejlesztett nitrát típusú műtrágyák a mi éghajlatunknak felelnek meg, minden időjárási körülmények között alkalmazhatjuk – legjobb azonban az évszakok elején elhinteni ezt a fajta műtrágyát. Agronómiai szempontból tehát hatékonyabbak más műtrágyafajtákkal szemben.

 

Dr. Blazsek István
Dr. Blazsek István

  

A nitrogén elengedhetetlen eleme a növényfejlődésnek. Azonban a levegőben természetes állapotában található nitrogént olyan fajtájába kell alakítani, amit a növények könnyen felvehetnek. A talajban átalakulva segíti a gyökerek fejlődését és a fotoszintézist vagy más növényi tápanyagok felvételét.

A nitrogén műtrágya alkalmazható ásványi nitrogén, ammónium, nitrát, karbamid vagy keverékük formájában, de szerves trágyaként is, amely összetett szerves nitrogénvegyületeket és ammóniumot tartalmaz. A legtöbb növény a nitrátot részesíti előnyben az ammóniummal szemben. Ez utóbbi felvétele lassúbb, mint a nitráté: az agyagrészecskékhez tapadt anyagot a gyökereknek el kell érniük, ennek segítése érdekében az ammónium nagy részben nitrifikálódik. Ez a talajrészecskék által végzett folyamat néhány napot, vagy akár hetet is igénybe vehet.

Ha csökken a talaj nitrogéntartalma, ezzel párhuzamosan a termelékenységéből is veszít. A fel nem szívódó nitrogéntöbbletként viszont kártékony lehet. Ha az átalakítást végző mikroorganizmusok nem jutnak elegendő oxigénhez, denitrifikáció megy végbe. Ilyenkor a talajbaktériumok a nitrátot és a nitritet gázhalmaz állapotú dinitrogén-oxiddá, nitrogén-oxiddá és nitrogénné alakítják át, amelyek a levegőbe távoznak. A légkörbe jutva pedig az éghajlat felmelegedéséhez járulhat hozzá.

De vízbe kerülve is káros lehet a nitrogén ezen formája. A kimosódott nitrát alapvetően független a nitrogén forrásától. Származhat a talaj szerves anyagából, szerves trágyából vagy műtrágyából. Utóbbiból nem megfelelő alkalmazás esetén a talajvízbe kerülve a felszíni vizek elalgásodásához vezethet. A kimosódást azonban többféle módon is minimalizálhatjuk. Például a talaj nitrogéntartalmának előzetes meghatározásával – megfelelő mintavétellel és elemzéssel. De segíthet a megosztott nitrogénkiszórás is, amivel biztosítjuk a növények gyors felvételét a növekedési időszakban. Plusz, amikor csak lehetséges, a növények tényleges igényeihez igazítva, pontos mezőgazdasági eszközök használatával végezzük.

 

Magyarországon a termelők egyelőre kevés nitrogént használnak fel trágyázáskor. E tendencia megfordításában a Nitrogénművek Zrt. fontos szerepet vállal. Segíti a gazdálkodók munkáját folyamatos kutatásaikkal és ezek eredményeként elért innovációik közzétételével. Emellett tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadást is nyújtanak. Létrehozták az 500-ak Klubját, ami szaktanácsadáson alapuló modern műtrágyázási rendszerként segíti a kísérletezőket. Kísérletezők, hiszen a 2011-ben útjára indított kezdeményezés célja, hogy költség- és környezetkímélő tápanyag-visszapótlással segítsék a termelést, javítsák a talaj állapotát. A háromévesre tervezett kutatásban egyetemek is részt vesznek. A laborban kapott eredményeket a gyakorlatban, a gazdálkodásokban is kipróbálják. Az előzetes és utólagos (betakarítást követő) talajvizsgálat is fontos részét képezi a felmérésnek.

 

Mint az élet minden területén, a nitrogén alapú műtrágyák felhasználásánál is kulcsfontosságú, hogy a megfelelő időben, megfelelő helyen, megfelelő mennyiségben alkalmazzuk e szereket. Ehhez elengedhetetlen a talaj ásványi- és tápanyag-szükségleteinek előzetes felmérése, az adott növény igényeinek ismerete – ezzel összehangolva adagoljuk a műtrágyát. Szakemberek szerint legjobb a megosztott adagolás. A gazdaságos és környezetbarát adagolást segítheti a folyamatos talajmintavétel.  Így nem terheljük túl sem a talajt, sem a növényt, de még pénztárcánkat sem.

Hardi Judit