MENÜ

RAPOOL hibridrepcék – tökéletesség a részletekben is

Oldalszám:
2013.06.10.

40_1 RAPOOL HIBRIDREPCEK TOKELETESSEG A RESZLETEKBEN IS
 

Kutatás az előrehaladás érdekében

Az új repcehibrideknek nehéz körülmények és mindig újabb, sokszor váratlan kihívások között kell igazolniuk erényeiket. A RAPOOL olyan nemesítési kutatásokat és alapkutatásokat folytat önállóan, valamint kutatóintézetekkel és egyetemekkel karöltve, melyek segítenek abban, hogy az olyan meghatározó betegségek, mint a szklerotínia, a verticillium és a fóma alaposabb megismerésével, továbbá a lehetséges rezisztenciaforrások felkutatásával a jövő repcéje ellenállóbb, egészségesebb legyen.

 

A kutatási projektekben olyan gyökérrendszer-vizsgálatok is folynak, amelyek hozzásegítenek a magasabb termésszintekhez, a hatékonyabb víz- és tápanyag-hasznosításhoz vagy éppen az aszályos időszakokban is megőrizhető termésbiztonsághoz.

 

Modern technológiák alkalmazása

A RAPOOL a biotechnológiai elemek sokaságát alkalmazza saját nemesítő állomásain, a hovedisseni biotechnológia laborban, továbbá partnereivel együttműködésben. A repce pollenjéből előállított növények tízezrei járulnak hozzá a nemesítés folyamatának felgyorsításához. Emellett az ezerszámra végzett markervizsgálatok segítenek olyan génforrások felkutatásában, amelyekkel az olajtartalom növelése vagy éppen magasabb szintű fóma-rezisztencia érhető el. A nemesítésben felhasználható fajták származását és eredetét pedig az ún. genetikai ujjlenyomat segítségével határozzák meg azért, hogy a lehető legbiztosabb kombinációs előrejelzés készülhessen a hibridek lehetséges szülővonalainak kiválasztásakor.

 

A RAPOOL MSL-hibridrendszere

Ez a saját fejlesztésű hibridelőállítási-rendszer folyamatosan fejlődik és finomodik. Éppen úgy, mint amikor egy új motorban a kapcsolódó alkatrészek összecsiszolódnak a bejáratás alatt, és üzem közben válnak zökkenőmentesen működő egységgé.

 

Tű a szénakazalban

A nemesítés során előállított minden egyes hibridkombináció szigorú vizsgálatokon esik át: a laboratóriumokban, az üvegházakban, a szabadföldi parcellákon, 54 kísérleti állomáson, bel- és külföldön egyaránt, tíz éven keresztül, tíz nemesítővel. Tesztelni, eldobni, tesztelni, eldobni, tesztelni, eldobni. Tíz éven át, tíz nemesítővel. Szakadatlan szorgalommal, töretlen kitartással.

 

A siker a részletekben rejlik

Télállóság, erőteljesebb tavaszi megújuló képesség, aszálytűrés, betegségekkel szembeni ellenálló képesség, becőstabilitás, „rossz idő elleni rezisztencia” a virágzás előtt, alatt és után, valamint a betakarításkor is.

 

1,5 millió csíra minden RAPOOL zsákban.

 

És a termés? És a termésbiztonság?

 

Mind-mind ott vannak a VISBY, a SHERPA és az EDIMAX CL hibridekben. Mindegyikük kiemelkedően teljesített a RAPOOL szigorú szűrővizsgáin. Valódi csúcshibridek.

 

40_2 RAPOOL HIBRIDREPCEK TOKELETESSEG A RESZLETEKBEN IS
Nagyításhoz katt a képre

 

 

 

Blum Zoltán