MENÜ

SZÕLÕTERMESZTÉS - Középpontban a gazdaságosság

Oldalszám: 18
2014.01.14.

A szentantalfai Dobosi Pincészet adott helyet márciusban a gazdaságos szõlõtermesztésrõl szóló rendezvénynek, ahol az Farmcenter, az AGRO.bio és a Biocont szakemberei tartottak elõadást a természetben rejlõ lehetõségek kihasználásáról, a talajélet helyreállításáról, a tápanyag-utánpótlásról és a kártevõk elleni védekezés idei lehetõségeirõl. A gyakorlatban pedig a német MAF cég sávpermetezõ eszköze mutatta meg, mit tud.

 

 

Dobosi Dániel jó házigazda módjára bemutatta pincészetüket, ahol mûvelési technikájukban a régi jól bevált módszereket alkalmazzák, s azzal a tisztelettel készítik boraikat, amely méltó helyére teszi a magyarság õstörténetének több ezer éves múltra visszavezethetõ szõlészet-borászatát. A sikeres családi pincészetben majd három évszázada szállnak apáról fiúra a szõlõtermesztés hagyományai. Bõ tíz esztendeje már annak, hogy megkezdték a biotermesztésre való átállást, s célkitûzésük, hogy megismertessék vevõikkel a termékeiket, a vállalkozásuk elkötelezettségét a biotermékek és a minõség iránt – mint több generáción átívelõ értékrendet.A klasszikus borok mellett bioborok és 100%-os szõlõlevek termelésével, értékesítésével is foglalkoznak, s kívánságra egyedi címkével látják el exkluzív ajándéknak szánt nedûiket. Vendégeik a külön erre a célra kialakított borkóstoló helyiségben ismerhetik meg a termékeiket, valamint 15 különbözõ borból választhatnak a családias hangulatú vendéglõben, ahol az igazi házias ízek mellé mindenki megtalálja a maga borát.Huszár Jenõ, a Farmcenter Kft. ügyvezetõje elõadásában külön hangsúlyt helyezett a permetezés- és kijuttatás-technikára, kiemelve a fúvókák szerepét. A szõlõs területeken a kijuttatás-technikát sokkal jobb szintre kell emelni a termelõk és gazdálkodók segítségével együtt – fogalmazta meg célként a szakember. Végig kell ugyanis gondolni, hogy az igen drága szerek és készítmények kijuttatása valóban megfelelõen választott technikával és karbantartott fúvókákon keresztül történik-e.

 


 

 

A permetezõgépek már a legelkápráztatóbb képességekkel bírnak, ugyanakkor kevés figyelmet fordítanak a felhasználók a fúvókákra: általános tapasztalat azok silány minõsége, holott valójában ezek a kis költségû alkatrészek végzik a legfõbb munkát. A legkiválóbb permetezõgép, és a legjobb készítmény is hiábavaló egy rossz kijuttatási technika esetén. Fel kell hagyni végre azzal a rossz beidegzõdéssel, miszerint a permetezés a lényeg és nem a kijuttatás. Mindenkinek a saját érdeke, hogy gazdaságos ráfordítással termeljen értékes növényt.A Farmcenter Kft. igyekszik az elõzetes igényeket mind jobban feltérképezni, hogy a legmegfelelõbb ajánlatot tudják kidolgozni a szerkijuttatáshoz. A permetezõfúvóka-gyártók a fejlesztéseik során mindig a növényvédõszer-gyártók felkérésére újítanak, és mindig van egy adott szer legjobb minõségû kijuttatására megfelelõ fúvóka – de errõl sajnos ritkán esik szó a növényvédõ szerekrõl szóló elõadásokon. A Farmcenter Kft. javaslatokat tesz arra, hogy az adott szert milyen típusú illetve jellegû fúvókával kell kijuttatni az optimális hatás biztosítása érdekében.Mathias Friedrich a Maschinen und Metallbau gyártmányát mutatta be, a legkülönfélébb funkciókra képes moduláris építõszekrény rendszerû gépüket. A baktériumtrágya és vegyszer kijuttatására alkalmas gép keretének munkaszélességét alapfunkcióban elektromosan lehet állítani a fülkébõl, a magasságállítás hidraulikusan történik a traktorhidraulika segítségével, és a lejtõszög is állítható. A vevõ kívánsága szerint lehet akár egyéb kombináció is, például a dõlés és a munkaszélesség hidraulikus megoldására. Valójában a permetezõgép a traktor mögött van szivattyústól, tartályostól és csak egyetlen egy permetlépcsõ jut elõre.

 


 

 

A baktériumokat ugyanúgy lehet kijuttatni az eszközzel, mint a vegyszereket, de leginkább a vadhajtások, a tõketisztító jellegû, és a totális szerek célzott kijuttatására kiváló.A keret olyan magasra emelhetõ, hogy teljesen felülrõl lehessen permetezni a tõkéket. A szõlõ alsó szakaszának vadhajtásai kiirtására is alkalmas kijuttató készülék sebessége legfeljebb 8 km/h lehet a gyomirtó szer kijuttatásakor. Az eszköz védõernyõvel is felszerelhetõ, Németországban a SHARK szer kijuttatásánál használják, ami a vadhajtások kiirtására szolgál (csak rizlingben engedélyezett egyelõre!) – ez esetben 4–6 km/h közötti lehet a kijuttatási sebesség, és tökéletes tõketisztítás érhetõ el. A drága vegyszert érdemes célzottan, precízen kijuttatni – egy fotocellás érzékelõ jelzi, hogy mikor közeledik a tõke, és csak arra juttat ki szert. Ezzel a pontpermetezéssel 50%-os vegyszer-megtakarítás is elérhetõ.Õszi Tibor, az Agro.Bio szaktanácsadója cégük több mint tíz éves szántóföldi tapasztalatának igen jó eredményeirõl számolt be, és bejelentette, hogy ez évtõl a termékeik kompatibilitása szélesebb körre, így a szõlõ-gyümölcs ágazatra is kiterjed. A cég alapelve: mikrobiológiai megoldások talajbaktériumokkal – az egészséges élõtalaj, a megfelelõ gyökérzetû növény, ezáltal a megfelelõ tápanyagfelvétel. Ennek eredménye pedig az egészségesebb és jó minõségû, illetve mennyiségû termés.Kõrös Tamás szaktanácsadó a Biocont képviseletében a biológiai növényvédelem elõnyeirõl szólva mondta el, hogy a legkorszerûbb termékek hatásukban felülmúlják a kémiai anyagokat. Emellett nem károsítják a környezetet, tehát segítenek visszaállítani a mezõgazdasági terület ökológiai egyensúlyát – a veszélyes szermaradványok nélküli élelmiszertermelés mellett. A biológiai növényvédelmi eljárások ráadásul preventív természetüknek köszönhetõen megelõzik a kártételt. Ez pedig önmagában véve is kiváló eljárás, hiszen a mezõgazdaság a leginkább környezetpusztító tevékenységek egyike.

 -Keresztes-