MENÜ

Pezseg az élet a brnói vásárvárosban

Oldalszám: 91
2014.01.14.

Idén 85 éve, hogy merész lépésre szánta el magát a csehországi Brnó: 1928-ban kortárs mûvészeti kiállítás szervezésére vállalkozott a város. Bátor döntés volt, hiszen akkoriban csak Prága rendelkezett némi tapasztalattal és infrastruktúrával nagy vásárok rendezésében. Azóta Brnó vásárvárossá nõtte ki magát, az év minden szakában kiállításokkal, bemutatókkal, koncertekkel várja a nagyérdemût. Szerte a világból.

 

 

A Brnói Vásártársaság (BVV) nehéz, de sikeres évet tudhat maga mögött, számolt be az idei terveket ismertetõ sajtótájékoztatón Jiøí Kuliš, a társaság vezérigazgatója. A 2013-as programot a hagyományokhoz híven a sokszínûség jegyében állították össze a szervezõk: részt vehetünk agrár, gépipari, közlekedési, elektrotechnikai, sport, tánc és divat tematikájú szakvásárokon is.

 


 Magyarország is szép számmal képviselteti magát Brnóban – bár a cseh szervezõk biztatnak, van még hely a kiállítóinknak bõven –, évente mintegy ötven hazánkbéli cég, vállalkozás utazik a vásárvárosba, hogy szélesebb körben mutassa be termékeit, szolgáltatásait, újdonságait. Kevés jobb alkalmat találni erre, hiszen az egyes szakvásárokon itt gyûlik össze az adott szakma „krémje”.Rendszerint nagy figyelem követi a kétévente megrendezett Techagrot, a mezõgazdasági szakkiállítást. Tavaly körülbelül 110 ezer szakmai látogató érdeklõdött az agrár újdonságokat felsorakoztató esemény iránt, amin szép számmal vettek részt magyarok is. Közel 600 négyzetméteres standon találkozhattak a látogatók azzal a tizenegy hazai kiállítóval, akik Csehországba utaztak a vásár idejére.Szintén népszerû a Salmia nemzetközi élelmiszeripari kiállítás. Az ugyancsak minden páros évben megrendezett esemény végére a résztvevõk átfogó képet kaphatnak a kelet-közép-európai régió élelmiszeriparáról. A kiállítók között találunk nem csak az élelmiszer-, malom-, sütõiparból, cukrászatból, borászatból képviselõket, de jelen vannak a bolt-, szálloda- és éttermi berendezések vállalkozói is. A tavalyi Salimán a Nemzetközi Külgazdasági Hivatal szervezésében 11 magyar vállalkozó is bemutatkozott: 70 négyzetméternyi standon ismerkedhettek a hazai és nemzetközi látogatók a honi termékekkel, újdonságokkal. Legközelebb 2014 elején, február 25–28. között várják az élelmiszeripar képviselõit.Legnépszerûbb az MSV Nemzetközi Gépipari szakvásár. A vásárváros zászlóshajójának nevezett kiállításon – ami idén ünnepli fennállásának 55. évfordulóját – évente több, mint 40 ország képviselteti magát, ahol bemutathatják fejlesztéseiket, újdonságaikat. Olyannyira népszerû, hogy Václav Klaus egykori államelnök szerint ez a kiállítás emelte a brnóit Európa legrangosabb kiállításai közé. Az MSV-t látogatja a legtöbb magyar, igaz, kiállítóként évente csak öten-hatan vesznek részt az eseményen, amit idén október 7–11. között rendeznek meg.Programból tehát idén sem lesz hiány, a részletekért látogassanak el a vásár honlapjára (www.bvv.cz), és ahogy a szervezõk biztatnak, látogassunk el mi is minél többen Brnóba idén, akár látogatóként, akár kiállítóként.Hardi Judit

 

 

További információ

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/1116

www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2012/05/tudositas/4811

www.agronaplo.hu/szakfolyoirat/2012/02/tudositas/4697