MENÜ

Alltech Európai Elõadó Körút: 9 nap alatt 26 helyszínen!

Oldalszám: 128
2014.01.14.

Az állategészségügy és takarmányozás területén ismert és elismert világcég 27. alkalommal szervezte meg európai elõadó körútját. Idén, a vállalat elõadói „Maradjon kíváncsi!” címmel tartottak értékes szakmai elõadásokat.

 

 

A rendezvények középpontjában az az emberi kíváncsiság állt, amely mindig is a világ fejlõdésének hajtóereje volt, s amely elengedhetetlen a jövõbeni célok eléréséhez is. Manapság, amikor Észak-Amerikát aszályok sújtják, Európán pedig hatalmas esõzések söpörnek végig, a klímaváltozás és a globális felmelegedés egyre fontosabb kérdéssé válik. Mind nagyobb területen válnak kötelezettséggé a „szén-dioxid-lábnyom” után fizetendõ adók, és ezzel párhuzamosan egyre sürgetõbb az igény a mezõgazdaság hatékonyabbá, nyereségesebbé illetve fenntarthatóbbá alakítása. A jövõben a nagy vízválasztó a technológia lesz, annak színvonala határozza meg, hogy ki tör az élre és ki marad le. Az Alltech szakemberei ezért tartják fontosnak idõben felhívni a figyelmet arra, hogy kritikusan szemléljük a jelenleg fennálló állapotot, és ragadjuk meg az új technológiák nyújtotta lehetõségeket.

 


 

 

A várható népességrobbanásban rejlõ kihívásokra csak az lehet a válasz, hogy magunk is idõben felkészülünk a jobb minõségû és nagyobb mennyiségû élelmiszer-elõállításra. Ehhez nyújtottak segítséget az Alltech elõadói, akik arról beszéltek, miként lehetünk mások, sikeresek, és a rohamosan növekvõ elvárásoknak miként tudunk a jövõben is megfelelni.

A tárgyalt témakörök között szerepelt például, hogy a vállalat több mint három évtizedes kutatási eredményeinek köszönhetõen ma már megvalósulhat az állatok precíziós táplálása.

A tehenek például genetikai adottságaik szerint sokkal több tej elõállítására lennének képesek, azonban ezt a genetikai potenciált mégsem használjuk ki. Pedig a jövõnk legnagyobb kihívását az jelenti majd, hogy miként tudjuk ellátni a növekvõ populáció igényeit. A megoldás állataink megfelelõ mennyiségû és minõségû takarmányozásában rejlik.

A következõ 40 évben meg kell háromszorozni a hústermelést, ehhez pedig egy alapvetõen megújult gondolkodásra van szükség, és már nincs sok idõnk. Alkalmazni kell a rendelkezésre álló új technológiákat és új gondolatokat: a kutatások mindegyike arra törekszik, hogy megtalálja azokat a megoldásokat, amelyek biztosítani tudják számunkra a mezõgazdaság jövõbeni fenntarthatóságát. Vizsgálatok sora koncentrálódik arra, hogy milyen hatásai vannak az egyes élelmiszereknek az emberi génexpresszióra. Az antibiotikum-rezisztencia olyan méreteket öltött mára, például az USA-ban, hogy közel 62 ezer gyerek hal meg évente, mert nem találják a számukra megfelelõ antibiotikumot. Az európai populáció átlagéletkora az elkövetkezõ 40 évben jelentõsen megnõ, ez viszont majd két évtizeddel magasabb, mint az egészséges élettartam. A hangsúly tehát a betegségek megelõzésére, az egészséges életszakasz kitolásának irányába helyezõdik át.

Az Alltech – mindezen igényeket szem elõtt tartva – nyújt segítséget a természetes, biztonságos és tápláló élelmiszerek elõállítására vonatkozó igény kielégítésében.